Diskuse k systému nápověd


HTML není povoleno, text lze *zvýraznit*

Martin (Tweety neni kura)17.06.2014, 16:21

Přiznám se, že systém agentských nápověd se mi moc nelíbil. Ten princip přesunujícího se agenta, ke kterému to má člověk ze stejného stanoviště někdy blíž a někdy dál, podle toho, kdy tam zrovna dorazí, nepovažuju za moc šťastný obecně. Přidává to do hry pro mě nevítaný náhodný prvek.
Dřív to (pokud se pamatuju) bylo krutě daleko - což bylo fajn, protože ten rozdíl nebyl tak významný, a navíc tam člověk jel jen když už bylo opravdu nejhůř.
Letos, když to tým dobře "chytnul", vyplatilo se pro nápovědu vyrazit hned po vybrání šifry. Např. z poslední třináctky to je na Vltavskou 15 minut (kolem 10h dopoledne), ke Ctěnickému zámku 45 minut (kolem poledne).

Moskyto (Pomocná škola)17.06.2014, 17:36

Co k tomu říct. Nápovědní systém je součástí hry a vzdálenost nápovědy je součástí obtížnosti šifry. Nikde není řečeno, že obtížnost průchodu stanovištěm je v čase konstantní. Ani by to tak nebylo, i kdyby byla dostupnost nápovědy konstantní. Jinak dopadá tým, který přijde v 11 večer ještě nabušený a fungující, jinak to jde kolem šesté ráno při ranní krizi.

A k tomu přispívají i pohyblivé nápovědy. Pokud je stanoviště dál, je holt i nápověda hůře dostupná, to se stává. A jestli se vyplatí nebo nevyplatí vyrazit pro nápovědu hned, to je každého věc. Letošní vítězný tým si například nevyzvednul ani jednu …

Co se týče obecné blízkosti, ano, letos to bylo o něco blíž než dříve.

Jeffer (Nočný motýľ)17.06.2014, 20:03

Ale hej, nechcelo by sa mi v noci hľadať nočné spoje zo Starých Letňan niekam na Černý Most (napríklad). Takto boli tie nápovedy celkom použiteľné.

Moskyto (Pomocná škola)17.06.2014, 20:18

Černý Most, to je nuda (a navíc to tam není hezký), před 3 lety to byl Dubeček! (Lipové náměstí 6:25 -- 6:50 http://po.skole.cz/2011/zadani/97.cgi)

Branwen (Krysí smrť)16.06.2014, 11:50

Že věšby asi nebudou napovídat na aktuální stanoviště jsem čekala, protože do smsky se nikam kód stanoviště nepsal. Proto nás dost překvapilo, když jsme je začali posílat na 13 na šipkách a přišla nápověda na věštkyni, tedy opravdu 13. stanoviště. Druhá věštba byla na 13.2, takže jsme usoudili, že prostě chodí postupně na všechny třináctky. To potvrzovalo i to, že další věštba se týkala 13.3. Bohužel ta další byla nečekaně až k 13.5 - "použijte kružítko" - což byl pro nás na šipkách začátek konce... Pak se pokazil sms systém a přeskočená věštba k naší šifře už nám nepřišla (ne, že by pomohla, ale aspoň by nás nezasekala).

Jirka (Pomocná škola)16.06.2014, 11:58

Věštby byly přiřazeny ke konkrétním vedlejším šifrám, a skutečně záměrně odpovídalo pořadí třináctek a vedlejších šifer. Za první vedlejší šifru (pyramida) bylo řešení 13.1, za druhou (dfyu...) 13.2, za třetí (BHPBD..) 13.3, atd.

R.U.R. (Divize nulou)16.06.2014, 01:02

Ty elektronické věštby nás moc nepotěšily. Vědět co je to za blbost, radši bychom si šifřičky šetřili na přeskok. (Na druhou stranu, pořádně jsme se zasekli až na 12, a quadtree jsme nedali (a to přesto že quadtree znám), takže bychom asi stejně přeskok neuskutečnili.)
Pokud elektrověštby byly pro tým, který dojde na 13 a stále má šifřičky a ví že už je na přeskok nepoužije protože jich má jen 6, a tak to pošle až tehdy a dostane nápovědy ke 13, tak to je fajn idea, ale to by si musel člověk nějak vyvěštit, že ty elektrošifry budou zrovna všechny k tý třináctce... Ale co tak čtu v diskuzi, evidentně to spousta týmů pochopila stejně jako my, a požádali si o jednu i více elektrověšteb něky v průběhu, doufaje že se dozvědí ideálně nějakou věštbu k aktuální šifře, případně aspoň něco jiného užitečného. No, jednak nám byly elektrošifry k prdu pač jsme došli akorát k věštkyni (a tam jsme přemýšleli jestli máme rozstříhat nůžkama závěsy nebo kružítkem obkroužit sféru nebo do sféry koukat skrz papír, taky jsme si důkladně prohlíželi okolí, díky tomu našli na jednom obrázku na zdi nůžky a na závěsu na okně vzor z kružnic...), a druhak si myslíme že by nám byly vesměs k prdu i na dalších částech 13... Takhle to pro nás byla prostě vyhozená práce s luštěním šifřiček (byť to je dobré na trudnomyslnost, no, OK...).