Prokop & Otto SKOLE

V Praze, v úterý dne 19. března 2024.

15. Osika


HTML není povoleno, text možno *zvýrazniti*

Jirka (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější) píše, dne 6. 6. 2016 v 0:29

Zajímalo by mne, zda to někdo prošel bez luštění. My jsme tajenku složenou z písmen a znalosti okolí viděli v podstatě hned, ale i přes dotírající jiné týmy jsme rozstříhali a složili nové puzzlátko, aby se nám to potvrdilo, což mohla být ztráta třeba deseti minut oproti někomu spěchajícímu.

vynechány 3 příspěvky (zobraziti)
Jirka (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější) píše, dne 6. 6. 2016 v 8:44

No myslel jsem to tak, že deset minut na téhle šifře oproti deseti minutám hledání na Třešňovce nebo na závěrečné krychli, bylo tady úplně buřt..

Tribon píše, dne 6. 6. 2016 ve 13:41

odhadnout umisteni je preci ok, nese to riziko zdrzeni na totalne nesmyslnem miste

dteske hriste jsm z toho taky videli hned, ale vedeli jsme o trech hristich, tak nas to nutilo lustit dal

Dalibor (Vlhká jáma) píše, dne 7. 6. 2016 ve 14:36

My jsme to opravdu jenom vyscrabblili, ale po cestě jsme ještě zkoušeli přijít na princip, takže těch 37 minut není čistý přesun. Za neetické to nepovažuju, šli jsme na konkrétní místo, ne pročesávat celý Krejcárek. Samozřejmě, kdybychom to vyluštili, měli bychom z toho větší radost, podobně jako z té vygooglené krychle.

Lama (Slepý mezi jednookými Braillem) píše, dne 5. 6. 2016 ve 14:42

Jsme (minimálně podle výsledků) jeden z mála týmů, který měl s touto šifrou problémy, ale stejně se musím zeptat - jak měl na tohle člověk přijít? Proč bych měl dílky přeskládávat tak, aby nerovnosti seděly, když sedí už v zadání? :)

hráč píše, dne 5. 6. 2016 ve 15:19

"Nutno skládanku na dílky rozstříhati a znovu složiti. Zobáčky neslouží však jen ke skládání, znázorňují též znaménka "větší než" či "menší než". Nové poskládání splňovati musí podmínku, že zobáček ukazuje od písmene většího ku písmeni menšímu."

Jak na to tak hledím, zobáčky vůbec ke skládání neslouží - na žádné hraně se zobáčkem ke změně nedošlo, přesouvaly se pouze bloky ohraničené rovnými čarami. Takže vlastně hrany se zobáčky ve finální verzi vůbec být nemusely a slouží spíše ke zmatení. ;-)

Tykadlo Bingo (Opravte tykadla nočného motýľa) píše, dne 5. 6. 2016 ve 18:44

Správný postup nás napadl hned jako první, ale po rozstříhání jsme zjistili, že ty zobáčky jinak než původně poskládat nešly - nedošlo nám, že se ve skutečnosti nemají přeskládat zobáčky, ale hranice tvořené rovnými čarami. Tady nám pomohla až nápověda a to, že jsme ji blbě pochopili. Přeskládali jsme to tak, že jsme dodržovali nerovnosti, ale zobáčky nemusely zapadat do sebe. Nicméně od autorského řešení jsme se lišili zřejmě jenom prohozenými dvěma dílky s A, nic jiného prohodit nešlo.

Vladan (Opravte tykadla nočného motýľa) píše, dne 5. 6. 2016 ve 21:16

A to jsme nejdřív stříhali po nezoubkových liniích a zubaté střihy dělali až paralelně.
Šifra bez zoubků by byla složitostí OK maximálně do pátého stanoviště. No stane se:).