9. SKOLEpad/Duha

Aktivační melodie je začátek písně Over the Rainbow z filmu Čaroděj ze země Oz a tóny rozsvěcují barvy duhy.

V této fázi hry jste už velmi dobře věděli, že SKOLEpad rozeznává devět různých tónů. Prostředních sedm tady odpovídá barvám duhy, ten nejvyšší rozsvítí úplně novou fialovou diodu. To by mohla být ultrafialová barva. A skutečně, zasvícením diodou na papír se zadáním jste mohli objevit text: Když vám říkali, že na konci duhy je poklad, ptali jste se, na kterém?

Takže tenhle konec to není. Co ten druhý? Tam bychom očekávali infračervenou. Druhá neaktivní dioda skutečně svítí v infračervené barvě, a když zahrajete tón c, vybliká vám v morseovce zprávu SLEPA I PARK.

Na to, jak vidět infračervené světlo, vám mohla napovědět přednáška o BOZP, kde se o neviditelném záření mluvilo; vlastní vědomosti; nebo nápověda, na které bylo UV-aktivní barvou natištěno následující: CMOS senzory v digitálních fotoaparátech jsou citlivé na celé spektrum světla včetně infračerveného (IR). Obvykle před nimi bývají IR filtry, které zachytí 90-99% IR (podle kvality filtru). Je potřeba odstínit okolní světlo a vybrat zařízení s co nejhorším filtrem. Může pomoci noční režim.

Což už je poměrně podrobný návod, jak s použitím fotoaparátu nebo mobilu zprávu přečíst.