Úkol 9 (SKOLEpad/Duha)

Stránka: 1 2 >>

HTML není povoleno, text lze *zvýraznit*.
Pavel (Absolutno)10.06.2015, 00:53

Pro nás dlouhý zákys. Ve zpětném pohledu musím uznat, že si za to můžeme sami. Pár zcestných interpretací, které nás napadly:

První logické řešení bylo najít někde nějakou posloupnost barev (logo POSKOLE?) a tu ve formě not zadat do Skolepadu. To nikam nevedlo.

Dále jsem nabyl dojmu, že horní dioda vysílá všechny barvy, takže dolní je naopak všechny přijímá a je to tedy nějaká speciální fotodioda. Krabička tedy umí vedle tónů reagovat i na s nimi spojené barvy! Nápad tedy byl aktivační melodii zadat do fotodiody přikládáním k patřičným částem spektra v pomůckách.

Když se to ukázalo jako slepá cesta, všimli jsme si, že UV dioda je UV a že rozsvítí nápis 395 na pomůckách. Honza zjistil, že to je standardní vlnová délka takových diod, ale já jsem se nechtěl vzdát toho, že to je součást řešení. Fakt, že na pomůckách bylo napsáno, že na nich šifra není, jsem ostudně pominul.

Pak jsem přišel s jiným nápadem: na startu jsme dostali pokutové bloky, jejichž patisk je zakázán. Mohly by tedy být chráněny UV potiskem. Ukázalo se, že tomu tak není, a my propadli trudnomyslnosti.

Po mnoha hodinách jsme se sebrali a jeli pro nápovědu. Poseděli jsme si u fontány, B týmákům nechali zahrát verlybářskou výpravu a zchladili se zmrzlinou. Jeden telefonofoťák signál neviděl, tak jsme hledali jiné cesty, ale nakonec jsme to zkusili lépe zastínit a použít jiný telefonofoťák a po 6+ hodinách získali řešení.

Jeffer (Nočný motýľ)12.06.2015, 21:19

Hmmm. Predtým než sme dostali mapu úvodnej časti hry sme pokutový blok museli vydať späť organizátorom.

Medvěd (Proactive Outsourcing, a.s.)12.06.2015, 21:23

Jeffer: Nemuseli, organizátoři chtěli jenom číslo paragrafu. Ale pokud se někdo aktivně snažil jim pokutový vnutit, nejspíš se moc nebránili, jelikož ve hře už nebyl potřeba :)

Jeffer (Nočný motýľ)13.06.2015, 13:14

A-ha. Tak zas presne to neviem. Viem len, že Káťa vybehla ohlásiť heslo a za chvíľu sa vrátila, že potrebuje pokutový blok.

Martin (Pozor zapornica)10.06.2015, 23:06

My jsme po osmi hodinách vzdali. Příslušnou znalostí, jak objevit IR záření jsme neoplývali. Protože jsme věděli, že šifra má být zákysová (nebo aspoň zpomalovací), tak jsme se rychle vydali pro nápovědu, a tedy o UV a IR jsme dozvěděli rychle. Nicméně, jak to IR ověřit/zjistit co dělá, jsme netušili. Po delší době jsme objevili UV text na zadání (to je samozřejmě naše chyba, že jsme na to nepřišli dřív), to jasně říkalo, že máme něco dělat s IR. Tak jsme ještě stihli upálit jedno zadání (interpretace IR jako tepla), ale to k ničemu nevedlo. Před objevením UV textu jsme většinu času strávili pokusy převádět barvy na vlnovou délku (či tóny na frekvenci) a potom na písmenka. (K čemu byly ty vlnové délky v pomůckách?)

Upřímně nám tahle šifra docela pokazila hru, a ani teď mi není jasné, jak jsme na řešení měli rozumně přijít :-( (Pominu-li UV-svítit na nápovědu, protože mám za to, že šifra by podle mě měla být řešitelná i bez nápovědy.)

R.U.R. (Divize nulou)12.06.2015, 16:31

Ve chvíli, kdy jste odignorovali všechny návodné prvky (například to, že se v BOZP jasně říkalo "Při práci s neviditelným nízkofrekvenčním zářením používat změstnavatelem určené pomůcky.", a v pokynech se psalo, že máte mít ňěkolik foťáků, které jste zatím na žádné šifře nepotřebovali -- asi se opakuju, ale my když nevíme, tak zkoumáme povinné vybavení a zkoušíme na to něco napasovat), tak pokud jste věděli, že dioda asi svítí IR, mohlo by vás napadnout, že by se mohlo hodit si to ověřit, a vygooglit si, jak se to dělá (to už tu taky někde padlo). Když jste už svítili UV na zadání a IR nic nedělalo, mohli jste si nějak ověřit, jestlo to je fakt IR, třeba s tím posvítit na bankovky (opět není problém vygooglit; aspoň doufám že pořád platí že bankovky maj i ochranné prvky vytištěné IR inkoustem).

Vojta (Proactive Outsourcing, a.s.)12.06.2015, 16:56

Bankovky mají ochranné prvky viditelné v IR světle, ale i ty jsou vidět pouze pod kamerou/fotoaparátem. Běžné fluorescenční inkousty dokáží frekvenci (energii) světla pouze snižovat, tedy transformovat z UV do viditelného spektra. Z IR by se musela frekvence zvýšit, energie by se musela vzít z více fotonů. Takové látky, běžně nazývané multiplikátory optické frekvence existují (niobičitan lithný, triborečnan lithný) a používají se například v modrých a UV laserech, ale jsou pro použití na bankovkách nevhodné už jen z důvodu ceny.

Yeti (Spící Volové)09.06.2015, 22:16

Není to zdaleka poprvé, kdy se ukázalo, že pražští organizátoři šifrovaček znají nanejvýš pražské hry a možná tak ještě TMOU. Poukazuji tedy na

http://inula.sifrovacky.cz/sifry.php?sifra=sifra06&rocnik=2

Že jsem tuto šifru přepověděl už na základě posledních informací o fotoaparátech (a při hře samotné se pak dlouho divil, že na ni ještě nedošlo, protože ji přece nebudou orgové pitomě zařazovat až na stanoviště, kam většina přijde za světla -- chyba, zařadili), může být dáno mým zaměřením a také tím, že jsme týž jev (vedle znalosti z iNuly) nedávno předváděli i na Noci Vědců. Ale několikanásobné hinty na tento princip v průběhu hry v podstatě rozdělily týmy na ty, kterým to bylo jasné, a de facto se jen ve správném postupu utvrdily, a ty, které neměly potřebné znalosti a zde zbytečně dlouho tvrdly. Ač nám to velmi výrazně pomohlo, protože jsme patřili do první skupiny, nemyslím si proto, že realizace šifry byla šťastná a že k tomuto rozdělení nemělo dojít.

Jeffer (Nočný motýľ)10.06.2015, 00:05

Keby mal človek sledovať všetky šifrovačky, ktoré sa kde zohrajú, tak pomaly nemá voľný víkend. Takže áno, niektoré šifry majú podobnú (alebo dokonca rovnakú, ako sa už neraz stalo) pointu. Nielen to, vzhľadom na to, že si niektorí organizátori hry navzájom hrajú, tak si ani neprezradzujú trasy a potom sa hra o mesiac neskôr ide po temer rovnakej trase, či dokonca skoro po zhodných stanovištiach.

Foťák sa už na šifry používal (dal použiť) na ktoromsi z prvých Matrixov (tuším 2. alebo 3.), kde sa ním ale prevádzalo okom nezachytiteľné blikanie (príliš vysoká frekvencia) na rozumné nápisy (frekvencia blízka násobku obnovovacej frekvencie displeja foťáku). Inak to šlo ale aj pozeraním cez kmitajúce prsty.

A keď pôjdeme ešte ďalej do histórie, na ktoromsi Osude (tuším) sa používala IR LED, ktorá ale vysielala správu, ktorú si tímy mohli vypočuť, keď si poskladali prijímač z dodaných súčiastok (fotodióda + 2 tranzistory + jeden rezisotr + 4,5V batéria + slúchadlá). Vykradnutý obrázok použitý na sústredení korešponednčného seminára: http://mam.mff.cuni.cz/index.php?s=galeria&db=soustredeni/2007/navsi-jaseni/fotky/fotky_beta&img=221&pg=9 a ešte fotka vysielača v pozadí aj so svietiacimi LED: http://mam.mff.cuni.cz/index.php?s=galeria&db=soustredeni/2007/navsi-jaseni/fotky/fotky_beta&img=242&pg=9

Markéta (Proactive Outsourcing, a.s.)10.06.2015, 00:16

To blikající čitelné foťákem byla Poškole 2010:
http://po.skole.cz/2010/zadani/08.cgi
http://po.skole.cz/2015/carousel/edit.jpg

Robert (Zvířátka)08.06.2015, 09:50

Už to tu padlo, ale musím si přisadit ještě jednou.

Podle mě bylo nešťastné, že podobný princip byl potřeba i na odhalení/vyluštění vedlejší šifry. Takže i když jsme všechno ostatní vyluštili (a v docela solidním tempu), tak jsme tady skončili před pátou ráno. Trochu mě to naštvalo (přece jen jsem měl jiné možnosti, jak strávit sobotu, než 8-hodinovým lelkováním u ribníka) a zkazilo dojem z jinak výborně připravené hry ... :-(

Robert (Zvířátka)09.06.2015, 13:47

No dobrá, přiznávám tedy, že jsem se za těch 8 hodin naučil hrát docela obstojně na flétnu (obzvláště moji oblíbenou melodii Somewhere Over the Rainbow), takže zase tak ztracený čas to nebyl ... ;-) I když na tom malém c budu muset ještě zapracovat ... ;-)

Zůza (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější)07.06.2015, 20:06

Na téhle šifře jsme, alespoň dle mého názoru, zakempili na zbytečně dlouhou dobu vlastní blbostí. UV diodu jsme odhalili rychle, stejně tak text na zadání a šifřičku č.5, a bohužel i UV text na šifrovacích pomůckách. Ačkoliv jsme věděli, že 395 je v nanometrech vlnová délka té diody, číslo jsme považovali za označení kóty, a protože v okolí žádný tak vysoký kopec nebyl, uvažovali jsme o věžích. A kvůli čtverečku v pomůckách jsme nakonec odešli k vodárenské věži, kde jsme nic nenašli. Teprve tam nás napadlo, že to nereagující dolní C vlastně může reagovat v IR, takže jsme nedřív začali opalovat zadání a pak taky tabulky. Když se nic nestalo, kluci přišli s tím, že IR je vidět přes mobil, a bylo to. Až pak jsme si uvědomili, že jsme to vlastně mobilem viděli asi tak 2 minuty po příchodu na stanoviště, jen jsme o tom nevěděli. No, naše blbost. Přesto šifru hodnotím jako nejlepší šifru tohoto ročníku a rozhodně jako jednu z těch, na který nikdy nezapomenu.

Kubaq (Hakuna Matata)08.06.2015, 16:17

Jop, na 395 jsme se kousli nadlouho a nakonec to pro nás byla konečná.. Sice jsme to o vlnové délce dané diody věděli taky, ale v tom, že je to správná cesta, nás utvrzovalo i to, že to bylo napravo od hodnoty 380...

Vladan (Opravte to)07.06.2015, 22:25

Již od rychlé sekvence pípání jsme všechny zadání ihned natáčli na mobil, protože přece jen pustit si nahrávku je pohodlnější než znovu a znovu aktivovat. Proto jsme při zpomaleném přehrání hned viděli duhu.

To že c bude infra jsme tušili ihned, bohužel jak Iphone, tak použitý foťák vše odfiltrovali. Je pravda, že jsme nešli vzorovou cestou a ultranápovědy jsme si nepřečetli. Místo toho jsme hledali barevný nápis který spustí aktivační melodii, která by nám prozradila další postup. Logo POSKOLE nefungovalo. Po dost dlouhé době jsme se přemístili proti trudnomyslnosti a začali zkoušet jestli přece jen nenajdeme kameru zaznamenávající infra.
Nápověda nám potvrdila, že je to jediná správná cesta. Zakryti pod dekou jsme pak přední kamerou jednoho z mobilů blikání objevili.

Mít méně kvalitní přístroj s kterým jsme začínali, trvalo by to o 2 hodiny méně...:(

Vladan (Opravte to)08.06.2015, 00:44

Hmm, tak jsem to vyzkoušel ještě jednou a nechápu to, i přední kamera iPhonu dokáže IR zaznamenat (proč jsme to neviděli, i když jsme to hledali?).
Asi jsme měli hned zalézt pod deku ...

Pavel (Krysí smrť)06.06.2015, 14:35

Nedokážu pochopit, jak jsme se na této šifře dokázali zakopat na představě, že zbylé dvě barvy jsou černá a bílá. Šifra je moc pěkná a moc mě mrzí, že jsme si nemohli užít aha efekt v terénu. Gratuluju všem ostatním, co to dali.

R.U.R. (Divize nulou)07.06.2015, 13:02

Černá je osmá barva duhy, a devátá je bílá? ;-)) Neodpovídá to duze v pomůckách, ani běžné představě o duze, ale umím si představit, že kdyby nás to napadlo, tak by nás to taky mohlo držet celkem dlouho... :-)) Rozhodně mi to připadá jako lepší a nebezpečnější vysvětlení toho, že c nesvítí, než cokoliv co jsem zatím potkal... (Kdyby to vyšlo najevo už v testování, tak by asi stálo zato do nápovědy přidat, že černá NENÍ osmá barva duhy -- ale pak by někdo moh říct "Jasně, je totiž devátá, bílá je osmá", a s tím nějak pracovat...)

Vojta (Proactive Outsourcing, a.s.)07.06.2015, 13:14

Jarek Nohavica s tou černou zjevně souhlasí, jenže pak barvy duhy nevyjdou popořadě, černá by totiž musela být nultá. ;)

P. (Teoretická Pantomima)07.06.2015, 22:56

Nápodobně v našem týmu, černá a bílá tu duhu logicky ohraničují a použití nesvítící LEDky jako černé je sice trochu divné, ale v rámci šifry legální. :) A po čtyřech hodinách spásné pojmenování černé LEDky jako neviditelná LEDka. Pak už to šlo. Do příště se lépe vybavíme softwarem, přehrát video zpomaleně by se bylo hodilo.

Vendulka (Divize nulou)07.06.2015, 13:08

Mi by přišlo dost zábavné darovat nám někdy po této šifře prázdné zadání potištěné jen tím uv inkoustem. Asi by to nebylo tak juchů pro ty, co už tady všechno posvítili, ale hodně juchů pro mě, třeba. Jsme to zjistili až doma a ofiko zadání i krabička se už vydaly do oddělených domácností a archív možná už do věčných lovišť... :)

Vojta (Proactive Outsourcing, a.s.)07.06.2015, 16:46

Byl to i jeden z našich nápadů: Byla by to taková na první pohled ultimátní minimalistická šifra. Ale nakonec nám ten vtip nepřišel dost dobrý na to to do hry zařadit jen kvůli vtipu samému, když aspoň pro půlku týmů by nebylo UV překvapení.

R.U.R. (Divize nulou)07.06.2015, 17:03

Tak pořád by tam tím UV inkoustem nemuselo být rovnou řešení, mohlo by to být teprve zadání šifry (tímto způsobem zdvoustupněné)... :-) (říká Venda)
Navíc bychom díky tomu mohli zpětně získat i zadání 5. šifřičky, které nám takhle chybělo...

Jeffer (Nočný motýľ)06.06.2015, 20:27

Pre mňa celkom hračka a známa vec (obvzlášť, že určenie dvoch súčiastok „naviac“ sa dalo odtušiť pri prvom pohľade na krabičku), ale úprimne ľutujem tímy, v ktorých nikto v živote nepočul, že svetlocitlivé senzory digitálnych fotoaparátov „vidia“ aj trochu do IR pokiaľ sa im nedá pred čip poriadny filter (ako napríklad na novších jablkách).

vynecháno 7 příspěvků (zobrazit)
R.U.R. (Divize nulou)07.06.2015, 12:52

My jsme to měli za pár minut, a to bez toho, abychom věděli o UV textu. Nebyli jsme si jisti, jestli ta UV je prostě hodně fialová anebo ultrafialová, padnul i dotaz, zda někdo nemá něco co svítí pod UV světlem (a odpověď "zuby", ale zadání jsme nezkoušeli; koneckonců ani ty zuby, pač jsme tam byli už za plného světla), takže UV jsme letmo tušili, ale rozhodně jsme si s ním jisti nebyli. Ale bylo zřejmé, že to na to c má reagovat, chvíli jsme ladili flétnu, a pak jsme si řekli, že to asi svítí infračerveně, když je to duha a d svítí červeně, tak jak jinak by mohlo c svítit. Že IR jde vidět foťákem věděly zhruba 4/5 našeho týmu (a to nezávisle na sobě každý z jiného zdroje); 2/5 dokonce ještě před hrou už po přečtení vybavení (několik foťáků, pač od různých výrobců se liší) očekávaly, že budeme foťákem koukat na IR světlo, takže nám to přijde jako common knowledge. (A pak i někdo řek, že se o tom mluvilo v tom BOZP, že pro nízkofrekvenční neviditelné záření se mají použít předepsané pomůcky.) Ta nápověda nám připadá taky dost jasná. Pokud bychom nevěděli, jak vidět IR, tak si to asi vygooglíme. Že je UV a IR v pomůckách jsme si nevšimli. Pokud bychom navíc zkoumali tu ultrafialovou, asi bychom zkoušeli leccos, tak bychom dost možná i posvítili na zadání, a pak i na nápovědu. Nehledě na to, že v takových chvílích pečlivě procházíme pomůcky a stanovené vybavení a zkoušíme, co by na to šlo použít -- když jsme loni nesli termosku plnou ledu, tak jsme leckteré zadání zkoušeli ledovat :-)) Tak tady bychom asi pro jistotu zkusili tu krabičku vyfotit... (To neberte jako posmívání týmům, které na to nepřišly, ale jako potenciální rady od týmu, který na to přišel.)

Václaf (poTrati)07.06.2015, 15:21

Toho všeho jsme si samozřejmě taky všimli. Že má „duha“ devět barev jsme věděli ještě před vyzvednutím nápovědy. Že bílá dioda reprezentuje ultrafialovou jsme tušili, ale prostě nás nenapadlo, že to světlo je přímo ultrafialové, když má být mimo viditelnou část spektra. Že by druhá dosud nepoužitá dioda mohla emitovat infračervené světlo nás samozřejmě taky napadlo, ale na žádném z námi použitých fotoaparátů (v mobilech) nic vidět nebylo. Ale to už jsem se tu dočetl výše, že jsme to měli více zatemnit.
Nestěžoval jsem si, že jsme na to nepřišli, ale že ta šifra (jako první, na kterou bylo třeba šest vedlejších šifer) byla bez zjištění, že jedna z diod je opravdu ultrafialová neobejitelná (nikoli nevyluštitelná). Předpokládám, že tým, který objeví „ultrafialovost“ diody nepotřebuje šifru přeskakovat, protože má spoustu jiných cest, jak se dopátrat řešení (všechny ty skryté nápovědy).
Že nejsou obejitelné vyšší šifry je celkem pochopitelné, ani proti tomu nic nenamítám. Koneckonců se mi i líbí, že byla ta pátá vedlejší šifra skrytá a vidět jen v ultrafialovém světle. Na šifře 9 to však vypadalo (podle čísel vedlejších šifer), že se ještě obejít dá, a za nešťastné proto považuju jen to, že princip řešení a obejití byly oba založeny na témže zjištění, jehož neznalost znamenala stopku.
A jinak, my šifru vyluštili úplně jiným způsobem, ale byla to spíš nouze. Prostě jsme vyzkoušeli několik z mnoha interpretací, které nás napadly: Když svítí ta dioda světlem, které nevidíme, půjdeme do Slepé ulice … a další stanoviště jsme tam objevili.

R.U.R. (Divize nulou)07.06.2015, 17:00

Haha, super alternativní řešení :-))
Omlouvám se za chybné pochopení, takhle vysvětlené mi to taky nepřijde nejšťastnější -- možná z testování tahle šifra vycházela jako lehčí než nakonec byla? Jinak je to dost zákeřný, to souhlasím. Na co je přeskakovací šifra, pokud tam kde ji člověk dostane a zároveň potřebuje, ji je schopen najít až ve chvíli, kdy už je na dobré cestě k řešení? (Ale nám tahle šifřička taky chyběla, přestože jsme vyluštili, no.)

Dero (Přizdisráči)07.06.2015, 12:20

My jsme například o existenci čehokoli vytisknutého UV inkousem po celou dobu hry vůbec nevěděli. Tuto úlohu jsme přesto vyřešili za pár minut, zejména díky tomu, že jsme si všimli přidání světelného spektra na pomůcky a taky toho, že v týmu víme, že některé mobily vidí i kousek za červenou. Naštěstí pro nás má Tomova Lumie natolik špatný IR filtr, že na ní signalizace byla vidět nádherně.

Jeffer (Nočný motýľ)07.06.2015, 13:27

Tak. V tej chvíli sme si ani neuvedomovali, že SKOLEpad reaguje aj na d2, to sa predtým objavilo „len“ vo vedľajšom texte na 18, takže fialovú sme ani nerozsvecovali. Na d červená, na c „nič“? OK, foťák. Nikon N1 fungoval dobre, Lumia 630 ešte lepšie.

Stránka: 1 2 >>