21. Dopravní hřiště

Hned na začátku jste si mohli všimnout, že na vašem pokutovém bločku je překlep. Překlep byl totiž na úplně každém pokutovém bločku. Přímočarým řešením bylo "vyhrát" co nejrychleji co nejvíce pokut, překlepy si vyznačit, a v pořadí paragrafů číst správná písmenka.

Ta složila text Když mu dám ovsa, on skáče hopsa. To napovídá na jednoslovné heslo kůň, za které vám obsluha startu vydala informace o dalším stanovišti.

Pokud jste pokuty zkoumali důkladněji, zjistili jste, že žádné dva překlepy nejsou na stejném místě (podle počtu písmenek) a navíc překlep nikdy není dál než na pozici 25, stejně jako počet paragrafů. Když jste si pak seřadili paragrafy podle abecedy, všechny překlepy vám vyšly na diagonálu: abecedně první paragraf má překlep na prvním písmenku, druhý na druhém, a tak dále. Takhle si snadno vyznačíte překlepy i z pokut, které nemáte, a zprávu poskládáte s minimem obíhání.

Samozřejmě čím víc pokut jste měli k dispozici, tím jednodušší bylo tento princip odhalit. Ale kdyby měl někdo dobrý nápad na úplném začátku...


Před začátkem konkursu jsme vás několikrát upozorňovali, že můžete zaslat životopis týmu. Těsně před hrou jsme životopisy vyhodnotili a vybrali 18 týmů, jejichž životopisy se nám líbily nejvíce. Tyto týmy jsme pak pozvali do "užšího výběru" a na startovní aktivitu dostali jeden pokutový bloček navíc. To jim jednak usnadnilo získání "neběhacího" řešení, jednak umožnilo sbírat pokuty ve dvou skupinách místo jedné.