15. Chochol

Černobílé obrázky naznačují odstíny barev. Máme tam čokoládu, list kaštanu, láhev, lososa, myš, námořníka, větvičku olivy, petrolejku, město Písek, růži čerstvou (růžová) a uschlou (starorůžová), slona, vanilku a sklenice na víno (vínová).

Každý řádek říká, které barevné odstíny máme počítat, abychom dostali část řešení. Je potřeba rozpoznat, které čtverečky mají odpovídající barvy, vyznačit si je nejlépe na fólii nebo průsvitku, a přečíst nakreslená písmena. Celé řešení zní ZAKAZ VJEZDU VZPOURY ULICE.


Vedlejší šifra graficky připomíná schéma pražského metra. Kroužky jsou stanice, barvy odpovídají linkám (dvojbarevná stanice je přestupní). Čísla říkají, kolikáté písmenko z názvu stanice číst.

Jak přiřadit stanice? Když si změříme, kolik stanic by se vešlo mezi nakreslená políčka, zjistíme, že hned na začátku jich je 22. První dvě políčka tedy musí být konečné trasy B, která má 24 stanic. A protože Zličín má jen 6 písmen, první políčko bude Černý most. Podobně doplníme další stanice a čteme heslo TICHOSLAPEK.