Úkol 15 (Chochol)

HTML není povoleno, text lze *zvýraznit*.
Lída (ČVUCHT)09.06.2015, 21:51

S pojmenováním ani poznáním barev jsme problém neměli (proto nás taky nápověda moc nepotěšila), ale moc dlouho jsme se marně snažili nalézt systém v oné mozaice (který tam samozřejmě nebyl). A tak jsme zakysli a ztrudnomyslněli. Nadobro. Škoda, že nejsou totálky.

matejcik (Proactive Outsourcing, a.s.)09.06.2015, 23:47

totálky ale přece máme :e) jen je potřeba vyluštit šifřičky, a těch jste v tu chvíli měli k dispozici dost... ani ty nepadly?

Vladan (Opravte to)08.06.2015, 00:55

Tikety odkazující na tuto šifru dost dobře vystihují naše pocity:) ač u nás daleko větší problém tvořily tmavší barvy.

Vladan (Opravte to)07.06.2015, 21:56

Zalezli jsme s tím do hospody, že rozptýlené světlo bude lepší než světlo čelovek, pak jsme se ještě přesunuli pod bíle svítící lampu. Možná tam přisvětlovaly žlutě svítící barvy, každopádně jsme s rozlišováním měli velké potíže. Velice nás překvapilo, kolik týmů nás zde s čelovkami předběhlo.
Točená kofola, ale potěší :).

Zůza (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější)07.06.2015, 19:29

Za mně krásný aha-efekt až po cestě ze stanoviště. Interpretace "seschlé růže" jakožto purpurové s tím, že purpura se dělá ze sušených květin, mi moc neseděla, to už jsem spíš přemýšlela o okrové "okoralé"... Až pak, když jsem si nahlas říkala: "shnilá růžová", "seschlá růžová", "stará růžová" ... !!! mi to došlo :D.

A vtipný byl také jeden z prvních pohledů na šifru: Budou to písničky. Na tom pražským mostě (Písek), Vysoký jalovec (oliva)... Jaká je písnička o slonovi?
A trochu později: Budou to barvy: "Jaký je jalovec?" - "Vysoký." - "To ale není barva." - "Jalovcová barva není, to je jen kořalka."

Michal (Chlupaté Fraktály Kurta Gödela)07.06.2015, 09:47

Velmi pěkný nápad, ale sekli jsme se na samotném provedení. V noci ve světle pouliční lampy a čelovek nám dělalo obrovské problémy rozlišit vínovou od kaštanové a čokoládové nebo petrolejovou od lahvové. Za denního světla by nám to určitě šlo líp.

Vendulka (Divize nulou)07.06.2015, 10:26

Na to přece kvalitní zdroj bílého světla.

Vojta (Proactive Outsourcing, a.s.)07.06.2015, 11:06

Ve světle pouze čelovek jsme šifru zkoušeli na dvou testovacích týmech, oba to zvládly bez zaškobrtnutí. Vaše potíž zřejmě spočívala v tom, že jste šifru řešili ve světle nejen čelovek, ale i oné žluté vysokotlaké sodíkové výbojky, což barvy zkreslí. Řešením, byť asi neintuitivním, bylo odejít někam mimo veřejné osvětlení.

Jirka (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější)07.06.2015, 14:14

Já jsem to naopak chápal tak, že v tom je ten smysl a zákeřnost té šifry :) Diskuze nad jemnými odstíny - jaký je rozdíl mezi kaštanovou a čokoládovou - teď mě tak napadá, jakou barvu mají ledové kaštany - případně olivovou a lahvovou...navíc část týmu (rozhodně já) zná ještě tak čokoládovou a lososovou, ale ty další... Já naopak kvituju, že tahle šifra byla v noci.

R.U.R. (Divize nulou)07.06.2015, 16:47

Jo, my měli zhruba 2 z 5 schopné to luštit, ale to celkem stačilo (i na to, aby se prostřídali v luštění a svačení). Když si člověk dobrou čelovkou posvítil zblízka na to co chtěl vidět, tak to (prý) viděl dobře.

Jareesek (Plecháčci)07.06.2015, 14:36

proč k této šifře nebyla nápověda? :). První,kterou jsme potřebovali a která nebyla. šli jsme na to dobře,ale nenapadlo by mě, že tento obrázek lahve, bude představovat lahvově zelenou barvu.Stejně tak kaštanová a čokoládová. Nebo růžová a starorůžová. Chtěli jsme tuto šifru přeskočit,ale měli jsme vyluštěné jen tři pomocné šifry. Tu s plusy a mínusy jsme neměli. Bohužel k naší smůle, bylo toto první stanoviště kde bylo potřeba k přeskočení už všech pomocných šifer.

Medvěd (Proactive Outsourcing, a.s.)07.06.2015, 14:37

Nápověda k této šifře byla, ale už nechodila SMSkou, nýbrž bylo potřeba si pro ni dojet k nápovědnímu agentovi. Viz popis nápovědního systému, který jste dostali na startu.

matejcik (Proactive Outsourcing, a.s.)07.06.2015, 14:38

protože vzorník barev by se SMSkou posílal dost špatně ;e)

(předpokládám že myslíte SMS nápovědu; klasická nápověda byla normálně dostupná u nápovědního agenta stejně jako všechny další)

R.U.R. (Divize nulou)07.06.2015, 16:44

Když jste na to šli dobře, tak jakou barvu podle vás ta lahev představovala? Všechno to bylo černobílé, ale černá tam nebyla a "bílá" tam byla jen jedna (ta lahev vypadá průhledně, ale průhledná tam taky není). A zrovna růže je fakt růžová (byť nevím jestli stará růže je starorůžová), losos světle růžový, oliva zelená, námořník nosí modrou, květ vanilky má světle žlutou barvu... Protože u těch ostatních předmětů je to s tou barvou problematické (Písek, čokoláda, myš), bylo potřeba provést onen pověstný krok stranou a říct si, že Písek je taky písek (a ten je žlutý), čokoláda je taky čokoláda (hnědá) a myš je taky myš (šedivá)... No a tou dobou už si tým mohl všimnout, že ty názvy těch barev odpovídají těm předmětům, a dodělat ten zbytek - od petrolejky k petroleji, od slona ke slonovině, od kaštanového listu ke kaštanu, od vinné sklenky k vínu, od lahve k lahvové lahvi... Asi ne každý běžně mluví o pískové, lahvové či vanilkové, ale růžová, lososová či olivová jsou dost známé barvy (říkám já jako barvoslepý, který se normálně o barvy moc nezajímá).