3. 13-dílný seznam

V seznamu je 13 položek a každá má dvě slova. To je dohromady 26 slov – a každé slovo začíná na jiné písmenko abecedy. Takže 13 dvojic písmenek.

Vezmeme tedy "divnou poznámku" EVIDUJ JURTY OTCE a každé písmenko nahradíme tím druhým z dvojice: E za U, V za K, atd. Tím se nám z prapodivné evidence stane jednoduché U KAMENNEHO STOLU, což je jméno blízkého rybníka.


V první šifřičce je na první pohled nápadné, že číslice jsou vždycky ve dvojicích, které jdou za sebou. Při bližším zkoumání si všimnete, že i dvojice písmenek jdou za sebou, tedy alespoň na QWERTY klávesnici. No a v zadání se nevyskytuje žádné písmenko ze spodní řady.

Takže si to rozdělíme na dvojice a vybereme vždy to písmeno, které je na klávesnici pod příslušnou dvojicí. Řešením je slovo CHUDOKREVNOST.

Zadání má 26 znaků a řešení tedy právě 13 písmenek.


Druhá šifřička má podezřele málo písmenek, konkrétně jenom A, B, D, H a P. Číselně 1, 2, 4, 8, 16. To jsou mocniny dvojky, nebo taky řády ve dvojkové soustavě.

Rozdělíme si zadání na rostoucí sekvence: BHP-BDP-DH-A-ABP-DP-BDH-ADP-ABP-DP-ABH-A. V každé sekvenci "rozsvítíme" příslušné bity a získáme ve dvojkové soustavě čísla 26-22-12-1-19-20-14-21-19-20-11-1. Řešením je slovo ZVLASTNUSTKA.