Šifra č. 9 (Minimalistická)

Stránka: 1 2 >>


HTML není povoleno, text lze *zvýraznit*

Zuzka (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější)20.06.2014, 22:48

Skvělá šifra! A jsem pyšná na náš tým za postup řešení a že jsme se nenechali zblbnout týmy, které pobíhaly kolem a hledaly další součásti šifry. Krok jedna: není v mapě ulice jako Prázdná, Bílá, Papírová,...? Ne, zato tam byla myslím nějaká Sladká, nebo tak nějak. Krok dva: očuchat a olíznout. Papír voněl jako papír a chutnal jako papír. Krok tři: logo. Aha, prohozený QR kód a logo, přiložte šifrovací pomůcky, tam je logo taky... Hm, ale je malé, za to na mapě je velké. Páni, růžek ukazuje poměrně přesně na vyhlídku, je to skutečná A4? Aha, není, tak to je jasný! Šli jsme najisto.

Medvěd (Pomocná škola)20.06.2014, 22:53

Tak to jste si asi chybným měřením potvrdili správné řešení :-) Ten papír skutečně byl standardní A4, jen mapa měla měřítko zvolené tak, aby to vyšlo.

Jerome20.06.2014, 13:57

A kdo si všimnul tohohle: http://www.prahavolnocasova.cz/jnp/cz/mestske_casti/praha_19/snidane_v_trave_2.html ? Škoda, že se to o týden minulo. :-D
A jinak souhlasím s Jefferem, díky tomu, že nám roh vycházel asi 4mm od vyhlídky, nám trvalo opravdu hodně dlouho, než jsme se odhodlali tam někoho vyslat (a paralelně jet pro nápovědu).

Petr (n či π?)17.06.2014, 11:29

Napoprvé nám to připomnělo sedmou šifru, také z přední strany prázdnou, ale papír byl zvláštní a tak jsme ho během první minuty polili. A vylezly vskutku krásné tvary (http://paralaxa.sedl.cz/poskole14/20140614-044126_Android.jpg). Následovaly tři hodiny marného luštění těchto tvarů, snahu najít tyto tvary v mapě, pokusů o přiložení k sedmé šifře (vedlo nás k tomu prohozený QR kód a logo, z přední strany byly jinak podobné a jediné dvě byla A4 s hlavičkou na šířku). Přiložení k vytáhnuté mapě nás bohužel nenapadlo, ale díky obdélníkům bychom stejně skončili někde úplně mimo. Bohužel nás to stálo náš elán, který jsme pak těžko hledali, cestu pro nám nic neříkající nápovědu a pět vedlejších šifer. Přitom je to tak krásná šifra, ale někdy prostě není dáno.

Adam (Točená zmrzlina)18.06.2014, 21:35

Fascinující. Udělalo druhé zadání totéž? Nemůžou ty tvary nějak souviset s podložkou, na kterou jste mokrou šifru dali?
Jestli ne, možná z nich krom polohy dalšího stanoviště půjde přečíst i recept na kámen mudrců...

Petr (n či π?)19.06.2014, 00:33

Zadáni jsme polili dříve, než jsme ho kamkoliv položili. Tvary se objevili ihned, ještě před položením. Zřejmě byl nějak umaštěný už z papírny.

Po rozednění jsme polili i druhé zadání (a zadání předchozích šifer), ale to už neudělalo vůbec nic. Poté nám organizátoři dlouho tvrdili, že jsme zcela jistě dostali dvě identické kopie šifry, které se musí chovat úplně stejně. Jak s touto informací naložit jsme nevěděli (pozorování říkalo něco jiného), kterou verzi brát v potaz jsme tak z orgů ještě nějakou chvíli dostávali.

Já jsem v tom tedy ke konci viděl Golema :-).

Kuba T (Alka není tučňák)15.06.2014, 11:48

I přes to, že tato šifra pro nás znamenala veliký zásek, tak bych řekl, že jsme si ji všichni užili.
I přes skutečnost, že papír dost jasně říkal, že na něm nic není, tak jsme ho ve víře v tajný inkoust polili vodou, zapálili a pak z něj postavili lodičku a pokoušeli se jí vydávat za heslo. Po dalším zkoušení aplikace vlajkové abecedy na vlajku Kbelů (o které jsm byli přesvědšeni, že neexistuje) jsme si konečně všimli, že jsou kočka a QR kód prohozeny. Po nějaké chvíli přemýšlení jsme tedy zadání konečně přiložili na mapu a s nejistotou jsme šli na další stanoviště.
Pro mě to asi byla nejlepší šifra. Děkuji tvůrci...

vynechány 3 příspěvky (zobrazit)
Kuba T (Alka není tučňák)15.06.2014, 19:10

Šifra se nacházela na lodi, tak když jsme prohlédli loď i na ní spícího orga, tak nás napadlo ji postavit a vydávat za heslo. Bohužel, prý nám mělo vyjít umístění další šifry, hesla jsou jen na začátku...

Katka (Psychokopytníci)15.06.2014, 20:31

Tak ta vaše lodička ta nám dala - orgové si jí vystavili na jeden ze sloupů a naše otázky jestli to může mít souvislost se šifrou odmítali komentovat. Takže my tam pak běhali po okolí, hledali vodní nádrže a skládali lodičku z papíru než nám konečně jeden z orgů s hodně pobaveným úsměvem řekl že jí tam zanechal předchozí tým... Nevím co se pak dělo s tou naší lodičkou ale orgové jí zabavili. Asi chtěli na hraní ještě jednu :-)
Ještě že nám zbyl ten druhý papír - ikdyž opálený a namočený (ano, taky nás to napadlo), tak se dal ještě použít k tomu abychom nakonec na šifru přišli.

Eliška (Rychlá hmota)15.06.2014, 23:42

Lodiček a parníčků (lodičku jsme nesvedli, parníček ano) museji mít orgové asi sbírku. Koukám, že to zkoušelo víc týmů. Co jiného s prázdným papírem? No v tom případě by ten papír měl asi jiný formát, to uznávám. Navíc ten kód stanoviště - krysa. A ty jak známo opouštějí potápějící se loď, což by odpovídalo náladě v týmu, když jsme dostali prázdný papír.

Řekněte orgové, kolik lodiček se vám naschromáždilo? :)

R.U.R. (Divize nulou)15.06.2014, 14:16

Přeměřili jsme papír (díky za to že to byla opravdu A4), pro minimum informace se rozhodli to dát dohromady s něčím co jsme dostali předtím (díky za zdůraznění v pravidlech), při prohlížení předchozích zadání jsme objevili špatnou polohu loga a pak i polohu loga na mapě (a díky absenci další informace usoudili že to musíme použít), použili autorské řešení, chvíli se dohadovali, a pak s Opravdu Velkou nejistotou vyrazili na vyhlídku. O týmech kolem vyhlídky jsme si napůl mysleli že jsou tam taky špatně a luštěj znova ten prázdnej papír, a byli jsme opravdu příjemně překvapeni, když jsme našli zadání 10. Takže zážitek super, ta nejistota byla fakt velká, ale přeci jen ne tak velká abychom tam nešli, takže podle nás to byla dobře vyvážené.

Samozřejmě jsme měli v záloze věci jako polévání papíru či jeho rituální upalování, ale v první fázi jsme se spokojili jen s tím, že jsme ho důkladně prohlédli na světle i proti světlu, celý očuchali, ohmatali a ochutnali :-)

Venda15.06.2014, 17:31

Ruda kecá, že jsou ty dvě věci naopak jsem si všimla hned. Se zbytkem jsme to jen ověřovali a kluci si všimli, že kočka vlevo jsou mapy. A nejistotu si taky vymyslel, bylo to naprosto evidentní protože v šifře nic víc nebylo a na mapě byla hvězdička :)

Venda15.06.2014, 17:32

*Kočka vpravo jsou..

Martin (Architeuthidae)15.06.2014, 11:01

Na letosni Bedne se mi ta sama sifra (priloz papir na mapu) libila o dost vic -- kdyz clovek vymyslel, co se po nem chce, mel doslova mnoho bodu ujistujicich ho o spravnosti. Tady hlavne to logo.

Minus pro mne bylo i to, ze skoro ta sama sifra byla na Bedne i tu.

Zdenek (Freezy Bee)15.06.2014, 11:35

Tak to autori tezko mohli vedet, ze ji tam bedna da. V dobe Bedny uz tahle sifra urcite existovala.

Me teda tahle sifra prisla lepsi, nez ta na Bedne. A to to pro me byla jedna z nejlepsich sifer letosni Bedny.

Vláďa (Vlhká jáma)15.06.2014, 13:36

Přestože byla na Bedně, chvíli nás potrápila. Zkusmo jsme jednu namočili. Pak chvíli dumali. Pak jsme si poslali pro dvě věštby, v naději, že přijde něco užitečného. Že je věštba pro třináctku jsme interpretovali tak, že "každá smolná šifra je třináctá". Naštěstí přišly dvě věštby aplikovatelné na tuto šifru: "Dívat se skrze papír" a "Rozhlížet se po okolí", což jsme chápali jako dostatečné potvrzení k přiložení papírů přes sebe a hledání dalšího stanoviště na vyhlídce! Vyluštit šifru s pomocí nápovědy k jiné, to se mi moc líbilo!

Jeffer (Nočný motýľ)15.06.2014, 12:45

Skúsili sme priložiť, roh papiera ukazoval vľavo dolu od značky výhliadky tak, že ju papier celú prekryl (zarovnávali sme logo na logo). Skúsil som to aj teraz na rovnej podložke a vychádza to stále rovnako. Keby ten roh ukázal presne na značku, tak by sme to brali ako dostatočne dobré, ale teraz premeraná odchylka je asi 2,5 mm. V dĺžke papiera je to skoro presne, ale na šírku má šifra 196 mm, mapa 193 mm, merané od špičky chvosta pravej mačky po okraj papiera, resp. stred mapovej značky. Keby sme to skúsili prikladať okrajmi papiera, nevyšlo by to aj tak: dĺžka šifry 296 mm, mapa 294 mm. Takže zostáva v platnosti to, čo som hovoril MJ už na miesete: „Fuj!“ Bohužiaľ, žiadna laserová tlačiareň nedá dokonalú sútlač.

Pri tejto neistote sme to radšej preskočili.

Eda (Důlní úvrať)15.06.2014, 12:10

Já jsem z této šifry pořád rozpačitý. Celý tým se shodl, že jí chyběl puntíček v úplném rohu (čili vlastně že měla být nápověda, kterou jsem viděl až v cíli, zadávaná rovnou na stanovišti). Přesně hodina uplynula mezi nalezením vyhlídky přiložením papíru -- a souhlasem, že když stále nemáme nic lepšího, tak se tam tedy vydáme. Chybělo nám tam nějaké potvrzení a ani logo přesunuté doprava nám moc přesvědčivé nepřišlo.
Celou dobu jsme pak řešili, že tam možná jdeme zbytečně a jak se (v duchu mé odpovědi u šifry Brejl) zachováme, když navíc cestou najdeme luštící týmy někde jinde -- jak nám to následné další luštění prázdného papíru na vyhlídce zkomplikuje.

Michal (Chlupaté Fraktály Kurta Gödela)15.06.2014, 10:46

Pro mě nejhezčí šifra letošního Po škole. Minimalistické šifry se mi začínají líbit čím dál tím víc. Dřív jsem je moc nemusel (nepěkné zkušenosti s nejednoznačností výsledku), ale letošní mi spravily chuť. Ťápoty na Matrixu a IV na Bedně byly zábavné a rychlé, ale prázdný papír byl opravdu dokonalý.

Dano15.06.2014, 09:23

Velka pochvala autorovi tejto sifry! Ked na papieri nic nie je, zacne si clovek vsimat aj take detaily ako jeho rozmery.

Stránka: 1 2 >>