Šifra č. 13 (Obloučky)


HTML není povoleno, text lze *zvýraznit*

Zuzka (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější)21.06.2014, 00:00

Nám chyběl čas, když orgové odpískali konec hry, skoro jsme měli první stupeň a pozorování, že hlavní čára prochází mřížku různě. Věřím, že bychom ji dali, mít ještě cca hodinku čas. Taky mě trochu mrzí, že jsme přišli o cílové aktivity, které bychom si opravdu užili, protože v týmu jsme byly 4 panny, tudíž moc různých věšteb jsme neměli.

Jack O'Neill (SG-1)21.06.2014, 22:15

Kdyby se část tohoto příspěvku vytrhla z kontextu, zněla by přinejmenším divně :).

Tomáš Gavenčiak14.06.2014, 15:49

Ajaj, no ta nás fakt dostala. První fáze celkem hladce jako rovinné kreslení grafů, ale tu druhou nás vůbec nenapadlo hledat. Pořád přemýšlím, jak by mohlo, a nějak mi to nevychází: je fakt, že pro nápovědu jsme si nešli, čekali jsme tam něco jako hint na mřížku 4x4, no naše smůla :-) Celkově nám nepřišlo moc elegantní takhle řetězit ty fáze (po tom, co člověk lousknul jednu tak pěknou) a ani na to moc nenavést ... a čekat, že někdo z plezíru spočte, že těch cest právě z levého horního rohu je 26, se těžko dá i po matfyzákovi (pro které to přece primárně není ;-)

Našli jsme ale jinou druhou fázi, i když trochu asociační, a to sice soustředit se na zeměpisné směry a pak i noční oblohu, a pozice stanovišť 13tek na mapě dost připomínaly malý vůz bez jedné hvězdy, která vyšla na základní školu - no nevemte to jako elegantní řešení, i když to nakonec vede jen ke dlouhé procházce okolo 4 sousedících škol ;-) Nebo na té (zřejmě) poslední 13ce nějak jinak kombinovat jejich předchozí řešení, a to i s nějakou tou prioritou.

Abych to ale uvedl na pravou míru - ty šifry před tím se nám (celkem i přes malé drobnosti) fakt moc líbily - nápaditostí, hravostí, zábavností vymýšlení i samotného řešení, celkem konzistentní obtížností i "bezpomůckovostí" (žádná morseovka! :). Škoda jen přijít o závěrečnou aktivitu. Celkově moc díky!

Vladan (OT)20.06.2014, 11:58

Jsem rád, že jsme nebyli jediní, které velký vůz chvilku rozptyloval :).

Dero (SG-1)16.06.2014, 00:09

Velice pěkná, těžká šifra. Druhý krok mi narozdíl od Jeffera nepřijde neintuitivní. Pokud si člověk všimne, že všechny grafy mají tu vlastnost, že první krok jde z levého horního rohu mřížky na jih a že některé obrazce se opakují, pak si správné řešení v kombinaci s explicitní mezitajenkou už může domyslet.

Ale není to snadné, to v žádném případě. Když jsme přišli na správný postup, zapištěli jsme s Majkem jak náctileté holky na koncertu Justina Biebera. :) Opodál sedící Spletenec se po nás jenom tak škaredě podíval, že jsme raději honem doluštili a zmizeli.

Síba (Slepenec)17.06.2014, 11:14

To se máte. My když jsme vymysleli správný postup, tak nám jeho realizace zabrala ještě hodinu.

Václav (Carpe Testudo)16.06.2014, 10:10

Nám to taky úplně intuitivní nepřišlo. Ale bylo to i tím, že bylo více variant, co nám vlastně "Priorita=SJZV" má říct - co pomocí toho máme řešit. Navíc to bylo na třináctce, která vypadala, že nechce skončit... Po nápovědě to bylo jasné, ale předtím jsme ještě taky třeba zkusili navštívit dvě školy, kde by teoreticky mohla být "chybějící" hvězda z velkého vozu, který hodně zhruba na mapě z třináctek vznikal. Zkoušeli jsme pomocí toho řešit i jiné šifry. Prostě nebylo zřejmé, že máme skutečně stále pracovat s toutéž šifrou. Možná je škoda, že ta nápověda napověděla příliš. Protože pak už bylo zbytečné uvažovat nad tou mezitajenkou (jako řekli jsme si "aha, to je jako priorita při tvorbě toho rastru", ale jestli to tak skutečně bylo, už jsme nezkoumali). Navíc bylo možné s nápovědou první fázi šifry úplně přeskočit.
Možná kdyby bylo zadání delší, vešla by se tam i nějaká srozumitelnější mezitajenka - přecejen tak šlo zakódovat jakkoli dlouhé dva texty.
Ale jak říkám, asi to hodně pramenilo z toho, že jsme na už x-té třináctce, takže jsme byli možná zbytečně paranoidní a chtěli jsme ven :-)

Eda (Důlní úvrať)17.06.2014, 08:04

Tak to tě můžu uklidnit, že s nápovědou první krok přeskočit nešel (přesněji: my ho rozhodně nepřeskočili :-).
Protože jsme nevěděli téměř nic, nápověda nám prostě přinesla tvary. Že jsou nějak logicky seřazené, to sice bylo zřejmé, ale nepotřebné -- písmenka vycházela z tučných čar, z toho jsme měli radost a stačilo nám to.
Jaké bylo překvapení, když nám jako (mezi)tajenka vyšlo to, co jsme měli celou dobu v ruce!! :-) Chvíli jsme vůbec nechápali, co že se to stalo.

Jeffer (Nočný motýľ)15.06.2014, 09:51

Prvý krok fajn, druhý krok mi pripadá šialene neintuitívny aj keď človek v guli hada videl (čiste technicky nemusel do gule pozrieť ani raz, veštkyňa mu vždy predmet popísala; a aby videl celý obrazec, musel skoro prilepiť nos na guľu – OK tak 30 cm – aby mal dostatočné zorné pole).

Nehovoriac o tom, že bolo 13 grafov, ako zvieratníkových súhvezdí a každý graf mal 16 bodov, rovnako ako bolo „nadbytočných“ súhvezdí na štartovej mape Satalické obory (pokiaľ dobre chápem, nikde a nijak sa nepoužili). Že sa tieto súhvezdia dajú s trochou boja usporiadať od severu k juhu je celkom zrejmé, zvieratníkové sa zas dobre usporiadajú od západu k východu… (len treba zvoliť nejaký počiatok, napríklad Barana) Ako to bolo? Bude sa hodiť niečo od predtým? Dead End. Nápovedu sme už nevyberali. (Že by sa hodila sme zistili okolo jednej popoludní.)

Yeti (Slepenec)15.06.2014, 06:47

Asi zatím nejlepší letošní šifra, alespoň z těch, které jsem viděl. Implicitní téměř minimalistické zadání, všechny kroky nezjevné, ale přitom logicky vyplývající z analýzy prvků šifry.