Šifra č. 12 (Brejl)


HTML není povoleno, text lze *zvýraznit*

Michal (Chlupaté Fraktály Kurta Gödela)15.06.2014, 10:56

Nápad zaměňovat velké a malé brailly přišel relativně rychle. Bohužel nám ale pokaždé vycházely vcelku rychle mezery, čímž byl nápad zabit. Nevím, nevím, ale pro mě osobně znamená mezera v braillu chybu a zahození nápadu, ne naznačení pokračování a šifrovací mřížky. Pro nás by to znamenalo konec (šifřičky jsme použili na šifru číslo 10), kdybychom, trochu netématicky, neměli obrovské štěstí a další stanoviště našli delfskou metodou.

Vytušili jsme hrubou oblast, kde najdeme další šifru, přesunuli se tam a sedli si ven do kavárny. Kolem se občas motaly týmy, které někam záhadně mizely. Asi po půl hodině jsme si všimli, že přímo naproti kavárně je na vchodu do budovy velký leták hry Po škole, signalizující další stanoviště! Následoval obrovský výbuch smíchu. Než jsme stihli dopít, vykoukl na nás z okna org, který se asi musel hodně divit, proč sedíme hned před věštírnou a nejdeme dovnitř. :)

vynechány 4 příspěvky (zobrazit)
R.U.R. (Divize nulou)15.06.2014, 13:35

My jsme se taky přesunuli do parku přátelství a pak do McDonaldu na Proseku, a občas šel kolem tým, takže jsme si říkali, že snad to na další stanoviště nebude daleko (a byli jsme rádi že jsme měli pravdu), ale šifru jsme vyluštili poctivě. Kdybychom našli další stanoviště bez vyluštění, tak bychom se snažili ho vylámat z šifry (a asi by nám to napovědělo, že řešení asi nebude na 6 písmen), ale určitě bychom tam nešli bez toho abychom tu šifru vyluštili. (A za řešení ze kterého lze vymlátit polohu 13 bychom rozhodně nepovažovali věci jako ESLLO, VESLO, JPJNOK ani jiné nevýsledky které jsme měli.)

Petr (n či π?)16.06.2014, 09:02

My jsme před koncem hry také vyrazil směr metro, s předpokladem že to bude k cíli blíž. Při chůzi na okraji parku u Proseka jsme však dostali nápad s mřížkou a vyluštili Jablonecká 8 asi v 13:53. Bylo mi líto, že teď už to dojít nestihneme. Jaké bylo naše překvapení, když jsme zjistili, že sedíme v Jablonecké 20. Náhodný kolemjdoucí sice nevěděl, kde je čislo 8, ale za rohem prý uź druhým dnem chodí spousta mladých lidí do nějakého baráku. Sprint jsme zvládli a udýchaní jsme položili věštkyni i tři otázky.

K haluzení polohy dalšího stanoviště mám názor takový, že je hlavní, aby si tým šifrovačku užil, pokud tedy nebojuje o přední místa. A pokud polohu dalšího stanoviště najde i bez vyřešení šifry, tak se buď vcítil do mysli orgů tak moc, že ani šifry řešit nemusí, nebo má prostě štěstí a je to osud. V podstatě tým za to většinou platí tím, že stanoviště může být na druhou stranu a tak toho nachodí více. Rozhodně se mi ale příčí sledovat jiný tým.

Zuzka (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější)20.06.2014, 23:24

Pokud řeším šifru založenou na Braillovi, rozhodně mi prázdný znak nevadí, možná má nějaký tajemný vyšší smysl. Co by mi vadilo, by byly znaky s prázdným prvním řádkem... takové se tam naštěstí nevyskytovaly. Za mě krásná průzračná dvoustupňovka.

My obvykle nalezení stanoviště náhodou bez vyluštěné šifry obvykle řešíme pokračováním ve hře bez logování kódů stanovišť.

vc. (Kletý Dostál)17.06.2014, 01:21

nam tahle sifra udelala radost - vlastne jsme se tu vubec nezasekli, coz po predchozich stanovistich bylo fajn.
v braillovi bereme jako chybu a zahozeni napadu neexistujici znak a nikoliv mezeru, takze prepsani z velkych braillu na male bylo v poradku (teda asi az na tretinu preklepu :)
a mrizka nas pak hned napadla taky (mezer sice bylo nejdriv jenom 7, ale casem jsme nasli i ty dalsi...) takze pro nas pekne tymova.

Sergej (Jako lůj)15.06.2014, 18:28

Na téhle šifře jsme strávili asi šest nebo sedm hodin, a bohužel skončili. Transformovali jsme brailly na brailly, až se z nás kouřilo, došli jsme si pro nápovědu, počítali jsme ty díry, všimli jsme si, že mezer je 9 ze 36, tedy čtvrtina, což je nějak podezřele moc, ale bohužel úvaha "čtvrtina mezer + 'díry' v nápovědě = mřížka" nás nenapadla.

Vyluštění poslední vedlejší šifry (kvadrantový graf) se taky nezdařilo, přišli jsme na to, že se musí posloupnost expandovat, zakreslovali jsme ji i do obrázku 16x16, ale pouze po řádcích, nikoliv po kvadrantech. Takže ani přeskočit dvanáctku jsme nemohli. Nakonec někdy ve 12 hodin, s pocitem, že nemáme co ztratit, jsme odeslali všechny dosud vyřešené vedlejší šifry pro věštby, a jen sledovali, co všechno nám přicházelo za nápovědy ke třináctce, zatímco my jsme byli na dvanáctce...

No nic, příště už mi určitě žádná mřížka neunikne!

R.U.R. (Divize nulou)15.06.2014, 13:46

My jsme intenzivně různými způsoby xorovali, pronikali a sjednocovali malé braily s velkým brailem (díra = nic, něco = důlek), případně některé malé braily navzájem (třeba ty co na sebe sednou když se přeloží papír), počítali puntíky (někde máme napočítáno, kolik je v každé šestici malých brailů puntíků na první pozici, na druhé pozici... - tedy jakýsi ciferný součet správného postupu), interpretovali existující braily jako důlek a neexistující jako prázdno (případně s tím že existující je jen ten který dává písmeno, nikoli například čárku nebo apostrof), překlápěli a invertovali malé braily tak aby vznikly braily odpovídající písmenům, šaškovali s tou mřížkou o 5 dírách...

Nápověda nám pomohla jen částečně -- přestali jsme se z toho snažit číst morseovku, polský kříž či klávesnici mobilu, ale trvalo nám dlouho, než jsme místo transformace 6 malých brailů na jeden velký (či jednoho velkého na 6 malých) provedli transformaci 6 malých brailů na jiných 6 malých brailů...

Venda (Divize nulou)15.06.2014, 11:09

Tak jsem se na to vyspala a napadla mě jediná věc - možná jsme to jenom nenašli.

Obsahovala ta šifra mezitajenku? Protože pokud ne, tak tam podle mě neměly být ty 4 díry (možná to někoho navede na mřížku, ale mezitajenka + díry by byla lepší teda). Pokud tam nějaká byla tak by asi měla být v řešení. Taky se ta mřížka mohla točit po té původní mřížce, když už tam byla...
Nevím jak by ta mezitajenka teda měla vypadat aby nás to nakoplo správným směrem dřív než zoufalství po 9,5 hodinách (to se občas zadrhne...).

A pro chlupaté fraktály: Sice jste naši ideální potratoví partneři, ale my bychom ve vaší pozici seděli v té kavárně dokud bychom to nevyluštili.