Šifra č. 11 (Ob-ráz-ky)


HTML není povoleno, text lze *zvýraznit*

Adam (Točená zmrzlina)22.06.2014, 13:21

"(...) ač to je docela evidentní nesmysl, pokud se orgové nepomátli. Čím lepší a etičtější tým, tím později k tomu dojde."
Tohle mi přijde nefér.

Héra (JTHTN)18.06.2014, 13:06

Omlouvám se orgům, že místo psaní pochval na většinu ostatních šifer píšu tuto nesmlouvavou kritiku, ale mám dojem, že tuto zpětnou vazbu potřebují. Až se divím, že to ještě nenapsal nikdo jiný, že jsem snad s tímto názorem sám? Podle mě je tahle šifra úplně špatně a ve hře jasně nejhorší. Proč?

"V textu psaném kurzívou nehledejte šifru."

Dále v pravidlech podrobněji rozvinuto jako něco, čím se při řešení šifry nemáme nechat rozptylovat. Duch pravidla říká, že text v kurzívě je zcela bez vlivu na řešení šifry. Pojem "upřesnítko" nemá danou definici, ale je chápán jako pomůcka k nalezení přesného místa uložení další šifry v okamžiku, kdy máme řešení a známe cílový objekt.

A teď se zeptám, jak je možné tuto šifru vyluštit bez použití textu kurzívou? Jako tým Bruteforce nějakým výběrem písmenek z vyluštěných ulic? Btw. výběr jsme zkusili, ale pravidelně postupující.

Můžeme ty 4 ulice v okolí považovat za řešení šifry? Na seriózní hře těžko. Tvary a rozmístění ulic jsou takové, že graficky s nimi nejde nic dělat bez toho, že by se mi u toho ježily chlupy po celém těle. To nejlepší, co se v tuto chvíli nabízí, je zeměpisné využití, tedy nějak do dalšího postupu zakomponovat umístění měst na mapě, v kombinaci s ulicemi nebo ne. Autorské řešení vůbec nevyužívá vlastnosti ulic v okolí, mohlo by se dělat s naprosto libovolnými názvy.

Co mají dělat týmy s něčím, co vypadá jako část řešení? Jistě, zkoušet najít další postup. Nastane fáze, kdy všechny potenciální nápady jdou do ztracena. Jde jen o to, kdy se tým ze zoufalství odhodlá vyzkoušet teorii, že řešením je skutečně nejjižnější bod ze všech ulic, ač to je docela evidentní nesmysl, pokud se orgové nepomátli. Čím lepší a etičtější tým, tím později k tomu dojde. Je totiž dost týmů, které po získání části řešení, podle počtu písmen, očekávaného směru atd. zkoušejí různé výsadky do možných míst s tím, že to tam třeba dohledají bez znalosti úplného řešení. Mnohdy se jim daří, ale nemyslím si, že by se tento postup měl podporovat, což tato šifra jednoznačně dělá.

Kdybych tuto šifru dostal do ruky jako tester, což neberte jako nabídku do dalších ročníků, doporučil bych napsat upřesnítko normálním písmem. Pak to funguje. Možná ještě lépe: napsat to jednou normálně a jednou kurzívou.

Vladan (OT)20.06.2014, 11:47

Trošku souhlasím, taky jsme zde ztratili vedení, neb jsme se nechtěli smířit s tím, že máme vyslat posla někam, ač máme nedoluštěno.

Zuzka (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější)20.06.2014, 23:11

Musím oponovat, ačkoliv chápu výtky, v našem týmu jsem byla jediná, kdo se autorského řešení zastával... ale budu i tady. Když jsme dostali města a objevili blízké ulice, byla jsem přesvědčená, že na jihu každé z nich najdeme část příští šifry. V týmu se to nesetkalo s pochopením, nicméně vyslali jsme posla na jih jedné, ten se však vrátil s nepořízenou. Naštěstí jsem o své pravdě byla přesvědčená dost na to, abych se zkusila sama vypravit na jih Šumperské (jakožto úplně nejjižnější bod), s napětím, co tam najdu. A našla, řešení pak už bylo jasné.
Tahle šifra se mi možná líbila přesně pro ten pocit jdu někam, ale nevím přesně, co mě tam čeká, ale s tím, že jakmile tam dorazím, budu vědět. Prostě se mi to zdálo jako bezvadný nápad na oživení suchého stanoviště-šifra-stanoviště.

vc. (Kletý Dostál)17.06.2014, 01:11

hmmm, taky jsme poslali jednoho clena na nejjiznejsi bod, tj. jih sumperske, kde ale nic nenasel... ta obalka tam totiz byla tak podivne schovana pod schrankou, ze se tomu ani nedivim - to ale asi nebylo puvodni orgovske umisteni, protoze na bechynske byly desky viditelne prilepene izolepou na borovici.
pak jsme zkusili obejit ty ulice jeste jednou a uz nam z toho papirky a reseni vylezlo, i kdyz s pocitem haluzeni no.

Jirka (Pomocná škola)17.06.2014, 09:44

V Šumperské byla obálka také přilepená na borovici. Místo bylo ještě pozdě v noci docela živé, takže bylo potřeba přijít až k borovici, abyste si obálky všimli, ale vidět byla. (Borovice tam byly dvě vedle sebe, ale to snad nevadilo.)

Pod schránkou byly záložní šifry pro případ, že by obálku někdo ukradl, abyste nemuseli čekat na doplnění. Nečekal jsem, že by je někdo našel, když byly od nejbližší borovice pěkně daleko, a navíc skoro nebyly vidět.

vc. (Kletý Dostál)18.06.2014, 01:29

:-D tak to me pobavilo... nevim teda, kde kolega hledal, kdyz to na borovici nenasel, ale my pak nasli cestou k ni tyhle zalozni :)

Vojta (Pomocná škola)18.06.2014, 07:36

A na všech borovicích byly v pořádku i po skončení hry, když jsem jedenáctku uklízel.

R.U.R. (Divize nulou)18.06.2014, 10:20

Na Hronovský teda obálka na borovici nebyla, bylo tam jen malý logo a šipečka ukazující na místo s obálkou. To se pak nedivim že mi to trvalo najít dýl než ostatním.

Eda (Důlní úvrať)15.06.2014, 11:46

Šifra se mi moc líbí, jen mi trochu vadilo, že jsme museli (s pocitem, že možná máme zatím nekompletní řešení) jít haluzit na čtyři (mezi)výsledky a až tam pochopili, jak se situace má a že nehaluzíme, ale řešíme autorsky. Raději odcházím, když vím, že máme řešení -- a není to lenost, jak zaznělo v cíli. :-)

R.U.R. (Divize nulou)15.06.2014, 13:28

Taky nám to nepřišlo moc elegantní. Z nouze jsme poslali Bůřu na jakoby průsečík těch 4 ulic hledat jižní borovici, a pak ještě na jih Šumperské (= nejjižnější z ulic) hledat jižní borovici. K našemu překvapení tam našel papírek, a navíc si i správně tipnul že borovice s papírkem bude i v těch dalších ulicích. (Já vyzvedával Hronovskou, kde se to hledalo kapku blbě, ale asi to bude i tím že jsem měl blbou baterku.)

Lukáš (Bruteforce)15.06.2014, 16:36

Tak to my došli na nejjižnější bod Šumperské (přišlo nám divné, že by se použila jen 1 ze 4 ulic, ale nejjižnější bod je nejjižnější bod). Tam jsme nenašli nic. A když jsme začali uvažovat, jestli se po spojení měst nedostane nějaké další město odpovídající ulici, tak Toma napadl spásný nápad - provést sestavení názvu ze 4 částí podruhé. A ono to vyšlo :)

Eda (Důlní úvrať)15.06.2014, 18:02

Chceš říct, že jste nenašli ani jeden ze čtyř lístečků a prostě BROUMOV přečetli ze Bechyně--hROnov--šUMperk--jablunkOV? :-D

vc. (Kletý Dostál)17.06.2014, 01:06

ja bych se tomu nedivila - se koukni na nazev tymu :)

Kolalok16.06.2014, 10:31

Z toho, co čtu zde v diskusi, nabývám dojmu, že na stránce řešení je řešení jen první polovina. O lístečcích tam není ani zmínka, končí to čtyřmi ulicemi. Jak vypadaly ty lístečky?

Kolalok16.06.2014, 10:33

Aha. Jen jsem nedočetl dost daleko. Nenapadlo mě, že to bude uvedené jako další šifra... :-(

Dano15.06.2014, 09:19

My sme sli na priesecnik Sumperske a Bechynske, pretoze bol najviac na juhu. Tam sme hladali borovicu, nemohli sme ju najst, tak sme proste prehladali okolie... a nasli 12.

Adam (Točená zmrzlina)15.06.2014, 12:11

Ale vždyť je to od toho průsečíku ještě dobrého půl kilometru..?

Dano15.06.2014, 14:29

No, nic lepsie sme nemali :)

Trohat (Psychokopytníci)14.06.2014, 16:45

Stalo se ještě někomu kromě nás, že našel v pojmenování obrázků stejné skupiny písmen? (ROV - ostROV, jablKO - sluníčKO - sKOt)Páv a gong k tomu úplně neseděli, ale přesto nás to zabavilo docela na dlouho :)

R.U.R. (Divize nulou)15.06.2014, 13:29

Našli jsme je, ale to už jsme měli ta města i pozorování že to jsou okolní ulice, a nepovedlo se nám ty opakující se skupiny k ničemu dalšímu použít.