Hvězdy (šifra č. 7)

zpět na seznam

Předchozí / Zadání / Nápověda / Řešení / Následující

Řešení vedlejší šifry

Šifra vypadá jako morseovka, a kupodivu to je morseovka. Jen je napsaná od středu do dvou stran. Čte se postupně od středu vždy pravý a levý znak.

Řešením je TRANSFORMATOR.

Řešení šifry

Každá hvězda má 26 cípů pravidelně rozmístěných na kružnici, v jejímž středu je "+", "-" nebo "0". Navíc jsou hvězdy hezky souměrné: otočením o 1/26 kruhu dostaneme tutéž hvězdu.

Očíslujeme-li body na kružnici od 1 do 26, zjistíme, že bod 1 je spojen s 1+X a 1-X pro nějaké X (přičemž sčítáme a odčítáme "po kruhu", tedy modulo 26), bod 2 je spojen s 2+X a 2-X a tak dále. Hodnota X přitom udává písmenko: 1=A, 2=B, 3=C, ... Písmena seřadíme podle velikosti hvězd.

Zbývá malý zádrhel: pokud zjistíme, že (řekněme) bod 10 je spojen s body 5 a 15, můžeme je popsat nejen jako 10-5 a 10+5, ale i 10-21 a 10+21. Jak mezi těmito dvěma možnostmi rozlišit? K tomu slouží znaménko ve středu hvězdy. To se dá vykládat například tak, že pro X vždy volíme menší z možných hodnot a pak se rozhodneme, jestli počítáme od začátku abecedy dopředu nebo dozadu. Tedy +1=A, +2=B, 0=Z, -1=Y atd.

Poznamenejme ještě, že hodnoty X=0 a X=13 vypadají trochu zvláštně, ale konsistentně: pro X=0 spojujeme body se sebou samými, hvězda degeneruje do samostatných bodů; pro X=13 je každý bod spojen s protilehlým. V obou případech se +X a -X chová stejně, takže místo znaménka píšeme nulu.

Celá abeceda vypadá takto: