Diskuse k šifře č. 16 (Bludiště)

|<- << stránka 1/1 >> ->|

Přidat novou zprávu …

Odpovědět07. 06. 2011, 17:05recycled (OndraČerný racek)

Následující poznámka se nevztahuje přímo k této šifře (koneckonců jsme k ní při hře nedošli), ale asi se nakonec stejně nejvíc hodí sem... Zjistil jsem, že nemám úplně kladný postoj k těm sebereferencím na předchozí ročníky. Start "mysli nebo běhej" je fajn, to je takový trademark, ale potkávat zesložitělé verze něčeho, co už bylo, mi přijde škoda. Ubírá to hře na originalitě a taky to zvýhodňuje šifrovací veterány (=všude byli) a šifrovací geeky (=o tom, kde nebyli, si všechno přečetli), což jsou tak asi poslední skupiny ve startovním poli, které by výhodu potřebovaly. V cíli to dokonce dvakrát přímo zaznělo: "Kdo byl na loňském/předloňském ročníku nebo studoval, hned poznal, že..." Chápu, že zajímavý nápad se nechce opustit, ale přijde mi, že o nápady pořád není taková nouze, aby se muselo recyklovat.

Odpovědět08. 06. 2011, 10:45Re: recycled (Alešvoy-a-ger)

Pokud se jedná skutečně pouze o referenci na jinou šifrovačku nebo šifru, tak nejsem proti a přijde mi to i vtipné. Třeba šifra BEDIVA z Matrixu na Hrázi v Počernicích nebo letošních šifrovací mřížka na šestiúhelníků na Bedně. Zde mi ovšem přijde, že orgové zrecyklovali vlastní šifru, protože vymysleli lepší způsob její realizace, čehož bych se spíš vyvaroval. Na prvním ročníku jsem nebyl, ale tenkrát jsem se na jejich šifry koukal, takže jsme v podstatě neměli co luštit, jen jsme rychle rýsovali. Jinak s alternativním řešením startovní šifry určitě souhlas. Příští rok se taky zkusíme nezvednout z místa:).

Kamenní Kelti souhlasí ve všechn bodech :)

Podle mě jsou špatné ty (sebe)referenční šifry, které tu znalost starších přímo vyžadují. Tady tohle jsem sice před dvěma roky viděl, ale i tehdy to bylo tak jasné, že krok s odrazy není třeba vysvětlovat, šlo tu o tu morseovku (škoda, že nás to nenapadlo, mohli jsme dát aspoň 17).

Jinak teda pozori u těch keltů (nebo šifer s kostkou na KN). Ono se může stát, že se vymyslí zadání příliš podobné nějakému minulému a bez toho, aby se tato slepá cesta vyloučila, to nepůjde řešit.

Starší odpovědi (4) ...

|<- << stránka 1/1 >> ->|