Po škole 2009


Diskuse k šifře č. 12

|<- << stránka 1/1 >> ->|

Přidat novou zprávu …

Odpovědět08. 06. 2009, 09:40Medvídkorybí soustava (Filip (Lamy na Varanech))

Pěkná sluchovo-recyklačně-analytická aktivita.

Poslouchali jsme jen pomocí dvou sluchátek, takže přeslechy se naštěstí neobjevily. Písmenka se analyzovala krásně.

Znovupoužití medvědů a ryb se nám také líbilo - třikrát zrecikolovaný nápad, pokaždé jinak, to už je taková miniBednička ;). Akorád jak jsme v předcházejících případech měli štěstí na zjištění autorského uspořádání, tak tady nám trvalo pekelně dlouho. Asi únava.

Medvídkorybí soustava je krásný nápad. Doteď nechápu, jaktože si nikdo za těch 7 let co chodím šifrovačky nevšiml, že trojkovou soustavou jde (bez nuly) na třech pozicích indexovat právé 26 písmen a nevyužil to dřív (ok, tak možná to bylo na nějaké menší šifrovačce kde jsem nebyl, ale určitě to nepoužila žádná z velkých). Škoda jen, že jsme si zvolili blbou orientaci kostiček a tak jsme zápis měli v "little endian" a odhalení zákonitosti nám tedy trvalo o chvilku dýl. Ale to je náš problém.

Závěrečná šifra/aktivita jak má být.

Odpovědět08. 06. 2009, 19:53Re: Medvídkorybí soustava (Kreten (Ratatouille))

Medvídkorybí soustava je krásný nápad. Doteď nechápu, jaktože si nikdo za těch 7 let co chodím šifrovačky nevšiml, že trojkovou soustavou jde (bez nuly) na třech pozicích indexovat právé 26 písmen a nevyužil to dřív (ok, tak možná to bylo na nějaké menší šifrovačce kde jsem nebyl, ale určitě to nepoužila žádná z velkých).

Ale všiml, dokonce jsem se jí už snažil někam napasovat a nechci kecat, ale mám dojem, že i v jedné z větších to někde bylo (ale možná si to pletu jen s těmi mými pokusy jí někam dostat). Jinak ona tam vlastně přítomná byla, třeba taková bednička z letošní Bedny je vlastně trojková soustava s vynechaným prostředním členem ;)

Odpovědět08. 06. 2009, 01:28nápověda? (Anička (Vnoučátka))

Ptala jsem se v cíli, ale už si to nepamatuju, jaká že tu byla nápověda? A když už jsem u toho - plánujete je tu všechny zveřejnit? Prosím:-)

Odpovědět11. 06. 2009, 00:50Re: nápověda? (Jirka - Pomocná škola)

Ptala jsem se v cíli, ale už si to nepamatuju, jaká že tu byla nápověda? A když už jsem u toho - plánujete je tu všechny zveřejnit? Prosím:-)

Nápovědy jsem právě přidal - jsou na stránce se šiframi.

Odpovědět07. 06. 2009, 04:47Pěkné (Ratatouille)

Byli jsme také u té nejnižší a taky jsme měli dost problémy s přeslechy, ale prostě jsme to dali (bez chyby), i když určování těch písmen nám snad zabralo víc času než to luštění potom. Ta trojková soustava mne napadla hned jak jsem viděl písmenka, protože to byla jedna z mých ideí hned na první šifře. Jinak moc pěkné, ale klidně bych to uvítal i bez té audio části s nějakou decentnější nápovědou jak na tu trojkovou soustavu napasovat.

Odpovědět06. 06. 2009, 22:54Pravdu mají Vnoučátka (Pomocná škola)

Takže, milá Vnoučátka, máte pravdu vy - čím víc sluchátek se zapojilo, tím větší byla šance, že dojde k přeslechům.


Při testování (s max 2 sluchátky najednou) jsme na tenhle jev nenarazili, a nenapadlo nás, že by se něco takového mohlo dít.


Nicméně po skončení soutěže jsme ověřili, že při připojení dvou nebo více sluchátek (*) do konkrétních zdrojů se může stát, že dojde k přetížení zdrojů a pak kolísají napětí na zemnícím vodiči a že tudíž se pak do některých konektorů přimíchávají další zvuky, které tam nemají co dělat.


Za tým Pomocná škola se tedy jako výrobce zařízení pro tuto desku velice omlouvám a slibuji, že příště, pokud bychom zase něco takového na vás chtěli ušít, budou koncové zesilovače kvalitnější.


Vojtěch

Odpovědět07. 06. 2009, 19:16Re: Pravdu mají Vnoučátka (Kryštof (FYKOS))

Takže, milá Vnoučátka, máte pravdu vy - čím víc sluchátek se zapojilo, tím větší byla šance, že dojde k přeslechům. My jsme seděli taky u dolní desky (myslím, že jako první, protože nám jí připojovali), ale problémy myslím nebyly. Sluchátka byla přiložená a tak jsem předpokládal, že pouze u nich je zaručená správna funkčnost. Další jsme nepřipojovali.

Odpovědět06. 06. 2009, 19:39Pomixované nahrávky (Vnoučátka)

Ahoj,


už jsem to říkal orgům v cíly, a od té doby jsem ještě více přesvědčený, že máme pravdu. Myslím si, že jsme měli nahrávky vzájemně "smixované" dohromady.


Pro mojí hypotézu hovoří následující fakta:

-jsem na 95% přesvědčený, že díře, kde jsem sylšel "pro Elišku" jsem slyšel i rap a ráčkovací reggae

-nikdo v našem týmu nebyl schopný (alespoň u některých nahrávek) odhalit, kde smyčka začíná a končí a tím pádem jsme nebyli ani schopní zapsat co tam vlastně slyšíme

-někteří z našeho týmu měli pocit (alespoň ze začátku), že se kanály mění i podle toho, jestli tam připojíme další sluchátka

-technicky je to možné - na tom dlouhém kabelu se to mohlo naindukovat a my jsme seděli na nejnižším stanovišti, které bylo podle toho co říkaly orgové nejdál od zdroje signálu. Může to souviset také s tím, že jsme používaly troje sluchátka najednou

-jediný způsob, jak jsem byl schopný poznat, které dvojice děr jsou spolu propojené bylo poslouchat pomocí jedněch sluchátek do jednoho ucha a pomocí druhých do druhého ucha. Propojení děr byla tedy jediná informace, kterou jsme si odnesli do dalšího luštění.


Samozřejmě už jsme byli unavení, takže nám to mohlo připadat nesmyslné, přestože nebylo. Nejde mi o nějaké zvrácení pořadí. Jde mi o to, abychom se do budoucna poučily buď my, nebo orgové (v závislosti na tom, kdo má pravdu). Díky za pěknou hru. Petr

Odpovědět07. 06. 2009, 11:04Re: Pomixované nahrávky (Martin (Dršťkkový Havran Masového Kašpárka))

My měli stejný problém - každý z členů si se svýma sluchátkama zkoušel zdířku po zdířce a vypisoval slova. Jelikož jsem měl u "své" zdířky vypsáno několik slov začínajících na A, V a R, původně jsem si myslel, že po správné identifikaci máme ke každé zdířce sestavit po přesmyčce slovo. Dále jsme zjistili, že některé zvuky se vyskytují v několika různých zdířkách (např. rolničky, vlk, královské reggae, kostelní zvon..). Až Radka po nějaké době řekla, že v jedné ze zdířek všechna slova začínají na V. Zkusili jsme i ostatní a zjistili, že v nich jsou zvuky jiné než předtím (které jsme si předtím vypsali) - tentokrát všechny u stejné zdířky začínaly na stejné písmeno. Jestli byl přechod postupný nebo náhlý si nejsme jistí.

|<- << stránka 1/1 >> ->|