Po škole 2009


Diskuse k šifře č. 9

|<- << stránka 1/1 >> ->|

Přidat novou zprávu …

Odpovědět08. 06. 2009, 20:07ad Filip (Eva (Vlhka jama))

...málo na to aby to šlo číst bez pochopení principu...

tak k tomu jenom dodám, že ne tak úplně, protože Dalibor to zvládá ;)

Princip mi došel až doma ve sprše... ale je hezký, a vlastně úplně přirozený, nechápu, že nás to nenapadlo hned...

Odpovědět08. 06. 2009, 09:05Středně tězká a pěkná (Filip (Lamy na Varanech))

IMHO středně těžká šifra s vynikajícím nápadem a dobře zvolenou tajenkou, která napovídala dost na to aby to šlo vyluštit a přitom dost málo na to aby to šlo číst bez pochopení principu. Jednička z hvězdičkou za tuhle šifru ;)

Odpovědět08. 06. 2009, 01:09pěkná (Anička (Vnoučátka))

Přišla ranní krize, takže ačkoliv jsme se hrozně dlouho motali kolem správného řešení, až nápověda nás nakopla a měli jsme to hned.

Odpovědět07. 06. 2009, 19:06umístění (Kryštof (FYKOS))

Tady jsem si pěkně zahledali. Došli jsem až k tajné krátké pěšině, ale půl hodiny neustále odbočovali doleva na úplně správném místě (kdo by se opevňoval pod vrcholem, to by přeci nevyhráli!). Nakonec jsem se tam prodral křovím od železných ořů.

Odpovědět07. 06. 2009, 15:06Hezká a snadná (Tapüři a tapüře)

Velmi pěkná šifra, ale jako autory obdobné (a jak jsme se po vyřešení dověděli, byla této inspirací) nás nemohla překvapit :)

Odpovědět07. 06. 2009, 09:02jak, jak!? (tribon - zlycloveknechytry)

Každý čtverec můžeme opět rozdělit na čtvrtiny uspořádané tímto způsobem. A ty pak ještě rozdělit na stejně uspořádaná písmenka.

Toto uspořádání také říká, jak text číst: nejdříve celý první čtverec (po menších čtvercích a ty po písmenkách), pak celý druhý atd.

jak proboha? to jsme delali furt dokola vsemi smery, vcetne ruzneho toceni dle naklopeni pismen, rekurze z obou stran, dokud jsme byli schopni koukat :)

Odpovědět07. 06. 2009, 11:59Re: jak, jak!? (matejcik (Pomocná škola))

jak proboha? to jsme delali furt dokola vsemi smery, vcetne ruzneho toceni dle naklopeni pismen, rekurze z obou stran, dokud jsme byli schopni koukat :)

záleží právě na tom "točení dle naklopení písmen" :e)

vezmeš si první malý čtvereček a vidíš, že v něm jsou písmena pozotáčená. takže když doprostřed položíš střed otáčení, a pak točíš celou šifrou po směru hodinových ručiček, čteš je správně.

pak stejným způsobem pootočíš okolo středu většího čtverce - tak, aby ti druhý čtvereček vyšel na stejné místo, kde byl ten první. a pak zase střed otáčení do toho malého čtverečku (vtip je v tom, že tak, jak ho máš zorientovaný teď, budeš jako první číst písmenko, které je v normální orientaci druhé) ...

a tak dál furt dokola

Starší odpovědi (1) ...

Odpovědět07. 06. 2009, 04:37Jedna z nejlepších šifer (Ratatouille)

Pěkná, logická a velice elegantní šifra. Nějdřív jsem v ní hledal něco víc, ale pak byla mnohem elegantnější, než jsem si myslel.

|<- << stránka 1/1 >> ->|