Po škole 2009


Diskuse k šifře č. 5

|<- << stránka 1/1 >> ->|

Přidat novou zprávu …

Odpovědět08. 06. 2009, 14:00Theraphosinae (Yokotashi)

Ten globus nas zabil. Kdybychom ta mesta googlili, tak bych to nezvladl namapovat na kouli a jel bych to vnitrkem ... ale s globusem v ruce? Rozslapnute "O" s tykadly a podobna pismena nic moc...

Nasli jsme pekne "H", paj neco, co mohlo byt C, stejne, jako I, S mohlo byt z druhe strany Z, nebo taky (pootocene) N ... kdyz jsme vylustili (a vyhaluzenim doplnili) text "SI HO VYLIZ", vyrazili jsme pro napovedu. Ta na miste nebyla, ale orgove nam ji nastesti sdelili po telefonu.

Tou dobou ovsem hluboce podchlazeny zbytek teamu ztracel motivaci k cemukoliv. Jeste se povedlo prijit na princip, ale fyzicky zdemolovany globus jiz nebyl prilis vhodnou pomuckou, takze jsme to zabalili.

Diky za hru, byla super!

Odpovědět08. 06. 2009, 08:28Trochu zmatená, ale pěkná (Filip (Lamy na Varanech))

Od prvního dílku globusu jsme očekávali 3D šifru s procházením tělesa, takže řešení nebylo překvapením. Přesné polohy mést jsme googlili a písmenka v pomyslných "skororovinách" řezajících planetu jsme četli poměrně rychle. Co nás celou dobu mátlo byla čísla u měst - očekávali jsme, že když jsme je nepoužili teď, že to bude (podobně jako u Medvědů a Ryb) potřeba jinde a zuřivě vymýšleli transport ZeměKouličky (zlatá Bednička - sice pri přesunech pískala ale neměla tendenci se deformovat :D). Autorské odůvodnění, že indexovala nápovědu považuji za nešťastné, defakto podstrkujeme týmu co nebere nápovědu zbytečnou a matoucí informaci, kterou nepotřebuje. Krom zmiňovaného problému s čísly navíc ovšem nemám výhrad, na Širokovi jsme nebyli, takže nápad považujeme za originální a pěkný.

Odpovědět12. 06. 2009, 10:54Re: Trochu zmatená, ale pěkná (idle (SQUEAK!))

Co nás celou dobu mátlo byla čísla u měst - očekávali jsme, že když jsme je nepoužili teď, že to bude (podobně jako u Medvědů a Ryb) potřeba jinde a zuřivě vymýšleli transport ZeměKouličky (zlatá Bednička - sice pri přesunech pískala ale neměla tendenci se deformovat :D). Autorské odůvodnění, že indexovala nápovědu považuji za nešťastné, defakto podstrkujeme týmu co nebere nápovědu zbytečnou a matoucí informaci, kterou nepotřebuje.

Vzhledem k tomu, že samotný glóbus byl označen jako nápověda, nemohla ta čísla znamenat nic zásadního.

Odpovědět08. 06. 2009, 00:26pěkná (Anička (Vnoučátka))

Sotva mě napadlo začít nosit na šifrovačky miniatlásek, tak mě moc potěšilo, že se mi hned na následující hře hodil:-) Jinak příběh mě taky bavil. A ani jsme nelítali zkrz zemi a ty správný písmenka jsme v tom taky nějak našli. Souhlasím taky s chválou umístění stanoviště, akorát cesta z něj nám dělala trochu problémy, přidali jsme si dobrovolně dost terénu a prošli se několika slepýma cestama tam a zase zpátky:-)

Odpovědět07. 06. 2009, 22:35Frankfurt (Žabák, ($ ↭ §) / ☀)

Zase bod za pěkné umístění.

Díky glóbusu to bylo docela jednoduché, ale pak jsme si nevšimli, že čísla na něm jsou vlastně součástí nápovědy a ne šifry, takže jsme různě počítali písmenka. Pak už jsme to dali správně, kromě posledního písmene, které nám vyšlo jako M nebo 3. To je asi tím, že o Frankfurtu se jen mluvilo a neletěl tam, ne?

Odpovědět07. 06. 2009, 21:55Text byl vtipný (Dan)

Mě se líbil ten příběh, co byl kolem toho. Byl sice naprosto nesmyslný, ale dobře jsem se při čtení pobavil :-D Špás mus zajn!

Odpovědět08. 06. 2009, 11:20Re: Text byl vtipný (Anička - Pomocná škola)

Mě se líbil ten příběh, co byl kolem toho. Byl sice naprosto nesmyslný, ale dobře jsem se při čtení pobavil :-D Špás mus zajn!

Ve skutečnosti, ty odstavce, které přišly nejšílenější mně, zase vzaly za své, protože kladly moc velké nároky na znalosti zeměpisu, nebo byly moc placaté a nebo byly špatně. V jedné z prvních verzí byste našli třeba:

Sobota
Dnes jsem si zas konečně připadal jako chlap! Vše se totiž točilo kolem zbraní a ženských. Začal jsem v Sarajevu, kde jsem skoupil ledacos, co tam zbylo po mírových jednotkách OSN. Zbraně jsem odvezl kontaktům z bulharské mafie do Varny a výměnou obdržel deset pěkných mladých holek se sny o lepší budoucnosti na západě a náklaďák. Stavil jsem se pro zboží ještě v ukrajinské Oděse a Kyjevě, zašel na oběd v Minsku, v Poznani nafasoval od šéfa falešné dokumenty a k večeru už jsem byl v Praze. Jakmile vše skryla rouška tmy, předal jsem děvčata v jednom spřáteleném nočním podniku. Nabídku na konzumaci zdarma jsem bohužel musel odmítnout a honem skočit do letadla. Ráno jsem zapomněl v kavárně nějaké kompromitující materiály, takže mi nezbylo než vrátit se do Sarajeva.

Pondělí
Dostal jsem echo, že v Teheránu na trhu se dá koupit plutonium, protože tam kvůli mezinárodním pozorovatelům vyklízejí, co se dá. Nakoupil jsem dobře a už v poledne jsem byl v Karáčí, kde mají jaderné zbraně legálně a levný materiál se vždycky hodí. Pak jsem se stavil v bangladéšské Dháce, kde jsem sice nic nepotřeboval, ale jet rovnou do Indie by znamenalo pověsit si na hrb tajné služby, a to jsem na cestě do Bombaje s další částí plutonia nemohl potřebovat. Když už jsem v tomto regionu byl, poslal mě šéf ještě na Srí Lanku, v Colombu se totiž dal levně koupit falešný japonský čaj. Takže jsem nakonec stejně musel do Dháky pro jutové pytle. Ach, ta efektivita!

A bylo jich ještě hodně... :-)

Odpovědět07. 06. 2009, 18:56Šifra (Kryštof (FYKOS))

Tady jsem si poseděli docela dlouho. Nejdřív se nám nechtělo stříhat, když se glóbus "jenom" může hodit jako nápověda. Začalo to pokusy o využití čísel měst, pak i padl správný návrh, ale písmeno jsem prostě ne a ne uvidět :) Nakonec je možná i dobře, že jsme se zdrželi, protože pohled na louku se světýlky byl parádní a odejít v normálním nebo o trochu delším čase, tak přijdu o jeden z nejlepších zážitků ze hry.

Odpovědět07. 06. 2009, 16:21Glóbus (Aleš (e^x))

Ještě že jste zařadili ten dvacetistěnný glóbus, jinak by se to změnilo na googlovací soutěž, přece jenom poznat Nairobi od Mombasy, to není triviální. S glóbusem to byla naopak docela příjemná týmová aktivita.
Ale ani trochu se mi nechtělo věřit, že to opět bude psaní na kouli, po loňských Svíčkách (resp. novoměstské fázi Bezvíčku) a letošním Široku daleku jsem čekal něco jiného.

Odpovědět07. 06. 2009, 16:24Re: Glóbus (Aleš)

přece jenom poznat Nairobi od Mombasy
Ale teď, když o tom přemýšlím, je-li znám princip, stačí vědět "někde v Africe", ta písmena by to tolik nepoškodilo.

Odpovědět07. 06. 2009, 16:09Pekny suvenyr (Dršťkový Havran Masového Kašpárka)

Tahle me moc nenadchla. Bylo celkem jasne, ze je treba spojovat. Nelibilo se mi, ze letadlo lita po povrchu, ale je treba brat spojnici skrz Zemi.
A jak uz si nekdo stezoval, ze se mu globus spatne prenasel, tak my ho meli slepeny jen na nekterych mistech a na preneseni byl tudiz v jednom kuse, ale 2D.

Bety

Odpovědět07. 06. 2009, 04:26Hezky provedené (Ratatouille)

Podobnou šifru jsem nedávno řešil na Široko daleko (letošní ročník hry OSUD ve Zlíně), ale takhle byla zajímavější a díky zeměpisu více týmová. A i kdyby tým zeměpis nedával, tak nápověda nebyla daleko. Nám se povedlo to vyluštit prakticky z hlavy, v momentě, kdy se povedlo glóbus slepit, tak jsme to prakticky měli hotovo. Jinak malinkatou vadou na kráse bylo, že jsme si po zkušenostech z předchozí šifry nebyli jisti, jestli náhodou nebudeme potřebovat glóbus dál. Přenášení takové věci není snadné a mnohem klidnější bychom byli, kdybychom měli všechna zadání glóbusu 2x (to s CD šifrou jsme dostali jen 1x).

|<- << stránka 1/1 >> ->|