Po škole 2009


Diskuse k šifře č. 1

|<- << stránka 1/1 >> ->|

Přidat novou zprávu …

Odpovědět17. 06. 2009, 17:14S tim tankem to bylo o fous! (Žabák, ($ ↭ §) / ☀)

Hned v sobotu sel pryc: http://aktualne.centrum.cz/kultura/umeni/fotogalerie/2009/06/13/ruzovy-tank-cerny-smichov/

Odpovědět17. 06. 2009, 18:06Re: S tim tankem to bylo o fous! (Jirka - Pomocná škola)

Ale jak teď koukám, stihli jsme to o týden, odstranili ho až 13. :-)

Starší odpovědi (1) ...

Odpovědět08. 06. 2009, 08:03Perfektní startovací šifra (Filip (Lamy na Varanech))

Za náš tým hodnotím startovací šifru jako velmi zdařilou a elegantní, takřka ideální na start. Délek si nevšímáme, považujeme to za standardní startovní trhací "běhačku". Zaokrouhlení považujeme za naprosto samozřejmou operaci, navíc to, že se každá z hodnot 0-9 vyskytuje právě jednou pomáhá s interpretací jediného problematického místa - můstku před jízdárnou.

Odpovědět07. 06. 2009, 23:50... (Anička (Vnoučátka))

To bylo zoufalství, když se po zveřejnění poslední nápovědy všechny zbylé týmy během chvilky zvedly a odešly... A chudák orgyně co se nás pak šla ptát, jestli jsme opravdu viděli všechny nápovědy se asi musela divit, co na tom ještě vymejšlíme:-) Jenže to je těžký, když největší technik z týmu nerozlišuje poloměr a průměr a hlavně když si první nápovědu ani pořádně neprohlídneme s tím, že to, co v ní je, už máme... No máme, ale jaksi špatně:-) Ale přesto se mi šifra zpětně líbí.

Odpovědět07. 06. 2009, 19:32Autorské řešení (Na poslední chvíli)

Asi jsme byli jediní, kdo kvůli tomu na jedničce strávili tolik času, ale stejně si myslím, že zadání jednoznačné nebylo. Možná je to zvyk ze školy, ale za autorské řešení pokládám prostě jedno z mnoha, které bude zveřejněno.
Poslechl jsem si některé argumenty orgů a souhlasím v podstatě jen s tím, že: "Kdykoli je něco možné pochopit jinak, bude to tak někým pochopeno."

Odpovědět07. 06. 2009, 17:13Skrytá zkratka (Žabák, ($ ↭ §) / ☀)

Ještě před otevřením obálky jsme si předluštili možná rozložení dílků na plánu, ovšem špatně :) ale naštěstí jsme se toho nedrželi.
Toho měření vět jsme si nevšimli, ale zpětně mi to přijde jako geniální způsob dalšího roztrhání startovního pole. Navíc nám mělo dojít, že obíhačka Malé Strany se startem u Dívky s amforou už tu byla (loni na Bedně) a máme hledat jiný princip, protože přece orgové nebudou tak okatě kopírovat :)
Nejdřív jsme zkoušeli přičítat 10 a 20 za medvědy a ryby, ale tam bylo brzo vidět, že přelezeme 26, tak myslím už hned následující pokus jsme zkusili správnou metodu.

Odpovědět07. 06. 2009, 15:28Nejmene povedena (Dršťkový Havran Masového Kašpárka)

Hledani a mereni mi piselo jednoznacne jako neelegantni a zbytecne pracne. Nejakym zahadnym zpusobem nam nektera pismenka vysla jinak.
Napoveda byla ale natolik jednoznacna, ze po spravnem doplneni cisel byla uloha otazkou chvilky.

Bety

Odpovědět07. 06. 2009, 12:55Řazení (Aleš)

Myslím, že řazení podle délek textu nepochopil nikdo (podle pořadí na 2), kdyby bylo výraznější (např. všechny popisky jsou v násobcích délky nejkratšího), myslím, že by to trhalo pole víc. A to jestli zaokrouhlovat nebo ne, to už je taková věc, kterou přece nemůžeme po organizátorech chtít, aby nám říkali, manipulovat s čísly se učí na prvním stupni ZŠ ;). Bylo by to jednoznačnější, ale je to zbytečná "byrokracie".

Odpovědět07. 06. 2009, 04:07Přeplácaná (Ratatouille)

Šifra, ke které mám asi největší výhrady.

Je hezké, jak jste tolikrát využili ty dílky skládačky, ale to taky znamenalo, že se daly všechny ty možnosti zkusit už na této první šifře. A taky mne hned na jedničce napadly (proto jsme neměli problém s průchodem těch dalších dvou šifer) dokonce se spoustou dalších, které použity nebyly. Bylo toho prostě moc, co se tam dalo zkoušet.

Jinak se mi taky dost nelíbilo to zadání symbolů. Přitom by stačilo, aby bylo napsáno třeba něco jako, že se výsledné hodnoty normálně zaokrouhlují (takhle jeden neví, jestli zaokrouhlují, nebo se to za desetinnou čárkou zahazuje) a k tomu lépe zadefinován symbol se švábama (správná odpověď totiž může být 1).

Jinak podivnosti v legendě moc neberu. Všimněte si, že slovo decimentry máte použity v první a v poslední větě - pouze uprostřed máte zkratku. To je zcela normální jev, nic neobvyklého, takhle se to běžně používá. Taktéž třeba odkaz na název hospody "U 7 švábů" se nedá brát jako nápověda, že je tam těch 7 a né sedm, protože jak mám sakra tušit, že na té hospodě opravdu není "U 7 švábů"?

Uznávám, že tato šifra roztrhala startovní pole celkem slušně, takže splnila to, co od ní bylo očekáváno. Udělala to však pouze díky tomu, že byla dost neelegantní a bylo v ní příliš slepých a zavádějících cest, takže šlo docela dost o náhodu, jestli zrovna někoho v týmu napadne ta správná cesta. A to si myslím, že není dobře.

|<- << stránka 1/1 >> ->|