Diskuse k šifře č. 13 (Ouija)

|<- << stránka 1/1 >> ->|

Přidat novou zprávu …

Odpovědět06. 06. 2011, 01:13Nádhera (MarwinFreezy Bee)

Tohle stanoviště nás sice zdrželo 2,5h, ale můžeme si za to jedině sami a stálo to za to!

Nejprve jsme strávili hodinu hledáním správné vstupenky. Projevili jsme se jako naprostí tupouni: Čárový kód na tričku jsme sice zaregistrovali, dokonce okomentovali, ale naprosto neuváženě ignorovali. Z předmětů jsme zkusili uplatnit všechno včetně čokolády, bohužel kromě tužky a právě svíčky. A zbytek té hodiny pak strávili "luštěním" propagačního letáčku, který sice velmi podezřele vypadal jako originál bez šifry, ale na "přímou" otázku, zda je kurzívou, jsme dostali odpověď, že to přeci vidíme sami (nebyl). Zachránilo nás až info, že v letáčku to není. Pak už moc možností nezbývalo.

V podzemí nás nakopla až druhá nápověda - protože deska v průběhu ukazování dlouho na nic nereagovala, považovali jsme hrom za chybu, které se máme vyvarovat. No a nakonec poměrně dlouhé scrablení výsledku. (Tímto se přidáváme se do klubu TUSOROVIA.)

Prostě si výkon na třináctce za rámeček nedáme a asi nás stál umístění v top ten. Ale přesto DÍKY! Prvek typu loňského blikátka nebo letošní desky je krásné oživení a vyzývám orgy: "Jen tak dál!"

Odpovědět05. 06. 2011, 15:16Svíčka na desce (VojtaPomocná škola)

Všiml jsem si, že hodně týmů dávalo doprostřed desky jako první věc, než přišli na buzolu, svíčku. Částečně to chápu - svíčka byla vstupenkou, takže mohla být důležitou součástí řešení. Ale pořád mi vrtá hlavou: Proč? Co si asi mohli myslet, že to udělá?

Odpovědět05. 06. 2011, 18:03Re: Svíčka na desce (VojtaPomocná škola)

Takže by tam vlastně nebyla zbytečně. Aspoň pro nás keraunofobiky. :)

Takže svíčka hromnička?

Starší odpovědi (6) ...

Odpovědět05. 06. 2011, 12:37Potíže s kompasy (VojtaPomocná škola)

Jako každá aktivita, jako třeba loňská blikátka, i ouija deska potřebovala vedle dobrého nápadu, tedy letos použití buzoly či vloni fotoaparátu, i trochu šikovnosti.

Šikovnosti proto, že reálný svět nefunguje nikdy tak dokonale a přesně jako symboly na papíře a je na nás abychom se s tím vyrovnali. :)

Buzoly a kompasy vám tak ukazovaly různě na jiná písmenka než která tvořila zprávu. Proč, to napíšu níže, teď co s tím.

Řešit se to dalo různě, třeba prostě vybíráním blízkých písmenek tak, aby zpráva dávala smysl. Nebo zapsáním zprávy ve čtyřech různých natočeních desky do světových stran, pak pole Země ovlivňovalo zprávu různě a "průměrná" písmena na každé pozici už dala zprávu naprosto přesně - chyba se odečetla. Nebo točením deskou v průběhu čtení. Taky trochu pomohlo desku zvednout ze železobetonové, podotýkám železo betonové podlahy.

No a další možností je vždy kontaktovat organizátory, například když zjistím, že moje buzola (nebo kompas) je z nějakého důvodu nepoužitelná.

A teď co a proč se dělo:

Desku jsme zkoušeli a způsob točení střelkou upravovali tak, aby co nejlépe fungoval se slušným spektrem buzol a kompasů - pomalým armádním plastovým modelem, starožitným kovovým nebržděným kompasem, náramkovým kompáskem, i dvěma běžnými buzolami, které jsou dnes v obchodech.

U všech, až na náramkový kompásek, jsme ve výsledné verzi nezaznamenali větší odchylku než o půl písmene, pokud byla buzola položená středem střelky přesně - opravdu přesně - na střed desky. I malé chyby ve vycentrování mohly způsobit výrazné zvětšení odchylky, protože se střelka dostala pryč z nejsilnějšího pole.

Odchylka, kromě případné nepřesnosti vycentrování, vznikala zejména "přetahováním se" mezi deskou a magnetickým polem Země a závisí na konstrukci buzoly, zejména délce střelky. Starý kompas, se kterým jsme též zkoušeli, má střelku dlouhou, a tak sice kolem jednotlivých poloh kmitá, ale ukazuje je velmi přesně.

Nechtěli jsme dělat pole desky příliš silné, aby někomu nemohla buzolu přemagnetovat a tak poškodit, bylo jen cca 10x silnější než zemské pole a velmi prostorově zaměřené.

A ještě k jednomu efektu, se kterým jsme se při testování nesetkali - totiž tomu, že velká vojenská kovová buzola aktivovala některé kapacitivní dotekové senzory. Je to tak, bohužel, kapacitivní senzory nesnímají jen u vyznačených plošek, ale trošku i v jiných částech desky a když se jim dá tak velký podnět jakým je kus plechu, také se mohou aktivovat.

Takže i já, jako autor myšlenky desky, jsem se nakonec musel smířit s tím, že deska prostě nejde udělat dokonale a že se výsledek nebude některým úplně líbit. :)

Odpovědět06. 06. 2011, 13:37Re: Potíže s kompasy (JefferNočný motýľ)

Odkaz už som sem raz dával. http://img.valka.cz/attachments/6928/01_Buzola.jpg . Trochu sa v príslušnom vlákne na fóre diskutuje, či je to kompas, alebo buzola. Keďže má otočný lem s muškou a cieľnikom, pokladám ju za buzolu. Strelka je na vzduchu a točí sa naozaj veľmi ochotne, pri riešení úlohy často kmitala v rozsahu viac ako 180° a pri nejakom písmene sa dokonca veselo točila dookola. Keď človek pracuje s azimutmi v teréne, vcelku dobre vyhovuje (pridržím si strelku aretáciou, zorientujem buzolu správne a zas povolím).

A áno, bral som ju len preto, že druhú buzolu so strelkou v kvapaline som stratil buď na nedávnom orienťáku, alebo na Matrixe.

Mimochodom: testovali ste nejaké digitálne buzoly? A mimochodom 2: bol niekto, kto výraz "buzola" pobral v obecnejšom zmysle (ako sa občas vo vybavení uvádza a pokladá za ekvivalentné s buzolou) "niečo, čím sa dá určiť sever" a mal napríklad GPS? To by si asi príliš neškrtol, ak by to nebolo GPS práve s magnetickým kompasom.

Tohle jsme samozřejmě před hrou diskutovali (a testovali), proto byla v povinném vybavení napsána "buzola", nikoliv jen "kompas". Předpoklad byl, že nikdo z nás ještě neviděl buzolu s netlumeným kompasem. Existuje taková? Pokud ano, moc rád bych ji viděl (a myslím to vážně, kompasy a buzoly všeho druhu já moc rád) a při té příležitosti se postiženému týmu omluvil.

Starší odpovědi (4) ...

Odpovědět05. 06. 2011, 00:07Re: Lydka (Jeffer (Nočný motýľ))

Nóóó, keď nás tam sedeli tie tímy tri naraz, hrmenie sa ozývalo neustále (až nám potom naša doska hrmieť prestala).

Odpovědět05. 06. 2011, 10:55Re: Lydka (Alešvoy-a-ger)

Nóóó, keď nás tam sedeli tie tímy tri naraz, hrmenie sa ozývalo neustále (až nám potom naša doska hrmieť prestala).

Taky nám jednou hřmění ustalo. Chvíli jsme váhali mezi "postoupili jsme do dalšího, nehlučného levelu" a "rozbili jsme to", nakonec nám ale obsluhující poškolák vysvětlil, že jen stojíme v cestě čidlu...

Tak proto nám to nehřmělo :).

Starší odpovědi (1) ...

Odpovědět04. 06. 2011, 22:42Hrmenie (Lydka)

Najviac ma bavilo, ako sme sa snazili vystrasit novo prichadzajuce timy. Ked sme zaculi, ze niekto prichadza, pustili sme hrom a huncutsky sa zasmiali! Atmosfera bola vyborna! Aj suvenir je vyborny!!

Odpovědět04. 06. 2011, 22:37A ad návšteva ekotechnického múzea (Jeffer (Nočný motýľ))

Myslím, že sa s návštevou vyplatí počkať si na jeden z tých pár dní, keď majú v prevádzke parný stroj.

Odpovědět04. 06. 2011, 22:18Nejde to a nejde to (Jeffer (Nočný motýľ))

Veľmi pekné (atmosférou) stanovište, ale pridám sa k nariekačom. Ako tím vybavený ruskou vojenskou buzolou (http://forum.valka.cz/attachments/6928/01_Buzola.jpg) s nebrzdenou strelkou (okrem aretácie, čo je zas brzdené predsa len trochu príliš) sme mali vrtuľníček a nie ukazovátko na písmená. Okolo 11.20 sme to zabalili s tým, že ďalej už asi aj tak nič poriadne nestíhame.

Holt ten okultizmus nič-moc pre matfyzákov.

Odpovědět04. 06. 2011, 22:12Scrabble (idleSqueak!)

Přesně tak, to scrabblení bylo bohužel asi nutné, my bohužel v textu začínajícím TUSOLOWIA (a poměrně konzistentním, četli jsme to mockrát, i když V místo W jsme zvažovali) tu Stromovku neviděli a výsledku se dobrali až s pomocí papírového zadání, a to doslova v hodině dvanácté. Jinak atmosféra byla krásná, to se musí nechat.

Odpovědět04. 06. 2011, 21:34až na scrabblení krásné (šuf3 s kouskem fosforu (dříve vápníku))

Nápad za jedna, nakolik to v praxi bylo férově uskutečnitelné je otázka. Cokoliv jiného než rychloustalovací buzola značí písmenka jen velmi neurčitě - my jí měli (a poté co jsme viděli v akci kompas litujeme týmy které ne), i tak na většinu pozic v tajence byli 2-4 kandidáti. Výslednou Stromovku jsme ještě vyscrabblili, zbytek už ne.

Až v poledne přišla klíčová myšlenka - u písmen na "západ a východ" se buzola ze své přirozenosti stáčí o kus k severu (cca 1,5 pozice), v severojižní ose ukazuje spolehlivěji. Nevím jestli to byl záměr, ale u nás to jednoznačně fungovalo. Šifra by bývala o řád datelnější a férovější, kdyby se písmena střídala pomaleji - pár týmu přišlo na princip mnohem dřív než my, ale prostě to nepřečetli. Což je u šifry s tak nádherným aha efektem škoda.

I když pro nás konečná, atmosféra za to stála - sklepení, svíčky a společné přikládání prstů mělo něco do sebe.

|<- << stránka 1/1 >> ->|