Diskuse k šifře č. 8 (Blikátko)

Návrat do hlavní diskuse

Odpovědět06. 06. 2010, 16:34plne automaticky fotak (Lukinho (Vepřová kachna))

mohl by mi prosim nekdo vysvetlit, jak lze tuto sifru vyresit s pomoci plne automatickeho digitalu, na nemz neni mozne si nastavit expozici?? v pravidlech fotak blize specifikovany nebyl. nebo lze vyresit osmicku i bez fotaku?? diky

Odpovědět06. 06. 2010, 16:56Re: plne automaticky fotak (Honza (FYKOS))

mohl by mi prosim nekdo vysvetlit, jak lze tuto sifru vyresit s pomoci plne automatickeho digitalu, na nemz neni mozne si nastavit expozici??

Jde to vyřešit i okem, stačí být dostatečně daleko a zakývat hlavou.

Odpovědět06. 06. 2010, 17:33Re: plne automaticky fotak (matejcikPomocná škola)

mohl by mi prosim nekdo vysvetlit, jak lze tuto sifru vyresit s pomoci plne automatickeho digitalu, na nemz neni mozne si nastavit expozici?? v pravidlech fotak blize specifikovany nebyl. nebo lze vyresit osmicku i bez fotaku?? diky Například pouze s použitím hledáčku - to šlo třeba i s mým mobilem. Stačí kývat foťákem ze strany na stranu a na displeji můžeš číst jednotlivé kusy textu. Musíš, pravda, číst poměrně rychle ;) ale jde to.

Také to lze přečíst pouhým okem, pokud s ním hýbeš dostatečně rychle, nebo s použitím nějakého lesklého předmětu (kterým můžeš kývat a nahradit tak lineární rychlost rychlostí úhlovou). Pak stačí setrvačnost sítnice.

Odpovědět06. 06. 2010, 23:09Re: plne automaticky fotak (RichardSlepenec)

V pravidlech bylo, že je dobré "mít foták a k němu manuál". Což by se dalo říct i jako "mít foťák s manuálem". Nevím jestli to byla skrytá nápověda, nebo náhoda, ale je fakt, že se to dalo i odvodit jinak, že na foťáku bude potřeba asi něco nastavovat (a k tomu je potřeba ten manuál).

Odpovědět06. 06. 2010, 23:18Re: plne automaticky fotak (JirkaPomocná škola)

V pravidlech bylo, že je dobré "mít foták a k němu manuál".

Ta věta tam byla proto, že ne každý umí svůj foťák ovládat. Bylo potřeba nastavit delší expozici, čehož jde u běžných kompaktů docílit různými způsoby: některé mají manuální režim, jiné mají různé speciální režimy, které lze úspěšně použít (např. režim na focení ohňostroje). A u těch úplně nejautomatičtějších se jde v manuálu dočíst, které že to místo nemáte při focení zakrývat prstem, neboť měří expozici, a podle rady v manuálu se nezařídit.

Jako úplně poslední varianta, která zabere na úplně všechno, je vyrobit si kolem foťáku z celty či bundy jakousi temnou komoru, která má vepředu jen škvíru na světlo z blikátka. Pravda, udržet to celé ve správné poloze je netriviální.

Návrat do hlavní diskuse