Diskuse k šifře č. 6 (Náves)

|<- << stránka 1/1 >> ->|

Přidat novou zprávu …

Odpovědět08. 06. 2010, 21:51Kachnov neni Kacerov i kdyz se to muze zdat (Bety & MartinDrstkovy Havran Masoveho Kasparka)

Nejhezci sifra, ke ktere jsme se dostali. Zachvaty smichu u urcovani ctvrti a nasledne posvatna veta: "prece nikde neni dane, ze kachnov je na kacerove, co kdyz je uplne nekde jinde, treba na druhe strane." A taky ze jo.
Zde se nam opet osvedcila mapa polepena izolepou a tudiz moznost kreslit do ni rovnou lihacem.

Odpovědět07. 06. 2010, 15:41s napovedou... (vc.dostál)

taky jsme docela tapali, 3D taky padlo, s napovedou to pak bylo naopak az prilis jednoduchy - v podstate otazka minutek. kdyby byla nejaka polovicni napoveda rovnou v sifre, asi by to napadlo vic tymu aspon zhruba spravne.

Odpovědět06. 06. 2010, 20:58Taky "neautorsky" (Marwin (Freezy Bee))

Po mailové výzvě ke sdělování dojmů a postupů se přidávám:

My se taky příliš soustředili na 3D. Centrální přestupní bod nám přišel natolik samozřejmý prostředek pro vyjádření topologických zvláštností některých písmen (podobně jako teleport), že nás ani na chvíli nenapadlo, že by mohl mít ještě nějaký hlubší význam.

Nakonec jsme to v zoufalství vyscrablili pouze z počtu tahů, v podstatě úplně bez použití pozic. Úvaha zhruba následující: třetí je I, druhé a čtvrté L nebo V (no, možná C a případně ještě J). Kuk do mapy - hele, SLIVENEC, tomu odpovídají ty dvě E, to bude ono. Další je jasné K a po něm O nebo D. Žeby KOSTEL? Sedělo to natolik, že jsme si byli správností hodně jistí. (Haluzení opravdu nemám rád, ale tohle mi přišlo celkem ok.)

Kdyby ta další šifra nebyla zrovna ve Slivenci, asi bychom byli odsouzeni k nápovědě.

Odpovědět06. 06. 2010, 17:21nakopnutí (Kolalok (Kolalok & syn))

Ke správnému nápadu nám pomohlo, že jsme si všimli, že (aspoň u některých slov) jsou body z Podprahy "ulítlé" od bodů z Nadprahy. A taky třeba že "okružní" linka měla divný tvar. A že by mohlo pomoci s body Podprahy nějak pohnout. A když jsme si to dali dohromady s Centrálním přestupním bodem, byl správný nápad na světě. :-)

Odpovědět06. 06. 2010, 15:30Řešeno postranním kanálem (VládaVlhká jáma)

Tuhle šifru jsme autorským řešením nedali. Bylo nám jasné, že je to nějaká grafika vykreslující písmenka. Pravidelné střídání Pod- a Nadprahy spolu s délkou tramvajových tras naštěstí dostatečně naznačovalo jaká bude topologie jednotlivých písmen a SLIVENEC KOSTEL z toho koukal dostatečně, abychom se tam vydali. Mám trochu obavy, že takto postupovala většina týmů na čele. Autorské řešení nám přijde trochu schizofrenní v tom, že nejprve se má usoudit, že Staromák a Novoměstská náves jsou nad sebou (což ale logicky vede i k tomu, že by nad sebou měly být i Podbaba a Naddědek atd.), ovšem ostatní dvojice už nad sebou nejsou...

Odpovědět11. 01. 2012, 15:48Re: Řešeno postranním kanálem (tereza)

Úvaha, kterou si autoři mysleli, že týmy provedou byla: "v Podpraze je všechno opačně" (což vede na nějakou symetrii, nejspíš středovou, protože pro jednoznačné určení kterékoliv jiné je informací zoufale málo) a "Staromák je pevným bodem této symetrie".

Tu úvahu jsme provedli v malé, ale velmi kritické úpravě: V Podpraze jsou názvy opačně. Autorská úvaha přišla okamžitě po nápovědě, na kterou jsme ovšem ze zoufalství vyslali půl týmu až po zhruba pěti hodinách prvním autobusem z Holyně. Středová souměrnost byla přimo v zadání napovězená strašně málo. Možná jsme nebyli dost pečliví a nezkusili dost písmen na to, abychom si všimli, že jsou body z Podprahy většinou "na opačném konci Prahy" než body z Nadprahy, ale zdálo se mi, že jsou výsledná písmena moc velká na to, aby to bylo jasné. Mám za to (ale rád se nechám přesvědčit o opaku), že autorským řešením bez získání nápovědy řešilo jen mizivé procento týmů.
Ještě bych se rád zeptal, jestli nebyl úvodní text kurzívou (jako ve třetí šifře, když byl také v podstatě jen doprovodným sdělením) záměrně. Ani tak netrvám na kurzívě všude, kromě samotného zadání šifry, jako jsem spoléhal na konzistenci toho rozlišování. Úvodní text bez nadpisu má mimochodem 26 slov :)

Starší odpovědi (6) ...

Odpovědět06. 06. 2010, 13:14Konečná (MichalCerebrum)

Pro nás tahle šifra znamenala bohužel konečnou (i když i před tím to nebyla žádná sláva, všichni jsme měli po celou hru nějaký útlum a vzniklo z toho historicky snad nejhorší umístění našeho týmu). Ani nápověda nám nic neřekla, tak jsme se alespoň šli nasnídat a slunit na Kampu až do dvanácti. To aby se neřeklo, že vzdáváme předčasně. :)

Odpovědět06. 06. 2010, 08:12Taky tak.. (Anča (Rudá záře))

I my jsme se pokoušeli dělat 3D písmenka. Naštěstí jsme měli dostatek fantazie na to, abychom si nějaká vymysleli, shodou okolností ta některá byla správná a podle nich už se dalo řešení odhadnout...

Odpovědět06. 06. 2010, 14:20Re: Taky tak.. (Anička (Vnoučátka))

I my jsme se pokoušeli dělat 3D písmenka. Naštěstí jsme měli dostatek fantazie na to, abychom si nějaká vymysleli, shodou okolností ta některá byla správná a podle nich už se dalo řešení odhadnout... Jo 3D... u nás dokonce padl návrh udělat, jako správní Pragocentristi, glóbus Prahy:-) No nakonec jsme dali s nápovědou, tu chválím, pomohla, což se ne na všech hrách daří:-) A i šifru vlastně můžu jenom pochválit.

Odpovědět05. 06. 2010, 21:45chybělo nám postrčení.. (šuf (3 s kouskem fosforu (dříve vápníku)))

Zabilo nás dokonale pravidelné střídání stanic nadpraha-podpraha (navazovalo dokonce i při odřádkování), a jako bonus morseovkoidní počty spojů na každém řádku vyjma teleportačního :). Zkrátka jsme tak nějak byli nakopnuti jiným směrem .. což je samozřejmě chyba naše. Přesto bychom bývali ocenili alespoň nějaký hint.

Například trasa Tyčkovský hampejz,Kamýk,Brekov,Břevnovský klášter která by nebyla označená jako okružní by krásně a nenápadně ukazovala na to že kláštěr a hampejz (mimochodem podle mě vrcholný výplod místopisců podprahy) nejsou totéž místo.

Jasně, narážka na vzájemnou pozici map podprahy a nadprahy byla v příběhu .. ale když jsme na startu byli upozorněni, že příběhy nám s luštěním sotva pomůžou, raději jsme se drželi vodítek v šifře (třeba párování zastávek plynoucí z pravidelného střídání).

Hořkost ale myslim žádná, takže za tým 3 s kouskem fosforu (dříve vápníku) díky a někdy příště :)

Odpovědět08. 06. 2010, 22:54Re: Hampejz (MedvědPomocná škola)

Když jsem ale zkusil vyhledat kuželník hampejz, je v prvních pěti nálezech kuželník (hampejz) nebo hampejz (kuželník).

Díky, už jsem si v Kronice obce Pohoří početl :-)

Starší odpovědi (4) ...

Odpovědět05. 06. 2010, 21:443D (RichardSlepenec)

Pokusy interpretovat to ve 3D byly středem našich úvah. Poznámka o tom, že "Jednotlivé body se překrývaly, nápisy se měnily podle toho, z jakého úhlu se člověk díval." naváděla na něco jako hologram, případně "poloprůhledný model, jako z křišťálu", což pro změnu vedlo k diskusím o 3D projekci, které všechny byly velice zajímavé a zcela k ničemu :)

Odpovědět05. 06. 2010, 21:26Nad a Pod (Honza (FYKOS))

My jsme byly dlouho pořesvědčeni, že se jedná o 3D šifru, protože na to jednoznačně vedly názvy Nadpraha a Podpraha. Nicméně veškeré pokusy uvidět něco v těch 3D útvarech byly marné :-) Asi za to může Bedna.

|<- << stránka 1/1 >> ->|