Řešení 6. šifry (Dada)

Předchozí šifra / Zadání / Nápověda / Diskuse / Následující šifra
Nejprve si všimneme, že v básni se vyskytují slova s velkým písmenem, s čárkou nebo tečkou, předložky a pády na divných pozicích. Spočteme-li všechna vyskytující se slova, dojdeme k počtu 26. Pak už jen stačí seřadit slova jednoznačně do smysluplné a pravopisně správné věty*, oindexovat jednotlivá slova 1-26, přiřadit písmena abecedy a zprávu přečíst.

Ta věta zní:
Pro dílo Tristana Tzary, jednoho z hlavních představitelů uměleckého směru Dada, který vznikl v roce 1916 ve Švýcarsku, je charakteristická úmyslná nerozumnost a odmítnutí převažujících standardů.

Řešením je pak následující textík, který obsahuje všechna písmena anglické abecedy:
HONEM VYEXUJ TEQUILU OPUST BUNGALOW A VYZVEDNI SIFRU U KAPLE V LUZECKE ULICI.


* Od jednoho z týmů jsme se dozvěděli, že ta smysluplná věta přece jen není tak jednoznačná. Existuje ještě druhá, která je také pravopisně správně: Pro dílo jednoho z hlavních představitelů uměleckého směru Dada, který vznikl v roce 1916 ve Švýcarsku, Tristana Tzary, je charakteristická úmyslná nerozumnost a odmítnutí převažujících standardů.

Tahle varianta je sice správně pravopisně, ale je naprosto špatně stylisticky. Žel, "základy stylistiky" jsme do doporučeného vybavení nenapsali...