Řešení 12. šifry

Předchozí šifra / Zadání / Diskuse / Následující šifra
Tato šifra postupně odkrývala různá místa s další šifrou, čím méně úrovní tým odhalil, tím dále musel pro šifru vyrazit.

První úroveň je vidět na první pohled, pokud přímo přečteme některé sloupce, dozvíme se, jak šifra funguje, že další úroveň si máme najít sami, k dalším dostaneme vodítka. Pokud se nám nechce luštit, můžeme si pro další šifru dojít na start.

Mřížka je plná nejen písmenek, ale taky teček, dvojteček, lomítek, čárek a středníků. Hodně divných středníků, tečka jim uhýbá doleva nebo doprava. Proč? Aby bylo jasné pořadí a abychom mohli snadno číst morseovku. Ta ukazuje na poměrně vzdálenou ulici Ke Karlovu a nabízí radu PRVOCISLA.

Prozkoumáme-li prvočíselné pozice v mřížce (vzhledem k šířce 30 lze například snadno použít Eratosthenovo síto), dostaneme dlouhé povídání, které vede jednak k již poměrně zvládnutelně vzdálenému stanovišti v Božetické, jednak napovídá, že prvočísel je nekonečně mnoho.

Šifra má 999 písmenek, pokud tedy počítáme dále modulo tato délka, můžeme se vydat do Žampašské (to už je docela blízko) a nebo dále pracovat s informací, že máme hledat pět bodů a deset středů.

Co je to bod? Inu, křížek. V textu se vyskytuje právě pět X, ta můžeme pospojovat deseti úsečkami. Čteme-li jejich středy, dostáváme se k řešení PULNOCNIZ.