Úkol 13 (Filosofové)

HTML není povoleno, text lze *zvýraznit*.
Dero (Přizdisráči)07.06.2015, 11:44

Forma dialogu mezi Platónem a Sokratem potěšila - opravdu hezký detail. Šifra mi přišla už o něco slabší. Cimbál jsme sice dokázali poznat a ověřit snadno, ale druhou informaci se nám z šifry dostat nepodařilo. Šli jsme se tedy do ulice Na Cimbále podívat a až tam jsme pochopili, že mělo jít o trafostanici.

vynecháno 19 příspěvků (zobrazit)
Síba (Corn Flakes)12.06.2015, 23:21

Héro, začal jsi diskuzi u konkrétní šifry, tak se věnuji konkrétní šifře. Jak to měli Přizdisráči, musí říci Přizdisráči. Když vychází ULI..., může to taky znamenat "u lípy", ani v jednom případě mi to ale neříká, kam jít, takže tady je to jasné. Budeme luštit dál.

Pokud by mi z Chocholu vyšlo "Vzpoury", je to redukce možné polohy dalšího stanoviště taková, že se v každém případě přesunu do dané ulice s vědomím toho, že to případně (nikoli přinejhorším) doluštím tam. Právě proto, že je mrňavá. O tom, co je obsahem zbývajících tří řádků, vím nicméně pořád kulové. Nikoli to, co v nich je.

Kde je čára, ze kterou už nepůjdeme, je strašně individuální a asi to takto jednoduše nejde zodpovědět. Ale faktory, které to ovlivní, budou zhruba tyto:

1. Je-li cesta do daného místa na přejezd, či na přechod. Pokud je to přesun na přejezd, tak po objevení konkrétního názvu (např. ulice) bude následovat přesun na zastávku, tam bude následovat pokračování v luštění, pak přejezd do blízkosti onoho místa. Jestli bude následovat dohledávání, nebo dolušťování na výstupní zastávce, pak záleží na dalších okolnostech.

2. Jaký je geografický vztah místa, ve kterém se nacházím, vůči množině míst, kde očekávám další stanoviště. Pokud vyjde linie (např. ulice), která nedaleko začíná a dále směřuje pryč, pravděpodobně se přesuneme na její začátek, kde vyhodnotíme další postup podle okolností. Pokud vyjde linie, kde jít na jeden konec znamená jít úplně jiným směrem než na opačný, budeme zřejmě luštit dál.

3. Nakonec se ve zvoleném postupu projeví i to, co je pracnější. Vzhledem ke své úspornosti budu vždy raději luštit dál, než kroužit po okolí a zkoumat každý lopuch. Ale jen za předpokladu, že to luštění dál k něčemu vede. V případě Chocholu, kde by šlo jen o opakovanou aplikaci již odhaleného, je to tedy jasné, v jiných případech to může být jinak.

Což snad asi odpovídá i na otázky okolo úlohy Lahve. Pokud dává výsledek "ribník", vždy přednostně budeme luštit dál. Ke změně strategie přistoupíme teprve ve chvíli, kdy tento postup dlouhodobě nepovede k výsledku. A tím později, čím víc těch rybníků je. Pokud mi to nedefinují pravidla, co je okolí, si jako hráč netroufám stanovovat. Po škole, pokud se nemýlím, definuje hřiště jako území Prahy.

JiříK (Corn Flakes, t.č. na dovolené)15.06.2015, 15:06

Héra: "Nejedná se o chybějící písmenko, ale o chybějící informaci." Nechci se nijak zapojovat do diskuze, jen mi to připomnělo jednu reálnou situaci: Týmu vyšlo TRAFONA?RAZI, jel tedy k trafu u blízkého nádraží (obojí bylo v mapě). Jenže ouha, řešením bylo TRAFONAHRAZI.

R.U.R. (Divize nulou)17.06.2015, 00:17

Pokud mam ulici, tak defaultně mi to stačí, musela by bejt fakt dlouhá. 5km je už asi moc (ale furt lepší projít 5km ulici než dvě hodiny sedět a nic dalšího nevyluštit, takže záleží jak moc jsme zoufalí), ale třeba 1km je úplně v poho (na Tmou jsme prošli celou ulici Jarní, protože jsme pochopili první jarní den, tedy Jarní, ale nedošlo nám že to je přelom mezi jarem a zimou; až když jsme to našli, tak nám to došlo).
Rybník bez názvu bychom defaultně nešli, stejně jako transformátor. Ale pokud bychom už hodinu věděli ribník a nebyli se schopni posunout v řešení dál a v okolí byl jen jeden nebo dva, tak asi jdeme.

Jeffer (Nočný motýľ)08.06.2015, 10:57

A zase: čo, tam bol aj nejaký transformátor?! Cimbál + upresnítko dávali jednoznačné určenie miesta, pocit do konca doriešenej šifry, a tak sme išli.

P. (Teoretická Pantomima)07.06.2015, 22:20

Asi díky elektrotechnickému zaměření většiny našeho týmu jsme tam hned jasně viděli ten transformátor a nějak pominuli cimbál :) Udělali jsme si krátký výlet k nedaleké rozvodně :) Ale napodruhé už to šlo hladce.

R.U.R. (Divize nulou)07.06.2015, 11:33

My jsme našli jen ten cimbál -- respektive tak zhruba, prostě jsme hledali v okolí v mapě nějakou ulici kytarovou, citerovou, loutnovou, harfovou... a našli jsme ulici Na Cimbále :-) Transformátor nebyl potřeba, upřesnítko na něj jasně odkazovalo. Když tak na to teď koukám, tak většinu zadání jsme vlastně ignorovali, no :-))

Zůza (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější)07.06.2015, 19:34

My jsme na tom byli podobně. O ulici Na Cimbále kluci věděli dopředu, proto uvidět ho tam nebylo složité a rovnou jsme vyrazili. O transformátor v šifře jsme nezavadili. Trošku škoda, jedna ze šifer, kde mi trochu chyběla silnější antihaluzící ochrana.

R.U.R. (Divize nulou)07.06.2015, 20:01

No my sice kolem tý trafostanice chodíme skoro denně na tramvaj (a cestou na tu ulici mně došlo, že ten "objekt na začátku ulice" bude ta trafostanice, ke který chodíme s tetrapakama pač u bytu na ně chybí kontejner), ale jméno tý ulice jsem do včerejška úspěšně ignoroval... :-))

Michal (Chlupaté Fraktály Kurta Gödela)07.06.2015, 10:04

Pro nás obrovský zákys na velké spoustě balastu a falešných stop. V diskuzi filozofů lze mimo jiné najít i souhvězdí nebo strunné nástroje obecně. Ze strunných nástrojů nám vylezlo řešení Hasova a po vyražení k ní jsme si řekli, že ten cimbál tam sedí vlastně na všechno, tak že se alespoň projdeme nedalekou ulicí Na Cimbále.

Michal (Chlupaté Fraktály Kurta Gödela)07.06.2015, 17:48

A abych furt jen nekritizoval... Celý tým se při hře shodl na tom, že dát na křižovatku ulic Platónova a Sokratova šifru s dialogem těchto dvou filozofů bylo opravdu povedené. Takže tento nápad velice chválím. :)