Úkol 10 (Lahve)

HTML není povoleno, text lze *zvýraznit*.
Martin (Pozor zapornica)11.06.2015, 19:30

Ja bych take pochvalil napad, ale konkretni vyber slov nebyl nejstastnejsi. Mozna by radeji bylo lepsi snizit delku posloupnosti o jedna, aby se dala vymyslet slova, ktera nebudou vzbuzovat pochybnosti. My jsme ulohu vyresili docela rychle diky tomu, ze se pomerne blizko dala sehnat napoveda. Dokud jsme napovedu nemeli, tak jsme i spravny napad zavrhli, protoze to proste nevychazelo. Specialne si musim rypnout, kdo vymyslel, ze PROTRENOST, POTRENOST, OTRENOST a TRENOST jsou ceska slova? Prinejmnesim, oficialni scrabblovy slovnik je nezna, a to je vytah v podstate ze vsech dostupnych pramenu spisovne cestiny. Ne kazde sloveso ma "LZENOST" tvorit podstatne jmeno pridanim koncovky -ost.

Medvěd (Proactive Outsourcing, a.s.)12.06.2015, 00:42

Jak se pozná, co je české slovo a co ne, je otázka nesnadná, která lingvisty už pár staletí zaměstnává. Já to vidím asi takto:

Jistě se k tomu dá přistupovat přísně formalisticky a říci si, že česká slova jsou jen ta, která jsou v nějakém uznávaném slovníku. Tím jsme z toho udělali problém někoho jiného (převedli jsme to na otázku, jak má korektnost slova poznat autor slovníku). To může stačit při turnaji ve scrabble, při reálném zkoumání jazyka taková definice často neobstojí. Mimo jiné proto, že ve slovníku se často nacházejí jen základní tvary slov a ty ostatní si musíme odvodit, přičemž není jasné, kam až to odvozování sahá. Například budu-li se v SSJČ snažit hledat slovo "nepozlacený", neuspěji, byť se asi většina z nás shodne na tom, že to je spisovné české slovo. Nenajdu ani "pozlacený" a uspěji až u slovesa "pozlatiti".

Druhá možnost je připustit, že jazyk není definován souborem pravidel a slovníků, ale tím, jak ho používají jeho mluvčí. Takže české slovo je prostě takové, které někdy nějaký český mluvčí vyřkl (nebo napsal a my jsme to objevili v nějakém korpusu). Taková defince dává smysl, ale má své mouchy. Do jazyka prolezou krajně podezřelá slova, a přesto nejspíš zjistíme, že spousta méně používaných podstatných jmen například nemá 7. pád, protože je v 7. pádu zatím nikdo nepoužil.

Dobře, definici upravíme. Korektní slovo je takové, ke kterému existuje situace, v níž by mluvčí takové slovo použil. Musíme si ovšem nějak nastavit hranici toho, která situace je ještě realistická a která už nadobro absurdní. Pro slova z diskutované šifry není problém příslušné situace vymyslet, nechávám na vás, nakolik absurdní vám přijdou. Ale nejspíš vypadne spousta knižních slov, která už dneska v aktivní slovní zásobě takřka nikdo nemá.

Můžeme to zachránit tím, že korektnost slov definujeme pasivně, tedy porozuměním. České slovo je takové, na jehož významu se většina mluvčích češtiny shodne, třebaže by ho sami nikdy nepoužili.

Mému chápání jazyka jsou výrazně nejbližší poslední dvě definice. Případně některá z prvních dvou, ale doplněná nějakým "regularizačním" principem, který doplňuje chybějící tvary utvořené dle obvyklých postupů odvozování.

Jak se to týká šifry, nechávám na vás :)

R.U.R. (Divize nulou)12.06.2015, 16:16

Já intuitivně za české slovo pokládám to, co když někdo použije, tak to pochopím zhruba stejně jako to myslel mluvčí (zobecnění na "většinu mluvčích" je dobré vylepšení, to samozřejmě nemůžu sám provést, ale při testování šifry to lze). Když například jsme se dnes bavili o hudebním nástroji ukulele, tak jsem mluvil o ukuleleti (protože jsem měl nutkavou potřebu to nějak vyskloňovat), a Venda pak o ukulelátkách; v daném kontextu to jsou pro mě obstojná česká slova (byť v jiném kontextu by Venda mohla taky mluvit o slipech). Když se mi vychechlá konektor na ebooku, tak ho můžu označit jako vychechlanost a jistě to leckdo pochopí. A tak dál, čeština je jazyk velmi tvárný.

Tahle šifra používá podivných slov hodně, což ztěžuje její luštění, byť zpětně jsou všechna ta slova podle mě v pořádku. Pokud by aspoň na začátku bylo několik slov, kde odebíráním písmen vzniknout další jasná slova, asi by fungovala násobně líp, protože člověk obvykle luští šifru od začátku, a pokud na začátku je princip nejasný, nevšimne si, že později je jasný a vyplývá z toho jak postupovat na tom začátku. Pokud by na začátku byla ta pěkná jasná slova, jako KROPAC, KNOFLIK, PSENICE, ODEVAR, věřím, že by šifra měla mnohem větší úspěšnost, protože by řešitele vedla správným směrem -- s těmahle slovama se nedá dělat nic moc jinýho než správnej postup, a vypadá na nich jednoznačně správně...

Martin (Pozor zapornica)12.06.2015, 17:57

Samozrejme uznavam, ze na otazku, co je ceske slovo, pripadne co je spisovne ceske slovo neni jednoznacna odpoved. A take uznavam, ze ve scrabblu jsou jine cile, tam jde hlavne o to nastavit soubor pravidel, aby se dalo rozhodnout, co se uznava. Mimochodem POZLACENÝ by ve scrabblu naprosto bez problemu proslo, protoze je korektne odvozeno podle povolenych (a dle meho nazoru rozumnych) odvozovacich pravidel (sloveso pozlatit ma predmetovou vazbu se 4. padem). Moje namitka byla spis k tomu, ze mi prislo, ze se pro vytvoreni zminenych slov mechanicky pouzilo nejake odvozovaci pravidlo, aniz by to (podle meho nazoru) davalo prilis smysl. Podobne by se daly tvorit slova pridavanim libovolnych predpon k zakladu, a potom by se dalo klast za otazku, jestli se nekde po ceste nemelo objevit treba ZHRKNUTI nebo DOBROJENI. Takze pro me dana posloupnost byla spis vysledkem nejmensiho zla, kdyz uz jsme vedeli, jak system funguje.

Kdyz jste sifru pripravovali, tak vam tahle posloupnost neprisla zvlastni? Samozrejme, plne beru i pokud to byl umysl, aby sifra byla tezsi.

Ale stale plati, ze se mi sifra jako takova libila.

Tomáš (Opravte to)08.06.2015, 18:07

Šifra je to hezká, hravá a navíc těžká. Musela stát obrovské úsilí pro nalezení vhodných slov (nebo se možná hledalo nějakým algoritmem nad databází slov). Proto šifru chválím.

Jen bych chtěl vědět, jestli jste zvažovali i jiné sekvence než maximalistické 4. Kromě moc pěkné a jednoznačné PSENICE tam vzniká celkem hodne šumu a nejasností. Při menším počtu odvanutí (tedy optimálně 3 nebo možná i 2) by šifra neztratila na kráse a určitě by se našly i možnosti na ta tvrdá Y. Vycházím z toho, že existují jednoduchá odvanutí generující Y (např. SYKOT - SKOT, HYENA - HENA) a dají se najít i složitější s už diskutovaným dvakrát použitým "kořenem" HNUTÍ (tedy např. ZAHYNUTI - ZHYNUTI - HYNUTI - HNUTI).

Medvěd (Proactive Outsourcing, a.s.)12.06.2015, 00:48

Sekvence délky 3 se tvoří podobně obtížně jako pro délku 4, moc to nepomůže (byť zrovna Y bychom asi získali). Sekvence délky 2 jsou snadné a v jazyce časté, takže se zdaleka tolik nepotvrzuje, že odebírání po písmenku je správný postup.

Martin (Enigmafie)10.06.2015, 09:52

Ja bych mel jen dotaz na vyznam slova RANIK ? At se snazim jak se snazim, nedava mi zadnej smysl / vyznam...

Vojta (Proactive Outsourcing, a.s.)10.06.2015, 10:01

Jedná se o nepříliš používané označení ranních novin, protiklad večerníku.

Yeti (Spící Volové)09.06.2015, 22:21

Nápad výborný, realizace nevhodná. A to říkám smutně, protože tohle mohla být výborná šifra. Ani s přesnou znalostí principu není vyvozování moc jednoznačné, jasná je tak možná polovina výsledných písmen. Jak se mělo přijít na to, že máme brát zrovna čtvrté písmeno, netuším ani po přečtení autorského řešení (zachránila nás nápověda).

Vendulka (Divize nulou)07.06.2015, 10:20

Máte chybu v řešení:
KLERIKA → KLERIK → KLERK → KLEK → KLK
je blbě, protože udělá RIBNEK a KLERK podle mě není slovo, takže asi radši
KLERIKA → KLERIK → KERIK → KRIK → KRK

Jednak nás hodně zdrželo to, že z prvních odebraných písmenek nic nelezlo (a tak jsme to dost předčasně přestali dělat...)

Druhak moc nevím, co člověka navede na to, že má všechno odebírat 4* (podle mě třeba z BAS už nemám potřebu nic odebírat, jako nehudebník neznám AS a BA dělalo nějakej podivnej sójovej ribník :)) Druhak ještě další dvě výsledné HNUTI jdou udělat HUTI a HUŤ.

Jako dost jsme se zapotili i když jsme znali ten počet kroků, který máme udělat a i tak nám trvalo dost dlouho, než jsme dostali něco alespoň tak přibližně dobrého, abychom mohli vyskreblit, kam máme jít :) Pěkných odvození, kterým jsem věřila (a pro mě teda "pevné body" řešení) bylo z těch třinácti jen 5...

No asi vám nebudu ještě říkat co všechno z dekomponovaných slov nám nepřijde jako slova ani jako podstatné jména...
Možná to mohlo mít míň stupňů. Myslím, že některé ze slov, které byly krásné, byly fajn a ty další jste asi dost těžko domýšleli aby vám pasovaly do zadání a proto byly prostě divné a tak nějak přes ruku. Jinak jako si nějací kolegové o dvě šifry dál stěžovali na absence tvrdých Y, nás to trochu překvapilo, ale měli jsme úplně jiné problémy.... :)


Taky tohle od začátku byla opravdu teprv první šifra, která nám přišla prostě nedobrá (to je paráda!) a na které jsme se zasekli a máme pocit, že bez nápovědy bychom tam taky umřeli (takže dobře, že je tam máte :)).


No pě

vynechány 4 příspěvky (zobrazit)
Věšák (Rychlý mouchy)07.06.2015, 14:50

Vendulka: Na AS nemusíš být hudebník - jde předpokládám o Aš, české město. ;)

Medvěd (Proactive Outsourcing, a.s.)07.06.2015, 14:54

Věšák: Také to může být starořímská mince. S vlastními jmény je každopádně potřeba být opatrný, neb například existují Senice :)

Vendulka (Divize nulou)07.06.2015, 15:52

Věšák: Vlastní jména, jak říká medvěd, jsou první, která je vhodné diskvalifikovat (pokud to není kalendář :)).
Jinak se můžu snažit udělat třeba taky ERIKA a ERIKU (to ale dobře nejde, ale co já vím).

A starořímská mince je podle křížovkářského slovníku taky AES a OBOL a z toho bych se taky vopíchala...
Myslím, že mou neznalost mi nevymluvíte, ale omlouvat ji přirozeně nemusíte, nebyla jsem tam taky sama, že, a zbytek divize nejsou takoví ignoranti :)

Medvěd: Takhle sdělená úvaha k řešení podle mě dává smysl.
Jako "lingvistům" nám nevadí, že některé číslovky jsou podstatná jména, protože číslovky si lidi jenom vymysleli, aby se úplně nezbláznili.

Václaf (poTrati)07.06.2015, 10:38

Chtěl bych se zeptat, proč nám B-týmáci (kteří se hrdě hlásili k tomu, že nejsou orgové) popřáli při předání zadání: „Dobrou chuť!“? Docela to ovlivnilo úvahy, které jsme při řešení používali.

Milan (Proactive Outsourcing, a.s.)07.06.2015, 14:27

To si jen dělali legraci z toho, že vám předali „jelito“, což byl kód stanoviště.

Dero (Přizdisráči)07.06.2015, 14:33

Tak pokud se béčka hlásila hrdě k tomu, že nejsou orgové, tak bych cokoli, co řeknou, považoval za bezvýznamné (samozřejmě jen pro účely hry), ne? My jsme nad kódem stanoviště trochu žertovali (https://www.youtube.com/watch?v=TzLt_iFck4M), tak doufám, že jsme béčka na stanovišti k žertování v tomto duchu nenavnadili zrovna my.

Václaf (poTrati)07.06.2015, 15:36

Naopak! Od béček mohu čekat, že mohou mít spoustu řečí, které s hrou můžou a nemusí souviset, ale ne, že vysloví právě v momentě předávání zadání (v dané) chvíli nesmyslnou větu. Takovou větu proto celkem oprávněně považuju za něco, co je důležité. Kód zadání v té chvíli neznám, proto nemohu vědět, že jej glosují.