Šifra č. 6 (Drsné ráno)


HTML není povoleno, text lze *zvýraznit*

rur (Divize nulou)09.06.2013, 22:46

Není mi jasné, jak se mělo přijít na to, jak to spojovat. My to zkoušeli různě, tušili jsme že by to mohlo vykreslit písmena, ale správný způsob nám odhalila až nápověda.
A ano, hodně se opakovala různá slova, tím jsme se taky zabývali nějakou dobu... :-)

vynechány 3 příspěvky (zobrazit)
rur (Divize nulou)10.06.2013, 15:32

Jeffer: to rozhodně není pravda, a to v žádné možné interpretaci. Například 5:50 -> 8:30 má všechny ručičky do naprosto různých směrů... Nicméně někdy to platí, takže to zřejmě takhle šlo začít dělat, a pak už se to nějak dokleplo :-)

Luboš10.06.2013, 15:56

5:50 má malou ručicku dolů (protože je to skoro 6 hodin) a 8:30 má velkou ručičku dolů. Tj. 8:30 se v A (psáno více hranatě spíš jako domeček) vrací z pravého dolního rohu nahoru a odbočuje udělat tu vodorovnou čárku.

rur11.06.2013, 02:22

No jo, ale zase jinde je třeba malá doleva a pak velká doprava (3:00 -> 5:45), tj. ty navazující ručky jdou v úplně opačných směrech... Prostě v tom pořád nevidím, jak bez nápovědy ten princip odhadnout správně - jinak než "budeme to nějak zkoušet, aby z toho lezla hezká písmenka, a pak to doskreblíme". Že se má předchozí malá napojit na následující velkou je jakési arbitrární pravidlo, které by mohlo vypadat i jinak, a nepřipadá mi, že by nějak vyplývalo z šifry. V řešení se píše, že "vždy na malou ručičku navazuje velká ručička v dalším ciferníku", a já prostě nerozumím tomu, co se tím myslí. To jak já chápu význam slova "navazuje", tak tak to neplatí - navazuje to, až když to správně nakreslím :-)) Ale, jak píše Míša, navazuje to, i když z prvního odstavce místo S nakreslím O :-))

Michal D. (Chlupaté Fraktály Kurta Gödela)09.06.2013, 17:57

Za náš tým se přiznám k naprostému vyhaluzení této šifry. Po hodině sezení u rybníka jsme se rozhodli pro taktický přesun dále od vody. Protože jsme se chtěli přesouvat přibližně směrem k další šifře, přemýšleli jsme, kde asitak může být. S vědomím, že loni byla sedmá šifra také zhruba na půli cesty mezi šestkou a dvojkou, jsme se rozhodli pro dětské hřiště nedaleko hotelu Nosál. A jen tak z nudy se podíváme, co je od něj 2,2 km na východ. A světe div se, on to byl startovní park! Napasovat slovo "start" do šifry a potvrzení následně odhadnutým principem znamenalo, že z taktického přesunu se stal přesun na další stanoviště. :)

Anička (Pomocná škola)09.06.2013, 17:14

Je a není. Původně ji autor opravdu navrhl tak, že se luštila jako semafor. To jsme samozřejmě museli předělat a musím říct, že mně osobně se to takhle stejně líbí víc. (Ale já jsem zaujatá a z pomůckových šifer mi přijde přijatelná ještě tak morseovka.)

Branwen (Krysí smrť)09.06.2013, 17:01

Předpokládám, že tohle byla ta šifra, o které psala Anička v reportáži z Bedny, že jim hrozně připomínala tehdejší dvanáctku, že? Děkujeme za hint :o)

Zdenek (Freezy Bee A)09.06.2013, 05:41

Tahle sifra se mi moc libila. Skoda jen, ze i presto, ze jsme meli temer spravny napad, tak jsme od nej az do napovedy utekli a hledali dalsi informace v textu.