Šifra č. 3 (Bulvár)


HTML není povoleno, text lze *zvýraznit*

Markéta (Pomocná škola)10.06.2013, 14:28

Díky všem za zpětnou vazbu.

Nadpis s hintem (Shakespeare + první písmena) byl záměrně graficky jiný než zbytek textu, navíc je jiný než zbytek i sémanticky, protože mluví o divácích (plačících Engličanech), nikoli o postavách hry (to by byli Italové).

Ad obecné znalosti - za mého mládí jsme na matfyzu chodili na Shakespeara docela často, ale je možné, že vzorek v našem týmu není až tak reprezentativní :) Hodně jsem se snažila použít ty nejznámější a ty dvě neznámé, které jediné šly použít pro N, D a C popsat tak, aby šly vyhledat opravdu snadno.

Podobnost se šifrou na Bedně - vidím ji poprvé, zjevně není snadné vymyslet něco zcela originálního :)

K rozcestí poprosím, aby se vyjádřil někdo z plánovačů trasy.

vynechány 2 příspěvky (zobrazit)
Anička (Pomocná škola)10.06.2013, 15:49

Papírová encyklopedie je dobrá věc, ale někdy se nedá udělat, aniž by napovídala i věci, které napovídat nikdo nechce, aby tu šifru nezkazil. Jednou se nám něco takového podařilo na první Po škole (šifra Globalizace), ale většinou prostě není jak.

Héra (Jeníčci)10.06.2013, 17:40

Samozřejmě byl nadpis téměř po všech stránkách odlišný od zbytku. Také ale bylo jasné, že to není bezvýznamný text, ale že do něj autor něco vložil, jinak by tam nebylo to "Engličany", ne? A toto "něco" neznáme. To znamená, že šifra není doluštěna, něco nám chybí a nevíme co. Může tam být i jiný způsob šifrování, když je to odlišné. Dokud to nevyluštíme, tak nevíme, že nám chybí jen (nyní) nepotřebný hint.

rur11.06.2013, 02:14

Možná, že ve spolupráci s nějakou knihovnou by se dalo pro takové případy vypůjčit tak obsáhlé encyklopedie, že by samy o sobě nic nenapovídaly a člověk by musel vědět, co hledá, aby to našel :-)) No, my bychom to asi stejně radši vygooglili, ale pokud by nám to bylo pravidly zakázáno, tak bychom to klíďo píďo hledali v knihách :-))
No je to rozhodně jen takový námět k zamyšlení, asi každým rokem bude míň a míň lidí bez mobilního přístupu k internetu, takže jde spíš o nějaké ideové otázky než o otázky praktické.

Héra10.06.2013, 14:06

Tady se sešlo více problémů, o netu už se psalo. Jsem rád, když si nemusím na každou hru kupovat mapu, ale pak je třeba obezřetně volit texty řešení. ROZC jsme vyhodnotili jako "rozcestí" a našli nejbližší od Nového hradu. Přímo u něj dle mapy rozcestí nebylo. Dolní rozcestí se ovšem jmenovalo "Nový hrad lávka" a šifra tam nebyla. U hradu jsem nebyl, jmenovalo se to u něj "Nový hrad rozcestí"? Řekl bych, že spíš ne. ROZC asi znamenalo rozcestník. Tato nejasnost způsobila zdržení a neúspěšné hledání mnoha týmů.

Dalším problémem je hint v úvodní větě, nadpisu. Celou cestu, a hlavně pak při neúspěšném hledání, mi vrtalo hlavou, jestli máme doluštěno, když nám zbylo divné R z divné úvodní věty s divným slovem Engličany. Pak jsem naštěstí objevil "Shakespeare" v prvních písmenech věty (tím odpovídám rur z Divize nulou). Hint zkrátka nemůže stát takhle stranou, hint má být součástí šifry. Tedy když ho luštitel nenajde, tak mu tam nezbyde něco, co nemá vyluštěno. Mohl třeba být ukryt v prvních či posledních písmenech vět.

Tolik bych napsal jako tester. Jinak nápad, stavba a provedení výborné.

Zuzka10.06.2013, 03:44

Příjemně mě překvapilo, že asi objektivně nejméně profláklá věc(Cymbelín), měla velmi googlitelný popis :)

Robert-Antonio (Jeníčci)09.06.2013, 12:18

V týmu jsme se shodli, že tohle je šifra vhodná do internetové šifrovačky, ale v terénu je to opruz. Shakespearovy hry nepovažuji za obecně známou znalost, snad s výjimkou Hamleta, Romea&Julie a Othella. Takže hlavní část luštění bylo googlení na mobilu a haluzení písmen.

Michal D. (Chlupaté Fraktály Kurta Gödela)09.06.2013, 16:20

Naprostý souhlas. Princip jsme měli do deseti minut, následovalo půl hodiny googlení a nadávání. Naštěstí se dala většina písmen odhadnout. Kdybysme to museli vyluštit celé, sedíme tam ještě teď.

rur (Divize nulou)09.06.2013, 22:36

Souhlas. Z "R_O_YH_A_ROZ_" jsme s mapou řešení vyskreblili celkem rychle (proč se nadpis nepočítal?), ale některým členům to nepšišlo dost jednoznačné, takže jsme ještě drahnou chvíli pro jistotu Googlili a Wikipédiovali... Z mnohých her jsem neznal ani název, u většiny jsem neznal děj... Common knowledge se možná dá zhruba definovat jako běžné středoškolské znalosti, ale tohle je už nepříjemně přesahuje...
Googlení v terénní šifrovačce nepovažujeme za ideální.

Míša (Happy Matfyz Friends)09.06.2013, 23:04

Souhlasím, nemám ráda šifry, kde musíme použít internet (nejen proto, že většinou ani žádný s sebou nemáme).

Majk (Slepenec)09.06.2013, 11:56

Měli jsme asi tři nebo čtyři písmena a věděli jsme, kam jít. Znalost okolí se hodí :)

Dalibor09.06.2013, 21:17

dtto :)

Pavel (Sensulato)09.06.2013, 08:01

Byli jsme vlastně rádi, že jsme šifru 2b vyřešili až na 4. stanovišti, protože tahle šifra nás pobavila. A to i přes to, že trochu připomínala bulvární alternativní šifru z Bedny 2010 (http://www.bedna.org/2010/sifry/5b)