Šifra č. 15 (Vrstevnice)


HTML není povoleno, text lze *zvýraznit*

Héra (Jeníčci)10.06.2013, 17:50

Drobná technická připomínka k upřesnítku. Když si dáte dohromady očekávanou délku výsledku 7-8 písmen (počet měst, případně bez Rožmitálu) s údaji v upřesnítku, že jde zřejmě o ulici ze západu na východ, kde se na konci nachází transformátor, doplníte očekávaný směr postupu a vzdálenost, bude hledání hrubou silou podstatně kratší než řešení šifry. Jen doufám, že se k tomuto postupu nikdo neuchýlil.

Marťas (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější)10.06.2013, 23:47

Nechtěli mi půjčit mapu :D

Marwin (Freezy Bee A)11.06.2013, 22:52

U nás ten návrh padl, ale spíš z legrace. Neuchýlili jsme se k němu ani když nám zbývala do konce tak čtvrthodinka.

Zuzka (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější)09.06.2013, 20:07

A víte, že celkový počet písmen v názvech měst (tj. peckralupylysa...) je stejný jako celkový počet písmen v přídomcích (tj. snezkouvltavoulabem...) a to 55? To přeci nemůže být náhoda! :D

Robert-Antonio (Jeníčci)10.06.2013, 10:07

My jsme také vycházeli z toho, že ty řeky/hory v přídomcích budou mít nějaký význam. Neměly, protože ne všecky přídomky jsou jednoznačné (Jablonec nad Nisou/Jizerou). Ale koho to napadne v sedm ráno po probdělé noci, že? :-)

Míša (Happy Matfyz Friends)10.06.2013, 00:23

My jsme se nejvíc soustředili na posun hor a řek zpět podle vrstevnic o písmenka nahoru/dolů, případně ještě o pod/nad, ale nic to nedávalo. Že jsou všechna města "nad" výše než města "pod" jsme věděli od začátku.
Pak jsme si všimli, že vrcholy jsou ve čtvercové síti, ale co s tím?
Nakonec jsme se dali na vybarvování. A hele, když jsme si vybrali barvu na úrovni 4, dalo to najednou krásného Brailla.

Vladan (OT)10.06.2013, 00:09

Když jsme s Absolutnem po skončení hry konstatovali bráila tam vidi každy tady V O, to najdete skoro všude, tady N. Jen jsme nepochopili, proč tam byly ty dodatečné informace. Stejně to nebylo jednoznačné. Z vrstevnic nešlo odlišit údolí od kopců. tak nějak jsme si nevšimli, že ty pod jsou všechny níže než ty nad. Třeba bychom pak jejich význam nehledali tam kde nebyl :). Při práci s mapou by probuzený člověk to VODNI asi měl dotáhnout rychleji :(.

Robert-Antonio (Jeníčci)09.06.2013, 12:29

Když jsme ji louskli po 4½hodinovém zákysu a nápovědě od agenta, říkal jsem si, proč tam bylo tolik zcela nevyužitých informací navíc. Třeba vrstevnice + kopce pasující do čtvercové sítě ukazovaly na to, že do sítě se musí nějak zapsat písmena/slova a podle výšky udělat posun v abecedě. Dlouho jsme nevěřili tomu, že posun v abecedě je tu jen kvůli „zašumění“ prvního kroku a při samotné interpretaci šifry se už nevyužije.
Ale asi jsme si to způsobili sami, protože Caesara řešíme rutinně na počítači a nějaké nápovědy skrze výšku a vrstevnice považujeme za zbytečné :-) Resp. že když už tam jsou, tak budou znamenat něco více nežli jen nápovědu k Caesarovi :-(

Martin (Pomocná škola)09.06.2013, 12:44

Dodávám, že posuny v abecedě nebyly jenom šum: sloužily také k potvrzení interpretace výšek z vrstevnic, která obecně není jednoznačná.

Zuzka (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější)09.06.2013, 14:52

My to samé... města jsme měli dřív, než jsme našli místo k luštění. A začali jsme vybírat písmena: z měst, z řek a hor, odpředu, odzadu, odpředu o posun, odzadu o posun, u měst s "nad" odpředu a u měst s "pod" odzadu, posouvali jsme i jména příslušných kopců a řek zpět o daný počet a vybírali jsme z toho... přitom jsme zadání měli od začátku vybarvené, braill tam svítil, jen ho nikdo nepřečetl, protože "Braill už jednou byl." Hloupej důvod a po dvou hodinách s úderem 14. i náš konec.