Šifra č. 12 (Origami)

Stránka: 1 2 >>


HTML není povoleno, text lze *zvýraznit*

Lucka11.06.2013, 13:37

Může někdo z orgů vysvětlit, proč na šifrách bylo napsáno JABLKO a KYANID? Souvislost s Turingem je zřejmá, jen mi uniká podstata toho všeho a pokládám to za zbytečné a matoucí. Nás jedna polovina šifry a nápis jablko zasekla na dost dlouhou dobu.
Text odkazující zpět na 11 jsme si vyložili tak, že strom na západním konci východního rybníka je jednak místo, kde leží 11, ale pak taky hrušeň (navíc když na šifře je ovocná nápověda) - a vyrazili do relativně nedaleké Hrušňové - navíc skvěle krátké uličky. BTW - bylo v šifře něco (krom dvojího řešení 11), co by tento výklad vylučovalo? Kdyby např. byla šifra pod kterýmkoliv z dubů na hrázi, ušetřilo by nám to spoustu času - do Nebušic bychom se nehnali :) Ale po osmihodinové záseku jsme získali druhou půlku, pak už to bylo jasné a zpětně musím šifru pochválit.

Moskyto (Pomocná škola)11.06.2013, 14:37

JABLKO a KYANID byla nápověda pro chvíli, kdy máte obě části, pravda možná ne-úplně-ideálně zvolená (mohl jsem tam dát jiná slova, třeba TRUMPETA a ZELENINA). Šlo o to, aby si tým všiml něčeho výrazného, což potom povede k myšlence, že jsou všechna písmenka na stejných místech (hele jablko, hele kyanid, hele jsou na stejném místě, ha všechny písmenka jsou na stejných místech) …

Lucka11.06.2013, 15:17

díky, tak zrovna shodně umístěných písmenek jsme si po získání druhé půlky všimli okamžitě - bez ohledu na nápisy :)

Marwin (Freezy Bee A)11.06.2013, 13:57

Tady jsme to trochu přetaktizovali. Protože tady visela spousta týmů mnoho hodin (a dál byly v tu chvíli jen tři, navíc jsme měli podezření, že přeskočily), poslali jsme jednoho pro nápovědu, na šifru se skoro úplně vykašlali a jali se místo toho luštit zbylé 2 šifřičky - bohužel nám nedošla souvislost s vědci, tak jsme je nedali.

Že taktizovat se ne vždy vyplácí, jsme pochopili až po získání druhé půlky, kdy už bylo jasné, že výsledky takhle vypadaly kvůli časové náročnosti (resp. opakování 11 a 12, které nebylo ve výsledcích vidět).

Každopádně pěkná finta, díky za ni. :)

Janča (Carpe Testudo)11.06.2013, 09:18

Zde jsme si dokázali, že se opravdu nevyplatí vzdávat se a že jde překonat i devítihodinový zásek :) Nadhození, že bychom mohli třeba řešit předchozí šifru ještě jednou, jsme zahodili rychleji, než stihlo doznít. Kus "po červené značce" nám taky nepomohl a poslední šifřička dlouho odolávala, ale nakonec byla prolomena :)

rur (Divize nulou)10.06.2013, 15:57

My jsme časem vyskreblili něco jako PO CERVENNE ZNACCE, takže jsme tušili existenci alternativních skladů, které dají správné řešení, a snažili jsme se je získat z 11... Například v každém čísle najít nový sklad tak, že stávající ztotožním s jednou rukou semaforu a druhá ruka mi dá nový, nevede k řešení :-)) Vzhledem k pokročilé hodině a nedoluštěným přeskakovacím (azbuka je nápadovka, my ten nápad neměli) jsme pak radši odjeli stihnout start Divné :-)

Vladan (OT)09.06.2013, 23:42

Když jsme odesílali kód Romulus, tloukli jsme se do hlavy, ze ten Remus byla ta nápověda na dvojznačnost 11ky.

rur (Divize nulou)10.06.2013, 15:45

Áá, vida, tak tohle jsem si přečet až tady! :-) Nu, Romulus je asi lepší nápověda než Remus, Romula znám jen jednoho, Remů víc :-))

Míša (Happy Matfyz Friends)09.06.2013, 23:51

Mě se 12. moc líbila a to nejen kvůli tomu, že jsme ji vyluštili jako 3. nejrychlejší a hlavně nás posunula z 23. na 7. místo, mnohem blíže ke konečnému umístění :-)
Dokonce jsme i poslední část udělali autorsky - písmneka navádějící na 11 jsme si očíslovali a pak je v tom pořadí hledali na druhém papíře.

Michal09.06.2013, 15:11

Měl bych dotaz. Net jsme nesledovali, a tak by mě zajímalo, co z průběhu hry bylo k dispozici zde? A to konkrétně, jestli bylo možné vidět, že šifra č. 12 má dvě poloviny jako je to vidět teď.

Jirka (Pomocná škola)09.06.2013, 15:17

Nebylo. Šifra 12 se tvářila jako jedno stanoviště s číslem 12 s časem příchodu odpovídajícím času příchodu na první podstanoviště.

Stejně tak i šifra 1.

Také nebylo zobrazováno přeskočení stanovišť, výběr nápověd a vzdání hry a po najetí myší na číslo stanoviště nebyla zobrazována jeho poloha :-)

Zuzka (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější)09.06.2013, 14:29

Po zkušenosti z minulé Tmou nás vůbec neudivilo, že nás šifra vrací, krom toho jsme v Nudli tušili další řešení... a udělat mřížku už bylo dílem okamžiku... tuhle šifru jsme prostě prosvištěli. Jediný krok bokem byl, jestli skládat čáru dovnitř a čáru ven, a taky to, že první zadání jsme trochu rozřezali (a nic)...

Jeffer (Nočný motýľ)09.06.2013, 11:07

Po prvom poskladaní jeden vyslaný po nápovedu, jedna snažiaca sa s 12/11 a traja na 3 chýbajúce šifričky. Po ubehnutí čosi málo vyše dvoch hodín úspech a preskok.

Anša (Zlomili jsme klíč)09.06.2013, 09:50

Jak psal nahoře Lucien, polohu předchozího stanoviště jsme měli hned. Prohledali jsme okolí, důkladně si prohlédli obálku se zadáním šifry 11 (kdyby na ní nebo někde uvnitř mezi papíry byla nenápadná nálepka s číslem 13, tak to bereme jako jasné znamení, že máme šifru 11 luštit podruhé), ... ale když jsme nic nenašli, ani nás nenapadlo snažit se vyluštit předchozí šifru znovu. Po 12 přeci musí přijít 13!

Nápověda "složte to dohromady" nás inspirovala akorát k tomu, že jsme se snažili složit dohromady zadání 11 a 12 (vložit proužek s liniemi do zadání 12, nějak to zohýbat, třeba to něco vykreslí), nebo složit dvě zadání 12 dohromady (akorát my v tu chvíli měli jen dvě stejná zadání, takže nám to pochopitelně k ničemu nebylo). V tomhle smyslu pro nás nápověda přišla moc brzy, protože po ní nás rozhodně už nenapadlo luštit 11 znovu.

Je fakt, že v klíčovém okamžiku u nás byl agent, a my ho nechali odejít, aniž bychom se pokusili využít jeho služeb (takže nevíme, jestli by byl neporadil, kdybychom k němu byli vlídnější) - mysleli jsme si v tu chvíli, že kdyžtak postoupíme dál pomocí vedlejších šifřiček, ale pak se ukázalo, že máme vyluštěnou o jednu míň, než je třeba )-:

Mně osobně se "víceúrovňové" šifry líbí, i když se nám málokdy podaří přes ně projít dál. Jen škoda, že nás nápověda spíš zmátla než by nám pomohla, a že jsme nedostali víc náznaků, že máme skutečně předchozí šifru řešit znovu.

Jirka (Pomocná škola)09.06.2013, 10:27

Agent Svoboba ani Novák by vám neporadil, oba jen dokreslovali příběh a šifry je nezajímaly. Trochu zdržovali týmy na špici u závěrečných šifer (zdravíme tímto Vlhkou jámu, která to prohlédla) a občas se snažili povzbudit zaseknuté týmy kolem dvanáctky.

Stránka: 1 2 >>