Šifra č. 10 (Ořezávátko)


HTML není povoleno, text lze *zvýraznit*

Vojta (Pomocná škola)10.06.2013, 07:01

Popíšu, jak přesně se ořezávátka chovala:

1) Spánek: Pokud se (vůbec) nemění teplota, pak cca po minutě se ořezávátko přepne do režimu spánku, a jen bliká prostřední tečkou.

2) Vzhůru: Pokud se teplota mění rychleji než cca jedno písmenko za minutu, ořezávátko se probudí a začne ukazovat písmena.

Písmena pak ukazuje podle teploty, n-té písmeno zprávy ukáže vždy při stejné teplotě, rozsah nakonec byl cca 5-25 °C. Pro jednoznačnost pořadí písmena scrollují buď zprava doleva nebo naopak, podle toho jestli teplota stoupá nebo klesá.

Na každém konci zprávy byla šipečka, aby bylo jasné, že máte zprávu celou.

Jeden velký podraz byl v tom, že vzhledem k velké tepelné setrvačnosti ořezávátka ořezávátko reagovalo na ohřívání a chlazení se značným zpožděním.

Ořezávátko, které dostali Jeníčci se nepodařilo probudit ani orgům.

Héra (Jeníčci)10.06.2013, 18:16

Orgové mohli být rádi, že se jim ten bazmek v pořádku vrátil. Celou dobu neúspěšného chlazení totiž padaly návrhy na vyzkoušení opačné metody - zahřívání nad zapalovačem. V diskusi o tom, zda existují nehořlavé plasty nebo ne, naštěstí vždy zvítězily hlasy, že tento ohni neodolá. Byli bychom z obliga, jelikož pálení v instrukcích zakázáno nebylo.

Vojta (Pomocná škola)10.06.2013, 18:28

No, stejně skončí ve stoupě. Teda rozebrané na součástky. Ale je fakt, že roztavené by se rozebíralo hůř.

Vojta (Pomocná škola)10.06.2013, 15:47

Vyhlašuji, že pokud by někdo chtěl získat jedno z ořezávátek do své sbírky, pošleme je ochotně každému, kdo napíše reportáž ze hry, přidá ji mezi reportáže a přihlásí se, že by ořezávátko chtěl.

rur (Divize nulou)10.06.2013, 15:41

Jak už se řešilo v hlavní diskuzi, bylo výslovně a nezašifrovaně uvedeno, že máme mít led, a termoska naplněná ledem uchovala dostatečné množství ledu v pevném skupenství klidně i do neděle. Pokud jste led neměli, tak jste museli počítat s tím, že je možné, že přijdete na šifru, kterou nebudete schopni vyřešit. Proto mi veškeré stížnosti v tomto směru připadají dost mimo... Při správné výbavě byla šifra řešitelná během pár minut.

Dero (Slepenec)09.06.2013, 18:32

Techické vychytávky na Po škole mám(e) rád(i), ale u téhle mi připadlo, že jakkoli muselo být celkem obtížné ořezávátko vyrobit a naprogramovat, tak to bylo příliš triviální "vyluštit". Tím spíš, že bylo poměrně zřejmé, že právě tady se má použít led.

Asi nejlepším gadgetem tak pro mě zůstáhá blikátko, které bylo nutné přečíst švenkováním foťáku. To bylo fakt chytré. V těsném závěsu následuje promakaná duchařská deska s hromy a blesky.

V obou případech si vybavuju, že měly týmy problém s doporučenou výbavou (foťák jenom automat, absence rychloustalovací buzoly), takže šlo o poněkud kontroverzní úlohy. Na druhou stranu jsou takové úlohy dobrým testem laterálního myšlení - pokud tuším, jakým způsobem artefakt asi funguje, šlo v obou případech vymyslet, jak se dobrat výsledku i s horší výbavou.

Poslední dva ročníky sice představily z tohoto pohledu férovější udělátka, ale zároveň i krapet nudnější.

Vojta (Pomocná škola)10.06.2013, 07:08

Myslím, že je to přesné. Aktivitní úlohy se snažíme dělat o něco determinističtěší než v prvních ročnících, což jim poněkud ubírá na 'aha'. No, nápad na příští rok už máme, tak snad nebude nudný.

;)

Navíc letos byla ještě hračka v cíli ... (a to nepočítám flašinet, ačkoli na něm bylo taky kus bastlení, protože klikou točila jen obsluha stanoviště)

Jeffer (Nočný motýľ)10.06.2013, 14:36

Cieľová hračka bola pekná, blikačka tiež. Za technické hračky za posledné dva roky som rád, ešte teraz ma občas desí netĺmený kompas. Proste absolvovateľnosť šifry by nemala príliš závisieť na kvalite vybavenia tímu.

Predstava: hromová doska + krabica plná "haraburdia" medzi ktorým je aj niekoľko vyskúšaných kompasov. Blikátka vedľa non-stop Tesca a podobne.

Peter (kofolama)10.06.2013, 11:27

Naše na tom bolo podobne: dostali sme len "VychodnihoRybnika <-"), čo sme vyložili ako západnú stranu. Bohužiaľ v nádržiach v okolí ani pri Hamerskom rybníku sme stanovisko nenašli a keď som na mape objavil vyhovujúce rybníky pri ulici Ke Stáčírně, tak spolubojovníci už hľadali nejakú krčmu, kde by mohli mať ľad - čakali sme teda na celé riešenie, ktoré evidentne viselo vo vzduchu.

Miesto krčmy objavili večierku (blížil sa sobotný obed), ale nanešťastie vloženie do chladničky nezabralo. Nepomohlo ani zúfalé zalievanie teplým čajom a následné chladenie. Vyslobodením bolo až vloženie do mraziaceho boxu v ďalšom obchode.

Po prvotnom nadšení z technickej hračky znamenala šifra sklamanie. Objavený princíp nebol nič platný, keďže tú našu šifru nebolo možné vyriešiť bežnými prostriedkami.

Vojta (Pomocná škola)10.06.2013, 12:50

V tomto ohledu také značně záviselo na vynalézavosti týmu - nestačilo znát jen princip, bylo třeba se zamyslet nad fyzikálními implikacemi. Chlazení vzduchem (byť v mrazáku) není dost rychlé na to, aby ořezávátko probudilo (pomalé změny teploty ignoruje). Chladit i ohřívat se muselo přímým kontaktem - tedy buď přiložením ledu, nebo na tělo, nebo ponořením do vodní lázně.

Bernard (A je to!)10.06.2013, 11:12

My jsme přišli na toto stanoviště až krátce před konce hry, bez ledu. Koupání v rybníce (cca 5 minut) a následné ohřátí na sluníčku k ničemu nevedlo, stále jen blikal střed. Druhý pokus s umístěním do chladicího boxu ve vietnamské večerce taky nezabral. Paní prodavačka na nás koukala hodně nedůvěřivě, ale neprotestovala :-)

Vladan (OT)09.06.2013, 23:34

Jak se chovalo orezavatko Jenicku? Jak jsem psal v hlavní diskusi. Naše se přeplo do režimu blikajícího středu, z nějž se nám jej dostat nepodařilo. Předtím jsme přečetli západní konec východního rybníka, což naštěstí stačilo.

Germoe09.06.2013, 23:44

Pouze blikalo.