šifra č. 9 (ZOO)

Stránka: 1 2 >>


HTML není povoleno, text lze *zvýraznit*

Vlastimil (Kletý Dostál)03.06.2012, 16:05

V teto sifre se velmi hodilo mit v tymu (byt amaterskeho) biologa :)

Ondřej (Kletý Dostál)06.06.2012, 15:46

Toho "amatérského" si vyprošuju; když už, tak kvaziprofesionálního.

Fosa07.06.2012, 11:02

Nesouhlas, spíše naopak. Nás bylo biologů až moc, samozřejmě nám bylo zcela jasné, jak které zvíře vypadá (kde žije, čím se živí, kolik má zubů... :o), nicméně jsme nepředpokládali, že by taková netriviální věc vyžadující dohledávání měla být pro řešení podstatná. Neustále jsme se krotili ve všech úvahách, které tu bio/zoologii nějak přehnaně využívaly a snažili se najít cokoliv, co by vybíralo přímo z naservírovaných názvů (logo, umístění zvířat vpravo/vlevo od cesty apod.). Chyba.

Michal (Chlupaté Fraktály Kurta Gödela)04.06.2012, 13:11

Musím říct, že bez ďábelské nápovědy bysme tuhle šifru nejspíš nedali. Hrozně dlouho jsme se patlali v tom, že 27 zvířat znamená 26 mezer mezi nimi, takže by se dalo vzít první zvíře (zebra, pozice číslo 25), druhé zvíře (tygr, pozice 22) a jejich pozice v pravém sloupci odečíst či přičíst. To vše zkombinované s pozicí nalevo či napravo od cesty a dalšími komplikacemi. S nápovědou to už ale šlo relativně hladce a pro mě tato šifra znamenala nejhezčí AHA efekt letošního Po škole.

Jeffer (Nočný motýľ)03.06.2012, 22:05

Po necelej hodine lúštenia hlasná úvaha: Tak čo tam máme? 27 zvierat so zodpovedajúcimi biologickými názvami, cestu, ktorá udáva jasné poradie zvierat. Zvieratá sú napravo a naľavo od cesty, ale na morzeovku to nevyzerá, keďže je len jedna súvislá štvorica. No a potom sú tu obrázky zvierat. Tie síce dobre vystihujú zviera, ale sú také dosť schématické, aby zbytočne neodvádzali pozornosť na skutočnú podobu zvieraťa… Kurník šopa, Ľuboš vstávaj, ideme do údolia!

Marwin (Freezy Bee)03.06.2012, 16:37

Je typické a časté, že se šifra nelíbí těm, kdo ji nezvládli, a naopak. Já se snažím většinou od našeho výsledku odhlédnout, často je to těžké (emoce jsou emoce), a tak jsem moc rád, že tady se mi to stoprocentně daří.

I my jsme se zamotali ve všem, co tu padlo, a nakonec přeskočili s použitím vedlejších šifer. Přesto se mi šifra líbí, líbí se mi moc a nechci jí vytknout vůbec nic. Všechna zvířata koukající doleva by prostě byla nuda. :)

Zajímalo by mě, jestli shluky podle příbuznosti (šelmy, kopytníci, ryby, ...) byly náhoda, nebo taky záměr kvůli větší realističnosti. Tipuju to druhé, co?

vynechány 2 příspěvky (zobrazit)
Yeti03.06.2012, 18:55

27 + ohrádka => polský kříž

To je ložené..

Jirka (Bzumici)03.06.2012, 19:41

2Marwin: no já ti nevím Marwine, ale jemná kritika je lepší než bezmezná adorace.

Marwin (Freezy Bee)03.06.2012, 21:05

Proti jemné (i hrubší, když je zasloužená) kritice já nic nemám. Ale tady prostě nic ke kritice nevidím. Bezmezná adorace? Kde ji vidíš?? :)

A ano, samozřejmě nás 27 taky mátlo. Dokonce dokážu i odpovědět na otázku, co to má společného s abecedou: Když jsem u jednoho zvířete, mám přesně 26 možností, kam jít dál. Ale co už.

Logo je na hraně, uznávám (na to jsem si při psaní původní reakce nevzpomněl). Nevím, jestli bych ho sám použil. Ale tak nějak už při luštění jsme prostě postupně došli k závěru, že je to jen estetický prvek.

Karel (Krysí smrť)03.06.2012, 18:56

Lipča správný nápad pronesl asi za 20 sekund. Bohužel jej ale pronesl natolik potichu, že jsem jej slyšel jen já, no a moje zoologické znalosti nebyly dostatečné na to, abych tam všechny ty puntíky a proužky viděl. (Resp. jsme tu analýzu dost odflákli.) Po čase se s tímtéž ozvala Dita a její znalosti už naštěstí dostatečné byly :-) Uznávám, že stupňů volnosti mohla mít šifra méně, ale nemyslím si, že by to byl nějaký dramatický problém.

Houp (Zebra řez)03.06.2012, 13:24

A nám se šifra líbila. Nejdřív jsme také zkoušeli využít vnitřní/vnější stranu, koukání vlevo, vpravo, ale nedlouho na to jsme si všimli podezřelých druhových jmen u zvířat. Nějakou dobu byl problém, že jsme se snažili slonům, vlkům, lednímu medvědovi apod. dát tečku, nebo čárku a rozdělovat písmenka jinak(střídala se z jedné a z druhé strany max po 4), ale nakonec jsme to zvládli. Za nás asi jedna z nejhezčích šifer. :)

Tomáš (Opravte to)03.06.2012, 12:30

Asi jediná drobná černá tečka letošní Po škole (ostatně nic nemůže být bez poskvrnění). Možná ani tak nevadilo to množství stupňů volnosti jako spíš to, že se mnohé daly odstranit. Třeba natočení zvířat doleva a doprava nebo rozložení okolo cesty. Zpětně si nejsem jist, zda jsme neměli okamžitě po příchodu tuto šifru přeskočit, jak znělo prvotní doporučení. Ale jinak nakonec - aspoň jsme si to vyluštili.

Yeti02.06.2012, 20:49

Délka 27 a řada vlastností zvířat a cesty, které neměly význam, pro nás tady zabila jinak moc pěkný princip.

vynecháno 7 příspěvků (zobrazit)
Markéta (Pomocná škola)03.06.2012, 12:12

Viz pravidla :)
Je-li k vyřešení šifry potřeba pracovat s abecedou, jedná se vždy o anglickou abecedu s 26 písmenky.
CH není písmeno, ale spřežka, a jako takové do abecedy nepatří. Bez výjimek.

Karel (Točená zmrzlina)03.06.2012, 12:16

Tak mohla tam namísto písmen sedět zvířata. Stejně tak mohla být v krychli 3x3x3. Ale to je jedno, kdo dlouho nevyzkouší morseovku, tak prostě skončí v pekle.:-D

Jirka (Bzumici)03.06.2012, 12:29

My jsme zkoušeli "kouká vlevo - tečka, kouká vpravo - čárka (a naopak), levá/pravá strana oddělovač", ale to k ničemu nevedlo. Pak jsme zkoušeli něco udělat se jmény zvířat "kouká vlevo levé slovo, kouká vpravo pravé slovo" a s tím pak nějak haluzit. Pak jsme zkoušeli shlukovat zvířata do skupin, podle jmen, některá tam byla pojmenována po někom, některá měla světadíl. Nedokázali jsme se odpoutat a možnost, že se pozice zvířat a jejich natočení nepoužije nás vůbec nenapadla. Poté, co jsme sezdali, že jsme šifru informačně vytežili maximálně, a přesto využití cesty a natočení a jejich napasování na jména neznáme, jsme obětovali řešení vedlejších šifer a šli dál.

Lipča (Krysí Smrť)03.06.2012, 10:26

To jo, zavadecich informaci tady bylo hafo. Jeste ze mi kamarad asi mesic zpatky poslal sifru se slovy "podivej jakou jsem udelal hezkou morseovku z pruhovanych a puntikatych zvirat" :-D

Jirka (Bzumici)03.06.2012, 00:12

Levá a pravá strana cesty, zvířata se dívají levým nebo pravým směrem, dvě varianty a všechna jména zvířat dvouslovná. To přece nemůže být náhoda a přece je to k ničemu. Řešení není nijak elegantní, šifru jsme přes vedlejší šifry přeskočili a když jsme se dozvěděli jak se to mělo dělat, ani nás to nemrzí ...

Stránka: 1 2 >>