šifra č. 17 (Pípátko 2)


HTML není povoleno, text lze *zvýraznit*

Tomáš (Opravte to)04.06.2012, 18:41

Nápověda jasně odkazovala na 13. A ono "Pamatujete si to dobře?" nás odkázalo spíš na řešení té 13 než na natočení pípátek. Tím jsme chtěli skládat dohromady písmenka z řešení 13 (výsledek by měl polovinu písmen než řešení 13), ale to naštěstí někdo během hry nejspíš vyhodil v mekáči. Takže jsme šli zpátky na místo činu (nevědíc, že je to po cestě k cíli) a tam celkem rychle doplnili chybějící natočení. Přimlouváme se za to, aby podobných legrácek bylo klidně i víc, protože k šifrovačkám jaksi patří (ač se sami často chytneme do nastražených sítí).

Lama (voy-a-ger)03.06.2012, 18:24

To mi chcete říct, že řešením bylo fakt jen dojet k pípátkám a následně přečíst semafor? Pokud ano, tak tahle šifra u mě aspiruje na titul nejhorší šifra, co jsem kdy viděl...

vynecháno 23 příspěvků (zobrazit)
Míša (Happy Trosečníci Friends)04.06.2012, 15:31

Mě jako ošklivá šifra přišla již zmiňovaná 6 na Studně 2011.
Tahle se mi naopak líbila, ač jsme na ní strávili víc jak 3 hodiny a pomohla až nápověda.
Já osobně jsem si ve tmě natočení pípatek nevšimla. Kdybych si všimla, asi bychom se na 13 znovu vypravili dřív.

Pavel (Hlavou proti zdi)04.06.2012, 16:04

Lamo, upřímně nechápu, kde se bere taková nenávist k této šifře. Byla naprosto logická - morseovkový strom jasně odkazoval k předchozí šifře. Několikrát jsem to týmu opakoval, až si konečně Hanka vzpomněla na to natočení. A když přišel Vašek s tím, že je to za rohem, tak už to zapadalo úplně. Nemám s tím nejmenší problém. A rozhodně hlasuju pro to, aby se organizátoři nebáli objevovat nové cesty. Nebo se to šifrování vážně časem změní na jen trochu složitější křížovky.

Lama04.06.2012, 17:43

Jakapak nenavist? Jen se mi ta sifra proste nelibi :)

Pepe04.06.2012, 14:49

Pro me je tato sifra jedinou kankou, ktera lehce pokazila dojem z jinak vyborne sifrovacky.
Za posledni leta jsem se naucil neodchazet ze stanoviste s neuplnym resenim, nepresouvat se nikam, kam sifra jednoznacne neodkazuje a zustat sedet, dokud si clovek neni resenim uplne jisty. A v tomto pripade nebyly vysse uvedene podminky splneny.
Samozrejme, ze souvislost se sifrou 13 byla videt na prvni pohled, ale nic jednoznacne nerikalo, ze se k ni mame vratit. 30 "chlivku" spise nabadalo k tomu do stromu vepsat reseni sifry cislo 13, ktere melo taktez 30 pismen. Chybejici 31. chlivek, odpovidajici kulu uprostred, v tomto utvrzoval.
Pro me to byla krasna graficka sifra. Vepsana pismenka me urcovala poradi a trojuhelnicky naznacovali jakym smerem se ma tuzka po papire posunout. Vzhledem k tomu, ze jsem nevedel, jestli reseni 13 zacina Stredni ulice, park nebo vodarensky domek a ze jsem nevedel jak presne mam reseni do chlivku vepisovat(od shora, od prostred, podle abecedy...), bylo na dlouhou dobu co vepisovat a co kreslit.
Trojuhelnicek u chlivku vypadal spis jako cepice(hlava) nebo damske kalhotky(nohy) nez mikrofonek, coz u semaforove abecedy pekne mate. Vepsany text jsme tudiz take dlouho bezvysledne otaceli v semaforove abecede podle cepice(kalhotek). Kdyby znacka u chlivku byla vice podobna elektrotechnicke znacce mikrofonu, pripadne tvaru mikrofonu na kule, bylo by o indicii navic, ktera by rikala vratte se na 13.
Takhle byl pro nas navrat na 13 synonymem pro haluzeni a s tim jsme se nechteli smirit.

Aleš (Vepři ve při)03.06.2012, 19:55

A mně se to líbilo. Kdyby to bylo od 13 deset kilometrů, asi bych nadával taky, ale na této realizaci nevidím nic špatnýho. Už v cíli jsem viděl týmy, který říkaly, že: "Tohle přece organizátoři nemůžou dělat." Dobře vám tak :).

Ondra (Vepři ve při)04.06.2012, 12:05

Mně se to taky líbilo, přesun na "místo činu" mi přišel v podstatě přirozený. Takový drobný orgovský kameňák. Myslím, že obvyklý postup týmů byl, že se na 13 nad orientací pípátek chvíli zamýšlel, ale poté, co přišel na řešení, je nechal plavat bez zaznamenání. A právě v takovém nastavení ten kameňák funguje.
Jediný drobný zádrhel vidím v tom, že nastávala, byť neúmyslná, interakce týmů na 13 a na 17 - papír se zadáním šel schovat, ale nenapadlo nás schovat Aleše P. - když se na 13 zničehonic objevila za světla šifrovací celebrita (navíc vlastně s dohledatelnou informací, že jeho tým je dál než na 13), někteří hráči prostě zpozorněli.

Marwin (Freezy Bee)03.06.2012, 16:58

Taky jsme věřili orgům, že to nebude velká zacházka. Škoda jen, že nás hodně zdrželo to, že jsme si několik natočení pípátek pamatovali a byli si dost jisti tím, že jsou na tom papíře stejně. Nápověda "A pamatujete si to dobře?" tak v našem případě nemohla být údernější a výstižnější. No, nepamatovali... :)

Jirka (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější)02.06.2012, 16:26

Zajímalo by mne, kolik týmů mělo ve svém středu člena, který umístění pípátek opsal už při první pípátkové šifře... Naše Zuzka to udělala :)

Vlastimil (Kletý Dostál)03.06.2012, 16:14

Ja jsem si to znacil, trochu to pomahalo i v tom abych se v tech kolikach vubec vyznal, kdyz jsme v tom jeste nevideli ten morseovkovy strom.
Problem byl ale v tom, ze jsem to nemel moc presne, tak mi to zpocatku nevychazelo, a zbytek tymu odmital uverit, ze by ta sifra mohla byt takhle zakerna. Nastesti me to neodradilo :)

Peťan (Rychlý mouchy)03.06.2012, 00:47

A mně by zajímalo, jaký byl postup řešení těch, kteří to opsané neměli. Protože ... cože? Tuhle šifru asi moje primitivní mysl nedokáže uchopit.

vynechány 2 příspěvky (zobrazit)
Majda (Vlhkä jäma)03.06.2012, 09:48

A u nás to Viktor s Vláďou prostě vylámali jen z té jedné půlky na zadání dřív, než jsme se odhodlali k přesunu za opsáním.

Peťan (Rychlý mouchy)03.06.2012, 11:23

Majdo, to je mazec. V cíli někdo zmiňoval, že jste to teoreticky mohli udělat už v noci na krabičkovém stanovišti a jít tedy rovnou do cíle :).

Yeti03.06.2012, 11:35

Proto trasa udělala kruh, aby tam dalo snadno vrátit. Coby nepražákovi a nenavigátorovi mi nedošlo, jak blízko pípátku jsme, takže jsem musel jet pro nápovědu...