šifra č. 11 (Vodnická)


HTML není povoleno, text lze *zvýraznit*

Olin (My jsme BORG)07.06.2012, 11:13

Krátce po vyzvednutí zjišťujeme, že se tam téměř všude hovoří o vodě. Tak jsme ho hnedka vodou polili… :-)

vc. (Kletý Dostál)04.06.2012, 10:20

ja mam rada skryvacky, vzdycky je v textovejch sifrach hledam. takze kdyz jsem nasla drahu, hledala jsem i neco dalsiho - kelvin.
co se tyce halabala veci - ja to brala tak, ze hledam nejaky slovo z matiky nebo fyziky, ke kterymu se da priradit pismenko. ze bych se zabejvala tim, jestli jsem nasla velicinu nebo jednotku... :-D sorry, ale prijde mi to komicky. i kdyby tam byl chemickej prvek, tak me to nijak nepoburuje.

Addam (Točená zmrzlina)04.06.2012, 10:50

Taky v každé šifře hledám skrývačky, a dokonce je tam i skoro vždycky najdu :) Tentokrát se to ale konečně vyplatilo.

Lama04.06.2012, 11:03

Taky casto hledam skryvacky. Tady jsem je nasel az na 4. pokus...

Yeti04.06.2012, 18:00

,Hledám slovo z matiky nebo fyziky... i kdyby tam byl chemický prvek...`

Tak mně přijde komické toto. Je to asi jako ,hledám slovo z mořeplavby nebo vaření, i kdyby tam byl italský hudební termín...`

Addam (Točená zmrzlina)05.06.2012, 23:49

Fór té šifry je, že to jde převést na písmena; jestli teplota nebo tuna čór ďábel. Dokud se drží toho jádra, s liknavostí ohledně třeba chemických prvků bych neviděl problém.

Lama (voy-a-ger)04.06.2012, 02:59

Nejen že to bylo dost halabala, navíc tam bylo na můj vkus příliš balastu. Proč nápadně mnohokrát něco s vodou? Proč kočičích chulpy? Proč je porcelánový hrneček elegantní? Dělat šifru těžší tím, že přidám nějaký balast okolo je vždycky špatně...tady to imho zabilo jinak pěkný nápad...

Marwin (Freezy Bee)03.06.2012, 16:40

Nějak nás "skrytý proud" nenakopnul, takže až s nápovědou.

Ale čistě formálně - obsah a obvod mi nepřijdou jako moc fyzikální pojmy (teda, obvod jedině elektrický). A v souvislosti s nimi bych výšku značil "v", nikoli "h". Nicméně to samozřejmě na řešení nemělo takový vliv.

Ať žije modrá halapartna! :)

Yeti03.06.2012, 17:44

Obsah a obvod jsou normální veličiny. Výška se prakticky vždy značí h, protože by se pletla s rychlostí -- na střední škole se vyskytují hodně spolu.

Problém šifry byl IMO úplně jinde: jednou to byly veličiny, jednou jejich jednotky, jindy zkratky, ..., jednou skrývačka, podruhé jiný význam slova, ... A všechno se přitom četlo dohromady -- kdyby tam bylo více textů, to by byla jiná, takhle mi to přišlo dost halabala.

Marwin (Freezy Bee)03.06.2012, 20:49

Byl bych nerad, kdyby to vyznělo, jako že si stěžuju. Bylo to jen čistě formální podotknutí a souvisí spíš s nápovědou ("fyzikář") a prezentací řešení ("fyzikální pojmy"), než s šifrou samotnou. Ano, jsou to veličiny, ale obě se týkají 2D prostoru a nevzpomínám si proto, že bych se o nich někdy učil v hodinách fyziky. Považuju je tedy za pojmy spíše matematické, než fyzikální. S tím souvisí i ta výška - mezi obvodem a obsahem mi asociovala např. výšku trojúhelníku, kterou jsme my teda "h" rozhodně neznačili. Ale to je právě rozdíl mezi konvencemi v obou oborech. Při luštění jsme to samozřejmě snadno opravili.

Co se regulérnosti týče, tam naopak považuju vše za naprosto v pořádku. I když to trochu "halabala" bylo, všechno to byly pojmy z určité oblasti, všechny byly součástí věty (podřetězcem po ignorování mezer), všechny v té větě byly jedinečné a všechny měly (víceméně) jednoznačnou značku.

Karel (Krysí smrť)03.06.2012, 19:00

Tohle byla krásná šifra. Modrá halapartna nakopla i nás. Souhlasím s Yetim, že ty veličiny tam byly dost halabala, nicméně neviděl bych to jako problém. Záměrem orgů byl určitě co nejpřirozenější text, no a do něj se slova jako "indukce" skrývají špatně. Mně se to naopak tak, jak to bylo udělané, vyloženě líbilo.