šifra č. 1 (Dětský den)


HTML není povoleno, text lze *zvýraznit*

Addam (Točená zmrzlina)04.06.2012, 22:26

Obzvlášť musím ocenit, že se orgům podařilo asi půl hodiny před začátkem vyvolat na obloze duhu jakožto nápovědu.

Majda (Vlhkä jäma)04.06.2012, 21:12

Mně to přišlo geniální. Strašně, strašně, strašně moc se nám nechtělo do atrakcí a věděli jsme, že to musí jít i bez nich. Ale stejně na nás ten dav působil a občas jsme se nechali zblbnout a šli si stoupnout do nějaké fronty, abychom ji po chvíli zase opustili, že je to marnost.
Jen mám pocit, že na začátku nebyly vidět jedny balónky, což nás trochu zmátlo a přidrželo o něco déle u "luštění" mapy. Měl někdo stejný problém nebo jsme jen trpěli týmovou slepotou?

Jirka (Pomocná škola)04.06.2012, 21:16

Skutečně zůstaly jedny balónky (u lopaty) nedopatřením skryty, což jsme napravili až několik minut po startu. Velice se za to omlouváme.

Vašek (Hlavou proti zdi)03.06.2012, 22:11

Vždyť přeci i ta zdlouhavá cesta přes úspěšné zdolávání atrakcí by k řešení vedla - jen k tomu bylo potřeba dost umu i štěstí a ještě víc času. A ve frontách zase byla spousta času na přemýšlení, z ampliónu se dokonce ozývalo, ať čas trávený při čekání využijeme kreativně.

Jeffer (Nočný motýľ)03.06.2012, 21:56

Vlastimil: Nepáči sa mi to preto, že predtým tá zdĺhavejšia cesta k cieľu viedla, teraz nie. A to ani podľa skúsenosti väčšiny tímov, ani podľa vzorového riešenia.

Jeffer (Nočný motýľ)03.06.2012, 17:42

Chcel som tu písať, ako sa mi úvodné stanovište nepáčilo, a to aj budem. Povedzme rovno, že jediné, čo vás, orgov, zachraňuje je formulácia "u každé z nich můžete získat…", ktorá nehovorí, ako presne je možné pri tej atrakcii písmeno získať.
Ale inak, minulý rok nám získanie polohy druhého stanovišťa "oficiálnou" cestou (obehaním parku Přátelství) trvalo hodinu a pol. Teraz túto "oficiálnu" cestu vo vzorovom riešení rovno pokladáte za nemožnú. Za "oficiálnu" ju pokladám preto, že je v zadaní stanovišťa podrobne popísaná. A keď už to bola cesta, ktorá nemala viesť k riešeniu, prečo za ňu boli písmená? Takto sa naznačovalo, že k riešeniu vedie, aj keď po dlhšom čase.
Áno, to že sme boli na začiatku iba dvaja a po chvíli až do konca hry traja nás malo o to viac navádzať na vyhýbanie sa atrakciám a alternatívne riešenie, ale predchádzajúce ročníky nás učili, že obvykle existujú dve možnosti postupu: jedna očividná a zdĺhavejšia, druhá rýchlejšia, skrytá. Je pravda, že čo bolo minule, nemusí byť aj teraz.
To, že zadanie nešpecifikuje, že za heslo je možné použiť ĽUBOVOĽNÉ zmysluplné slovo postavené z tých ôsmich písmen, je len drobný detail.

Vlastimil (Kletý Dostál)03.06.2012, 19:52

Moc tu tvoji argumentaci nechapu. Nejdriv pises, ze oficialni cesta atrakci vypadala jako zdlouhava, pak ze ze zkusenosti z minula existovala vzdy k oficialni zdlouhave ceste skryta rycheljsi alternativa. Ale nakonec je to spatne, protoze co bylo driv, nemusi byt letos?

Souhlasim jen s tim, ze poradi pismen melo byt soucasti reseni. Nevim jestli bylo duvodem k libovolnemu poradi pouze chybejici napad nebo nejaky hlubsi zamer.

Marwin (Freezy Bee)03.06.2012, 20:58

Ze slov orgů jsem pochopil, že záměr byl, aby to víceméně nešlo uhodnout, dokud nebudou všechna písmena. Takže to pořadí chybělo nejspíš právě proto.

Karel (Krysí smrť)03.06.2012, 18:51

Mně osobně se start líbil... Třikrát jsem tenisákem minul bedýnku, tak jsem se na to vykašlal a během pár minut jsme s Lipčou přečetli balónky :-) Připojil bych se akorát k tomu, že v zadání mělo být uvedeno, že se akceptuje libovolné slovo sestavené ze správných písmen. Takto jsme nějaký čas strávili hledáním nějakého daného uspořádání, než jsme se na to vykašlali a jedno slovo prostě zkusili.

Martin (Pozor Zapornica)03.06.2012, 10:02

Jaké bylo, prosím, oficiální řešení slova z osmi písmen? Našemu týmu nakonec prošlo slovo "nervista", ale vůbec netuším, co by to mělo znamenat. P.S.: oficiální scrabblový slovník povoluje jediné slovo "invertas", kde invertasa alias invertáza je enzym způsobující inverzi sacharózy a rafinózy na glukózu a fruktózu. Na to jsme, hádám, neměli přijít?

vynechány 4 příspěvky (zobrazit)
Medvěd (Pomocná škola)03.06.2012, 11:47

Pravda, že jsme to neříkali explicitně, ale diakritika se doplňuje i ve všech ostatních šifrách, tak proč ne tady?

Jinak kdo si nebyl jistý a přišel se zeptat, samozřejmě odpověd dostal. A jelikož se ještě nemohl zeptat pekla, tak správnou ;-)

Vojta (pekelník) (Pomocná škola)03.06.2012, 12:06

Tak to zase pozor! Peklo nikdy a za žádných okolností nelhalo. Jeho odpovědi mohly být neúplné, neužitečné až zavádějící, ale vždy zcela pravdivé.

Marwin (Freezy Bee)03.06.2012, 16:19

Kvůli drobným logistickým problémům jsme přišli na start cca o 1min později. Nakonec nás to dost možná zachránilo, protože jsme stáli ve frontě dost dlouho na to, abychom dali řešení bez jediné aktivity přesně ve chvíli, kdy jsme přišli na řadu. :)
Přispěla k tomu i ta zlomená ruka - přejem rychlé zotavení.